Notiser

"Den som lever utan galenskap är inte så vis som han förmodar"
Francois de la Rochef1-071aucauld

 

2011-12-14 ... vi behöver inte gömma oss i skäms-kudden efter att ha varit på "Stora Stockholm" fastän vi inte nådde ända fram. Lycka fick Excellent som en bland fem i en stor klass (15 st) och hamnade på den numera osynliga femteplaceringen för domaren David Shields. Men vi kände oss rätt så nöjda ändå efter omständigheterna. Lycka hade precis kommit i löp och kändes inte riktigt som sitt vanliga jag.

Stockholms-utställningen var ändå, som vanligt, en härlig upplevelse i sig och det är lätt att glädjas åt andras framgångar och alla fina hundar i det nästan magiska ljuset i den häftigt dekorerade finalringen. I vår ras hade Allerts kennel hade en strålande dag och visade framgångsrikt grupper så jämna att man knappt kunde skilja den ena hunden från den andra. På bilden syns närmast den BIS-vinnande foxterriern som hade precis den självkänsla och utstrålning som krävs för att vara en vinnare i finalen. Är det inte vackert, som en bal på slottet, så säg?

 

2011-12-02 ... glest med uppdateringarna har det blivit på sistone, men en glad nyhet är att Suncox blev BIR-vinnande syskongrupp på Malmö Valp. Domare var Petra Junehall. Tyvärr fanns det inte tid att stanna till BIS-finalen, annat viktigare och tråkigare väntade dessvärre. Men vi var nöjda ändå och gladde oss också åt våra placeringar i klasserna. Vår man "Isor" vann sin klass och "Tuva" och "Mynta" (bilden) blev 3:a resp 4:a i sin klass. Alla skötte sig förträffligt och stiliga var vi dessutom! Malmö Valp är ett jätteevenemang, i år var det si så där 1100 valpar anmälda. Det är inomhus, det är hala golv, det är trångt och det är otroligt bullrigt. Det är faktiskt rent imponerande att se hur väl valpar av alla de olika raser hanterar en så jobbig miljö. Ett mentaltest så gott som något är det allt.
Nu ber vi en stilla bön för torrt väder så att vi kan ha en valpträff utan att få ett gäng lerhögar att städa upp.
2011-11-10 ... ett stort grattis till Carmen, Suncox Send A Wish vår utpost i Norge. Hon är numera inte bara är vacker utan har också med sin husse, klarat examen till att bli godkänd eftersökshund. Det innebär att när det behövs hjälp att spåra skadat vilt så får vårt ekipage rycka ut. Vi är så stolta!
På bilden sitter Carmen iförd sin röda arbetsoverall, "skogskondomen" kallad, tillsammans med sin husse under en paus vid ett regnigt och dimmigt rådjurspass i skogen. Ja, då hon är med på jakt också. Tala om "working dog".  Men husse berättar också att en liten eftergift till fåfängan är att Carmens liggunderlag i skogen är rosa.... Lite sött får det allt vara ändå till en cockerflicka.


 

2011-11-06 ... i stället för
Det blir inte alltid som man tänkt sig och i stället för att ställa ut Lycka i Växjö blev det lövkrattning hemmavid. Livet har sina märkliga krumbukter. Lycka var nog inte särskilt bedrövad över ändringen i planerna. På bilden nedan ser hon mest ut att säga "du tänker väl inte sätta mig i badet nu? Jag är väl inte smutsig??? En bra bit från show-hund skulle man nog kunna säga i alla fall utan att ta i för mycket.
Hela gänget njöt vanligt hundliv. Dom påstod att dom hjälpte till, hm, jag vet inte det precis.

Glad nyhet denna vecka var resultatet på Chess höftledsröntgen, bästa möjliga A. Prima kille, den!

 


2011-10-19 ... Gladast av dom glada var Lycka på mental-beskrivningen (MH-test kallat).
Hög social kompetens, om vi nu skall tala människotermer, ingen kampvilja, ingen aggressivitet, och helt skottfast. Skrämselmomenten klarade hon med glans. Overallen som plötsligt far upp på skogsstigen framför nosen orsakade inte ens en sekunds tvekan, hon bara fortsatte fram och nosade på den. Nästa moment, det plötsliga, oförutsedda ljudet fick henne att hoppa till, (tacka för det!) men hon var snabbt framme och kollade på egen hand vad det var.  På bilderna ser man henne vid overallen och skramlet. Tyvärr blev det ingen bild på momentet med "spökena". Där försökte Lycka först skälla ut de två vita otäcka "spökena" som närmade sig från olika håll ur skogen. Men efter den första förskräckelsen gick hon snart fram, hälsade glatt och hoppade som om dom varit hennes bästa vänner. "Ja, folk har så konstiga kläder nu för tiden", tänkte hon nog.
Och trots att hon aldrig hört skott avfyras så var hon helt obekymrad för smällarna. MH- testerna är ju ursprungligen skapade för bruksraser och därför finns det moment där cockrarna genomgående får ”dåliga” värden. Helt enkelt för att dom är typiska cockrar. Dom ska inte ha stor kamp- eller försvarslust. Så därför har i alla fall alla våra cockrar gått bet på att kampa om trasa med testledaren, eller rusa iväg och börja leka och kampa med konstig figurant bland träden. Däremot har dom genomgående varit glada, vänliga och hanterliga och visat att dom även om dom låtit sig skrämmas, snabbt har återfått sans och balans och undersökt ”det farliga”.
 

2011-10-14 ... öppna landskap bor vi i. Vackert, javisst, men också blåsigt. Tog bilden på promenad med bara Kajsa och Lycka. Dom poserar på höjden med nästan halva Skåne i bakgrunden och havet vid horisonten. Efter två oväntat sommarvarma veckor som gav en andra blomning av bl a kaprifolen vid grinden, är hösten här. Älgjakten i Skåne har börjat och om vi hade haft tankar på skogspromenader så är dom inte aktuella nu, det är säkert. Vi håller oss på vägen.
Tuva som ännu inte går med på långpromenader, växer och ”hajbettet” börjar förändras. Dom vassa pliggarna längst fram har blivit små risgryn istället och dom ”räliga” hörntänderna sitter vickande löst och är förhoppningsvis ett minne blott snart. Riktiga oxben att gnaga på är populärt, jag pillar ut märgen, kan bli lite för häftigt för magen annars, men ger dom f ö i rått skick.

Vilken dag, och så hade vi ju så´n tur med vädret!

"Mynta" och Ida väntar på sin tur


"Här är den!"... "Carmen" har kommit fram till klöven
 

2011-10-02 ... vilken premiär! Nordskånska Kennelklubben håller varje år en "gröngölings-utställning". Tänkt för att nybörjare av både två- och fyrfotat slag skall få en bra start på en eventuell vidare karriär. Suncox, med valpköpare/handlers av varierande erfarenhet, hade tre valpar och en unghund som alla deltog i sin allra första utställning någonsin!
Och om det gick bra? Vi kan verkligen inte klaga! "Simba" (kullbror till "Lycka och "Chess"), för första gången på utställning och med helt orutinerad matte, Anna-Lena,  i snöret vann sin unghundsklass och blev 3:e bästa hane, verkligen snyggt jobbat! "Mynta" med matte Ida blev tvåa i sin valpklass, och där har vi nog en handler att räkna med framöver tror jag...
Snygge "Isor" blev bästa hanvalp och BIM och så sist men inte minst hade vår egen "Tuva" en storslagen premiärdag genom att bli BIR-valp, BIG 1:a och dessutom BIS 4:a.
Det totala valpantalet var ca 150, så det var inte helt lättköpt att komma så långt. Och "Tuva" var nog helt klart den allra yngsta valpen i finalerna. Trots att våra deltagande valpar var precis på dagen fyllda så att dom fick delta, så tycker jag dom trots bristande erfarenhet skötte sig väldigt fint, tack ska ni ha allihop! Det är så klart roligt när det går bra, men den riktiga vinsten är ändå en trevlig dag i ett glatt gäng med samma intresse. Heja, våra valpköpare, ni är bäst!
Det kommer snart regniga dagar och då har vår husse lovat göra ett bildspel från dagen så att vi kan beskåda våra prestationer om och om igen.... På bilden uppe till vänster är vi alla samlade utom Idas kompis som snällt står bakom kameran för att paparazzi-husse för en gång s skull skall vara med på bild.
Trimbordet tjänar som fikabord och där saknades minsann inget, det gick lätt att hålla blodsockernivån uppe trots att dagen blev väldigt lång. Även "Tuva" matades med lite sockerkaka för att palla finalerna och det gjorde tydligen susen.

Vi har också nåtts av den glada nyheten att "Carmen", vår kära norska, gått sitt allra första officiella blodspår och gjort det så bra att det blev 1:a pris! Så här visas det framtassar både i utställningsringen och skogen.
Och "Chess", som fått ett härligt hem som lekkamrat och storebror till "Isor", går jaktkurs. Än så länge verkar Chesse-mannens intresse att spåra vara större än det att apportera, men övning ger färdighet. Och är det inte så att det är vägen som egentligen är målet?

 


Pyttan Suncox Nighty Night, segrare i öppenklassen


Tack för hjälpen till BIS-uppfödargrupp!
 Kritik: "I like them a lot. All good neck, shoulders. Good deep body. Similar in type."

2011-09-26 ... Strålande resultat, strålande väder, så hade vi det på Cocker Show hos Cocker Sydost i Asarum. Arrangörerna hade som domare anlitat Lea Bogers-Dam från kennel Tripol`s, Nederländerna, en rasspecialist, icke ”utsliten” i Sverige vilket resulterade i ett stort antal, ca 80, anmälda hundar. Alla kan inte bli nöjda, så är det i utställningsvärlden, men för oss som lyckades var det en fantastisk dag. Vår superlyckliga "Lycka" vann sin unghundsklass med HP och blev sedan BIS-unghund. Beundrar detta energiknippe som mot alla odds står still när hon skall. Hon är allt proffsig den lilla glada! "Lizette" blev åter placerad med HP och Bengt kan återigen känna sig nöjd med sin uppvisning! Ännu lite mer päls under magen …. Och så Sannas "Pyttan" som slog till igen, käckt travandes, och vann öppenklassen med HP! "Kajsa" som bara blir bättre, tycker matte i alla fall, blev tvåa i championklassen med HP. Sedan uppstod en viss förvirring till bästa tikkonkurrensen när vi behövde extra handler och jag eventuellt gjorde bort Lycka genom att stå på fel ställe. Det blev lite mycket där! Men så kan det bli. "Kajsa" fixade ändå sin vana trogen biffen, med ny i all hast inlånad handler, och blev inplockad bland de 4 lyckliga. Och så fick vi byta tillbaka igen! Hon blev i alla fall tvåa bästa tik och vi vara bara så glada. Stackars ringmastern hade det inte lätt med våra handlerbyten! Tror inte jag skall visa 3 tikar fler gånger, men vem kan våga tro att alla skall gå så bra?

Med god hjälp blev Suncox också BIS-uppfödargrupp. Ett riktigt rövarband till handlers  tyckte vår husse, vad han nu menade med det?? Somliga av os så ivriga iväg att visa hund att skorna höll på att bli kvar i starten…
Faktiskt, sist när det begav sig och vi hade uppfödargrupp på Malmö Int i våras så vann vi också! Det är härligt. Sådana här dagar får man leva länge på och tänka på när det inte lyckas så bra!

Ja, och sedan var "Lycka" utlånad till parklass med pappa Ecco och minsann om det inte blev seger där också! Frida hade två yrväder i koppel i en hand men lyckades styra upp det hela till belåtenhet. Jag försökte fota, men det var knappt hundarna var i samma bildruta en sekund i taget… Släktskap, eller?

 

2011-09-11 ... SKK Sofiero 2011. Lycka blev 2:a med CK i en stor unghundsklass, slagen med en noslängd endast av omöjliga "Maggan" från Backhills - det får vi leva med. Hon fortsätter att visa framtassarna vår Lycka. Lizette (fd Lucia) tog den hedrande sista placeringen i klassen efter en fin uppvisning. Med lite mer päls under magen så .... Domare var Jens Karlsson som dömde snabbt och effektivt. Och som vanligt när rasspecialist dömer får man positiv kritik som är välgrundad. Det känns helt OK när man känner igen sin hund, med fel och förtjänster, på kritiklappen!
Det blev f ö en ovanligt trevlig dag med trevligt sällskap till fikat i solen efter bedömningen.
Om nu bara Lycka ger upp sina försök att hjälpa till allt för mycket med trimningen så är vi snart ute i ringen igen för nya insatser. Det är lika spännande varje dag att se var hon nu tyckt att det varit för mycket päls kvar... Vi har inte samma uppfattning, det är då säkert.
Tuva går numera under benämningen Hajen III. Hennes valpbett är inte att leka med. Hörntänderna är sylvassa och ett kärvänligt grepp runt armen resulterar lätt i blodvite. Protes med gummitänder, kan det va något?
2011-09-07 ... kompisar. Tuva, full av beundran, lär sig allt Lycka kan lära ut. Och det är inte lite det... mest sådan kunskap hon kunde varit utan, tycker matte.
Nu är hösten här, det är bara att inse, blommorna sjunger på sista versen, dom som klarat sig undan hundarnas senaste insats av trädgårdsarbete vill säga.
Lyckas HD-resultat är A och vi har hunnit med en sväng till SKKs utställning på på Böda Sands camping på Öland. Lycka blev 2:a i unghundsklass med CK, Pyttan fick Excellent och hängde med till 5 kvar i en stor öppenklass.
Vad kan man mera säga, jo, att vi hade fantastisk tur med vädret, att det finns en kamelfarm på Öland, att det är bra långt till Böda och att det nog får vara en rasspecialist, gärna utländsk, till domare om vi skall bege oss den långa vägen fler gånger.
Pyttan är som synes i jättefin päls och kommer nog att få följa med på några utställningar till i höst.
Nu laddar vi om för Cocker Sydosts utställning där en holländsk ras-specialist, Lea Bogers-Dam, Tripols kennel, som jag ställt ut för redan på 80-talet (det ni, ungdomar!) skall döma.
2011-08-16 ... nära skjuter ingen hare, inte ens med tur och Lycka. Efter ett något brådstörtat och stressigt uppvaknande tidigt på morgonen, och en hastig avfärd till SKKs Internationella utställning i Ronneby, bättrade sig dagen väsentligt. Mot alla odds kom jag fram i tid och fick hela lasset med vagn, burar, tält, trimbord och hundar insläpat den långa, långa vägen till ringen. Det är inte få kilon som skulle släpas på små hjul över regnvåt gräsmark. Den som deltar på hundutställning med hund av pälsras kan spara in på gymkortet… 
Chess, vår alltid pålitlige helyllekille, blev tvåa i unghundsklass med CK. Han fick den fina kritik han förtjänar, bl a "lots of quality, very gentle expression, beautyful topline, moving with a lot of power and drive.
Lycka vann sin unghundsklass med CK och blev sedan tvåa i Bästa tik med Reserv Cert och Reserv Cacib. Jätteroligt!  Kritiken bl a "from nose to tail 100% cocker, sturdy, merry and cobby." Men som sagt, nära skjuter vi inte harar, fast vi naturligtvis mycket nöjda med placeringarna, fattas bara annat.  Vad jag vet var det första gången som  F. R. Lochs-Romans, Nederländerna, dömde cocker i Sverige. Alltid lika intressant och spännande med nya domarnamn.
Och vilken tur vi hade med vädret - inte en regndroppe på hela dagen! Det ni denna sommar!
Titta f ö på bakgrunden på bilden, det är inte många utställningsplatser som kan uppvisa en sådan fantastiskt vacker bakgrund för foto som Ronneby Brunnspark. Den som kikar noga kan också se en and på stenen bortom min hand. Lycka höll på att vrida sig ur skinnet när den dök ner i vattnet till sina kompisar som kom simmande från andra hållet. Fågelhund var det, ja. Bistod med fotot gjorde, än en gång familjen Oakbeach :). Tack Mia!
2011-08-04 ... den sötaste Myran någonsin ser med förtroende och beundran upp på sin nyblivna husse. Vi är helt säkra på att det är ett härligt liv som väntar en mycket liten cockerflicka som redan får hjälpa till att gräva upp potatis. Efter dagens trädgårdsarbete sover Myran gott i sin korg och drömmer lycklig om nya stora gropar att gräva.


 
2011-07-30 ... nu flyttar dom. I går var den stora dagen för tre av valparna som hämtades till sina nya liv. Och gammelmatte hade lite problem att sova.... Har dom kommit fram ordentligt, är allt bra med dom små liven? Larvig är man, så det förslår. Jag kan verkligen sakna Myrans lilla finurliga ansikte som tittade upp ur valpflocken. Bara hälften så mycket att städa upp på morgonen sa husse...

Men alla har dom fått fantastiskt goda hem. Annars hade dom gått kvar här kan jag säga... Så vi önskar alla nya hussar och mattar lycka till på vägen med er fyrbenta och långörade familjemedlem och hoppas att vi får höra av er emellanåt.
På bilden är vår "Femma" i famnen på sin lill-matte tillsammans med hela sin trevliga nya "flock".

 
2011-07-25 ... Super Cocker Show, på alla sätt en fantastiskt rolig dag. Trots ihållande regn och blåst, blöta och kalla hundar (för dom som inte hade tillgång till fön, förstås) och lika blöta, kalla handlers så var det trevligt och gemytligt och kändes nästan soligt ändå. Alla kände sig välkomna och mycket väl omhändertagna på denna speciella utställningsdag hos kennel Dan`L. Domaren, Jan Zdaril, professionell handler och tillika uppfödare av amerikansk cocker, var vänlig och noggrann. Han hade fullt upp bland mer än 50 anmälda cockrar i alla åldrar.
Vår Lycka gjorde en prestation, som trots att hon var så våt och kall att hon darrade, ändå snällt stod still långa stunder när det krävdes. I rörelse är det ju lättare för henne, det ligger liksom lite närmare personligheten...
Hon vann sin unghundsklass med HP och blev sedan 3:e bästa tik i en stor och häftig Bästa tik klass, bara slagen av betydligt namnkunnigare konkurrenter.
"Beautiful bitch with excellent head and expression, nice long neck, good chest, well angulated in front and behind, nice topline, excellent mover, excellent coat, very good temperament", löd kritiken.
Det delades ut extrapriser och hederspriser för snart sagt allt under dagen, och maten skall vi bara inte tala om! Så fantastiskt gott! Ett jättetack till Helle Dan Pålsson som generöst ställer upp och organiserar denna dag till glädje för så många! Det var så trevligt och gott, och vi hade så roligt vid den efterföljande middagen, så vad gjorde det att tältduken emellanåt stod som ett segel och regnet sipprade in.
Vi åkte med kompis Ingrid och Holly som också fick bra utdelning under dagen. Och som vanligt kunde vi säga med eftertryck, "vi har så roligt på våra möten".
 
  2011-07-15 ... "förståndet det är dåligt, men tänderna är bra", en strof ur en av Gullan Bornemarks barnvisor. Det är på pricken en beskrivning av denna hög. Här trötta och utslagna efter att ha gått lös på det mesta, med sitt än så länge glesa, men vassa, valpgarnityr.
Man behöver verkligen ingen TV när man har en valpkull.  Dels finns knappt tid till tittande, dels är det fullt tivoli bara att titta på valparna när dom leker och upptäcker nya saker och nya förmågor i livet. De två trappstegen ut till hundrummet var ett stup, stort som Niagarafallen, för en liten valp, men det tog inte mer än ett enda modigt försök, sedan kunde dom ta sig både ner och upp. T o m Myran, som ännu inte har höjden inne, hasade och gled utför med dödsförakt och klängde sedan ivrigt och envetet uppför med dom små benen. Det var för några dagar sedan, nu har även hon växt ifatt trappan. Det är inte klokt vad fort tiden går!
Efter lite datorstrul har husse snart fått ihop en ny liten filmsnutt om trappbestigning och annat.
2011-07-09 ... pälsvård i det fria. Solen skiner, lagom varmt i skuggan och Freja och resten av gänget fick sin genomkamning ute. Efter ett tag var duvorna framme och plockade pälstussar till Isaks förtjusning. Han gillar att sätta fart på flygfän... Flyger nästan själv, med öronen flaxande rätt ut, när han far iväg.
Vi tog några nya 5-veckors valpbilder och fick även Myran att medverka stående på alla fyra. Liggandes har hon annars en skön avslappnad stil som synes...
 

2011-07-08 ...tomt i matskålen, vad gör man? Lägger sig och sover förståss. Femman i skålen och Myran bredvid. Jag hann springa upp på övervåningen och hämta kameran, innan motivet vaknade och sprang sin väg. Annars ett rätt så vanligt problem vid valpfotografering :) Mycket är dom i vaket tillstånd, men inte är det stilla. Att ta uppställningsbilderna är ett helt företag, där man får utrusta sig med gott om tålamod. Nu sist lyckades vi inte alls med Myran, som i stället sitter modell på sin femveckorsbild.
Det har varit några härliga, soliga dagar - underlättande för "personalen", när valparna kan gå ut och in som dom behagar. Allt som oftast lyckas dom uträtta det dom ska ute i hagen.
2011-07-05 ... vad i hela fridens dagar är detta? Jo, det är husses morgonritual med hundarna. I alla år har hundarna fått en liten ostbit var vid frukost, i utbyte mot att dom sitter fint "hands up". Nu när husse blivit glad pensionär finns det extra tid på morgonen så nu är det inte bara ost, utan en hel liten, mycket liten, smörgås som serveras det glada gänget.
Valparna är nu dagtid ute i hundrummet, med öppen dörr ut till hagen där dom kan rumstera fritt. Utvecklingen går hisnande fort, nu ser dom ut som små hundar och "partajandet" börjar arta sig. Det är liv och kiv och alla gångarter på en gång. Roligast ser det ut när dom på valpars vis får in "fel växel" och plötsligt far lika fort baklänges som sekunden innan framlänges. Myran får utstå en del valpmobbing av sina syskon, men ruskar snabbt av sig och ger genast igen genom att försöka gnaga av ben eller öra på den som gav sig på henne. Hon går inte av för hackor, ingen försagd, blyg viol den inte.

Kajsa står 3:a Bästa tik och flåsar med öppen mun i värmen,
Nedan har jag fått ordning, medan mina medtävlare kämpar på. Det är inte lätt att vara utställningshund i värmen....

2011-06-28 ... mycket lättsam stämning och trevlig domare med meriter som få, nämligen Kari Haave, kennel Travis. Och vackert, nästan för vackert väder, det var häftigt varmt emellanåt i solgasset.
Så visst hade vi det fint på Cocker Sydvästs årliga utställning i Bjuv, med rekordstort antal hundar, ca 90st!. Saken blev ju inte sämre av att Chess vann unghundsklassen med HP och blev BIS Reserv Unghund, att Kajsa vann championklassen med HP, blev trea bästa tik och dessutom bästa viltspårsmeriterade hund och att Lycka blev 4:a med HP i sin unghundsklass. Vi fick verkligen vara nöjda med dagen så långt. Sedan deltog vi med glatt humör och den äran i både avels- och uppfödargrupp, och jag får tacka ett par lätt motvilliga, för dagen övertalade handlers som kände sig lite ringrostiga - var det si så där femton år sedan sist, eller? Kul var det i alla fall att ni ville ställa upp så att Suncox kunde delta, och finfint skötte ni er! Vi satsar framåt, eller hur?!
Tyvärr hade Pyttan kommit i höglöp och fick stanna hemma. Annars hade jag sett fram emot att ha henne med i gruppen.
När vi äntligen, efter allt springande in och ut ur ringen, kunde sätta oss ner i härlig eftermiddagssol i goda vänners lag och summera dagen, var det med stora leenden. Extra roligt var faktiskt Chess´s och Kajsas fina resultat, hjärtat klappar lite särskilt  för det, måste jag medge. Tack också till Martin och "Pålle" som snällt fotade även mina hundar, så det finns hopp om fler bilder framöver.
 
2011-06-23 ... mätta och nöjda bildar valparna hög och sussar på maten. Dom äter lite egen mat nu, en "valpgröt" av väldigt lös konsistens, förutom att dom fortfarande diar Freja.
Deras eget ätande är kladdigt värre och bordsskicket lämnar allt övrigt att önska. Men det är roligt att se på! Lilla Myran har tydligen bestämt sig för att växa ikapp sina syskon. Hon står bredbent mitt i matfatet och skyfflar in som en liten grävskopa tills magen står i fyra hörn. Sedan vaggar hon bredbent iväg och somnar bums i ett hörn.
Nu ligger det uppställningsbilder på valparna här och husse har filmat lite, så snart kommer det en snutt, mest med kladdigt bordsskick tror jag...
2011-06-19 ... de motvilliga fotomodellerna.  Huvudbilder på valparna finns här. Att fotografera så små valpar är inte så helt lätt. Dom börjar på sin 4:e levnadsvecka nu i natt. Benen är lite för darriga och balansen inte på topp, så vi nöjer oss med huvudbilder så länge.
Den lille mannen på bilden är kullens enda hane, han tittar bekymrat in i kameran och undrar vad i hela fridens dagar som händer nu. Här sitter jag ensam utan  mina systrar och var är mamma????
 
2011-06-16 ... det tar på krafterna. Trött småbarnsförälder - ser hon inte ut precis så? Freja har flytt undan valplådan och försöker få en stund för sig själv utan munnar att mätta och rumpor att hålla rena.
Hon är en jättebra mamma och gör det hon ska utan knot, ungarna är rena, runda och goá, men någon hysterisk curling-mamma är hon inte. Tillbringar gärna tid med husse och resten av flocken. Fast med jämna mellanrum vill hon förstås in i valprummet och räkna in telningana. Men det ser lite kul ut för hon ställer sig utanför lådan, noga medveten om att, om hon kliver in i lådan, då blir det liv på dom små och så skall dom ha mat IGEN. Freja bara liksom kollar att dom är tysta och sover och sedan vill hon ut igen
.
Precis som jag trodde, är Myran först av syskonen uppe på alla fyra och knatar omkring på darriga ben.
Nu har ögonen öppnats på alla och det blir av och till lite mer liv i lådan. Men fortfarande är det naturens ordning att det skall sovas och sovas och sovas igen. Säkert 99% av tiden. Idag fick dom sin allra första slick på nötfärs utrört med ljummet vatten, en början till annan diet så småningom.
2011-06-15... lika som bär. Alla valparna har lika vältecknade huvuden och kommer säkert att få helt underbara uttryck.
Nästa vecka när skolavslutningar och annat är över skall vi försöka oss på lite fotande och förhoppningsvis lite filmande av valparna in action. Nåja, så mycket det nu blir av action.

Från det ena till det andra. Bilar är fantastiska när dom går och rena eländet när dom inte behagar. Min trogna gamla Volvo som tagit oss och hundarna runt på så många trevliga resor, mår inte riktigt bra. Det lyser nästan lika många varningslampor som i cockpit på ett flygplan, och allt är ju så elektroniskt numera att det är rent omöjligt att begripa sig på.
Vi avvaktar bildoktorns diagnos med bävan...
2011-06-10 ...en bild säger mer än tusen ord. Är detta inte kärnan med hundägandet, så säg? Reservationslös kärlek och ett fullständigt förtroende. Det är lycka för både hund och människa. Carmen (Suncox Send A Wish) har varit på utställning, fått Excellent och vunnit konkurrensen. Men hade varit lika älskad även om det goda resultatet uteblivit. Här vilar hon ut hos husse och båda är bara så nöjda.
Vi säger bara tack för att ni tar så väl hand om henne, vår lilla tös kunde inte fått det bättre.

Annars är det lugna gatan med valparna, dom sover och äter och man hör inte mycket från valplådan. Tysta valpar och tomma juver sägs vara en lyckad kombination. Och så har vi det här. Freja har lagom med mat så att vi slipper mjölkstockning och elände och valparna är tjocka, trinda, nöjda och tysta.
Den lilla tiken som fått arbetsnamnet "Myran" är rund som en mycket liten boll och den som nog är piggast av alla och snart uppe på benen.
 
2011-06-06 ... första frukost för matlaget som ordnat till sig på rad . Alla har sin favoritplats och den minsta tiken har lämpligt nog fått förkärlek för dom allra största tuttarna längst bak. Stora och tunga känns valparna att lyfta, cirka et halvt kilo har man i handen redan nu efter en vecka.
Ytterligare en vecka, sedan skall vi väl ha dom lite uppe på benen och med begynnande syn. Nu är det mest ett ålande och hasande när dom förflyttar sig helt i blindo, men med hjälp av luktsinnet.
När inte Freja är på plats samlas dom i hög ovanpå värmedynan som ännu ligger i en del av valplådan under fällen och förankrad så att den inte kan komma på drift.
Trots att dom är så små kan man redan se antydan till svansviftning och höra ljud som lite börjar påminna om skällande.

 

2011-06-02 ... små svartfläckiga marsipangrisar ser dom ut som. Söta som socker. Allt är lugnt och Freja sköter sina plikter som mamma helt utan anmärkning. Hon är så rädd om sina små att hon hellre sitter och diar valpskaran än lägger sig ner och riskerar att klämma någon. Första dagen kom hon bokstavligen och "hämtade" mig flera gånger och ville ha hjälp att lägga sig ner. Har aldrig sett en tik göra så förut, det är fantastiskt.

Lite oro hade vi över hur den minsta tiken skulle klara sig, men den oron var obefogad. Hon tar för sig, så liten hon är, och kommer att vara ikapp sin syskon snart. Jag kommer ihåg Pyttan och Lilleman som också var dom minsta i sina kullar, men som växte ifatt och idag, som vuxna, är lika stora som sina kullsyskon. Så storleken vid födseln har inte någon som helst  betydelse för "slutresultatet", tycks det som.
Mitt i allt valpståhejet har jag knappt hunnit smälta att Lycka tagit sitt första Cert. Det är bara inte klokt så roligt!!!!!

 

2011-05-30 ... en intensiv helg kan man säga utan att ljuga. Fina framgångar på SSRKs utställning i Hasslarp och som grädde på moset Frejas valpar som anlände i går natt.
Om vi börjar i Hasslarp så vann Lycka unghunds-klassen med CK, följde upp med att bli Bästa tik och ta sitt första Cert! Sedan blev hon BIM mot farfar "Toby" Backhills New Design.
På söndag vann Lycka åter unghundsklassen med CK och bli 2:a Bästa tik! Helt fantastiskt roligt. Den tjejen är bara Lycka rakt igenom! Hon ser ut som om hon springer och skrattar på bilden och vete 17 om hon inte gör det också.
Chess blev placerad på söndagen med CK och Lizette fick sitt välförtjänta Excellent när hon nu fick trava på lite friare med sin husse.  Ja, vad säger man mer? Jo, vi hade också tur med vädret och det finns såå goda våfflor med sylt och grädde att fira med och så fick vi ytterligare några fina CK-glas med oss hem. Och tack för alla varma gratulationer och hjälp med fotograferingen!
Två väldigt sympatiska och mycket noggranna domare hade hittats till cockrarna i rasringen, Peter Beyersdorf och Karin Gerhard-Beyersdorf.

Efter två sådana utställningsdagar på raken bar det hem till valplådan. Efter telefonsamtal från husse som höll ställningarna hemma, slog jag nytt hastighetsrekord de sista milen hem. Inget att rekommendera...
Freja visade sig vara en cool mamma som tog det lugnt med valpandet. 5 tikar och 1 hane! Alla pigga och krya med bra aptit.


 

2011-05-24 ... tre excellenta hundar tillbringade söndagen i Hässleholm på SKK:s internationella utställning. Domare var en mycket trevlig ny bekantskap, Sara Nordin som fick fram två typlika hundar till vinnare. Hanen, som blev BIM, var snygge Travis Face Factor, mycket nära släkt med vår Isak (dom har samma far och kullsystrar som mödrar) vilket gladde oss särskilt förstås.

Vi är stolta över superglada Lycka som höll sig i skinnet och verkligen visade sin bästa trav. Hon fick Excellent med placeringen 3:a med CK i unghundsklass. Även Lizette (Lucia) och Chess fick Excellent. Chess knep också 4:e placeringen i sin klass. Vi är som vanligt såå nöjda med vårt lilla gäng! Solen sken och trevligt hade vi runt ringen med alla glada cocker-entusiaster. På bilden sitter Chess, Lycka och Lizette. Den senare, inte så van att posera, ser mest ut att undra varför i fridens namn hon skall sitta still när hela fältet ligger öppet...

Och, jo då, magen växer fortfarande på Freja. Den rejäla valplådan som husse byggt, är nyskurad och på plats...
2011-05-14... tiden går så fort.
Frejas mage växer och hon ligger gärna på köksgolvet och visar upp den för alla som vill se.

Vi har också fått härliga bilder från vår tös i Norge, Carmen, som varit på utställning i Kristiansand och charmat domare och skött sig fint. Excellent båda dagarna! Carmens belöning på hemresan från utställningen blev den bästa tänkbara för en hund som gillar vatten. Plums ut i sjön bara!
Och visst ser hon ut som ett litet sjöodjur på bilden på startsidan där hon kommer simmande med en apport av det större formatet?
Vi är anmälda till utställningen i Hässleholm om en vecka, men vår Lycka har tagit sig orådet före att på egen hand frisera sin päls, så det är väl tveksamt om  det blir någon resa dit. Ständiga överraskningar drabbas man av, det är då säkert. Jag "nattade" Lycka i en frisyr på kvällen och möts av något helt annat på morgonen. Är det inte härligt? Eller inte?...
2011-04-29 ... allt på en gång. Sommaren kommer utan att det hunnit bli vår, äppelträden blommar strax och hundarna söker skugga i värmen. Freja som ligger närmast fick sig ett välbehövligt bad, och avslöjade en rondör som helt säkert rör sig om bebisar i magen. Mycket nyfikna på innehållet är vi!
2011-04-25 ... Vi tog en tur till Dansk Kennelklubbs Nationella utställning i Naestveds idrottshall på påskafton. Den resulterade i att Kajsa vann championklassen med Excellent, CK och den finaste av kritiker. Så full av "gorgeous", "excellent" och "lovely" så det kunde räckt för ett helt BIS, men det räckte ändå inte till det vi egentligen var ute efter, ett danskt cert. Domare var Martin Croeser från Sydafrika.

Men strunt i det, en trevlig dag var det och kompis Ingrid var med som hejaklack och hade t o m tagit på sig sitt "cert-armband" som tidigare fört tur med sig. En bild blev det i alla fall på Kajsa i den färggladaste av idrottshallar. Inga mattor var utlagda på golvet i ringarna, men för hundar som travade på i god balans var faktiskt inga problem.

I övrigt har det varit den skönaste av påskhelger, med ett fantastiskt väder. Tänk att kunna grilla och sitta ute och och äta! Grillningen var föralldel föranledd av att vi hade ett längre strömavbrott, och grillen var enda möjligheten till varm mat. Men ändå, så härligt det var!
2011-04-20 ... Glad Påsk önskar vi med en riktig livslevande påsktupp. Han heter Sara-Conny, ja, det var lite osäkert med tuppens könstillhörighet  i början, därav hans dubbelnamn. Men numera är det ingen tvekan, han är verkligen karl för sina fjädrar och har en liten flock med bruna damer omkring sig. Det befjädrade sällskapet bor hos våra vänner Sanna och Johnny, och tillhör alltså den närmaste kretsen kring Pyttan (Suncox Nighty Night). Conny är imponerande stor och respektingivande men mycket snäll. Och sällan har en djurfotografering varit så simpel. Conny stod blick still, eller klev omkring med stora, stolta steg och poserade som den värsta fotomodell. Ingen tvekan om att den mannen har gott självförtroende!
2011-04-15 ... påskliljorna kommer, trots den långa vintern, tidigt i år. Vi får dom lagom till påsk för en gångs skull. Så härligt det är med dom gula förvildade tuvorna av blomster som sticker upp lite varstans i vår stora trädgård. Ack, ja, det är för övrigt mycket mer än påskliljor som är förvildat där måste jag erkänna ....

Freja som inte varit i show-världen på ett tag, utan i stället nyligen roat sig med "herrarna i hagen", eller rättare sagt med herr´n (Isak) i hagen, poserar i modern vårrufsig frisyr. Charmig till tusen i kennelns tuffaste frisyr tycker alla som ser henne.

 

2011-04-11 … SSRK´s utställning i Bohus. “Stolle-prov”, varken mer eller mindre är det att kliva upp kl 03.00 och bege sig på en 30-milaresa till hundutställning.
Tyvärr hade det blivit domarändring, både en och två gånger, från de mycket lockande rasspecialister som var bokade från första början. Det var tråkigt, men likväl blev det två (för mig)  nya domare, Paul Stanton och Alex Krasilnikoff.
Lycka och Chess blev placerade igen! 2:a i sina respektive juniorklasser på lördagen. Lycka dessutom med ”grädde-på-moset” CK. Och mycket glad blev jag för Chess´s fina kritik från Paul Stanton, erkänd som rasspecialist på cocker.  Jag har ju haft en förkärlek för Chess sedan valp och tyckt att jag sett ”något” i honom, och jag tycker fortfarande att han utvecklas. Och så har han sitt härliga driv och sin fina topline i rörelse som jag är så svag för.
Lycka sprakade och studsade omkring i vanlig ordning och gjorde skäl för namnet. T o m så mycket på söndagen att domaren, Börje Johansson, muntligt motiverade hennes 4:e plats utan CK, hm, med ”slarviga rörelser”. Och visst, det var fina hundar även före oss, det får absolut erkännas. Men hellre har jag en överglad hund än en som inte trivs i ringen!

Till sist ordnade Chess till ännu en placering på söndagen genom att bli 4:a bland juniorhanarna.

Sammantaget fyra Excellent och fyra placeringar, varav en med CK, av fyra möjliga. Vi hänger fint med!
Ja, och så fick vi ännu en gång äran att dra vårt strå till stacken i Eccos avelsgrupp som blev BIS Avelsgrupp igen!! Heja Frida och Ecco! Detta måste vara något slags rekord snart?

Men att det nya bedömningssystemet drabbar utställningsverksamheten när det gäller anmälningssiffror, det är jag rätt säker på. Hur kul på en skala är det att köra långt för att få ett ”very good” - och så var det tack och slut för den dagen. Eller att bli högt placerad, men inte få CK. Kvar kommer att bli ”de stora” och de som har ”flytet”. Men som i många andra sporter är det väl inte de mest framgångsrika, utan den stora massan av entusiaster som egentligen bär upp kostnaderna för arrangörerna? Så hur kommer det att gå?

På bilderna våra snyggingar Lycka och Chess. Tusen tack för bilderna Angelica!

Nu hoppas matte så småningom kurera sitt onda ben som inte gjorde saken lättare i kylan och det hårda underlaget i Bohus. När det är fixat skall vi ut och springa och cykla och få lite ordning och organisation på fröken Lycka.... Trav var det, inte gallopp och studs på studs.

 2011-04-02 ... äntligen vår! Inte så märkvärdigt med små snödroppar, men nog är det ett härligt förebud att det äntligen snart är det slut på denna förfärligt långa och kalla vinter.

Och Freja firade våren med att komma i löp ett par månader tidigare än beräknat och har haft  "bröllop" med Isak, vår prins. Vi kan förhoppningsvis se fram mot en valpkull om nio veckor - om allt står oss bi. Vi hoppas och håller tummarna.

Skulle bara kolla om dom gamla rådjursskankarna, som hängt i garaget i två år eller si så där, fortfarande hade någon dragningskraft. Gissa om Lycka och Chess var intresserade! Här spelade det minsann inte någon roll att skanken var gammal och dammig. Högintressant byte var den ändå tyckte båda. Lycka stal, snabb som en vessla, skanken ur min hand och for iväg med Chess efter sig. Efter en stunds dragkamp avgår brorsan med segern och travar stolt iväg med bytet.
Det kommer alldeles säkert att bli rolig viltspårträning i sommar med dom här två.


2011-3-23... Malmö Internationella med Zeferino Silva. Domaren med pokerfacet. Jag gillar honom, tycker att han dömer noggrant och om han har några preferenser så visar han det minsann inte. 
Malmö Internationella slutade med flera goda placeringar för oss.
Det var 70-talet cockrar anmälda med stora  junior- och unghundsklasser.
Både Chess och Lycka fick Excellent och blev 4:a respektive 3:a i sina juniorklasser. Dagens gladaste överraskning stod dock Pyttan för. Jag hade fått äran att visa "Pyttet", som efter ett par års bortavaro från utställningsringarna, för dagen tagit sig ledigt från att hålla ordning på höns och katter hemma på gården. Hon gick minsann och vann öppenklassen med CK!
Dessutom blev blev Suncox Bästa uppfödargrupp i rasen(!) och till slut var Chess, Lycka och Lizette också med i pappa Eccos/Perchwater kennels avelsgrupp, som ännu en gång blev BIS Avelsgrupp i Stora ringen!!! Helt fantastiskt!
Man kan lugnt säga att dagen blev lång och innehållsrik. Med flera hundar i "bagaget" sitter man inte sysslolös vid ringen precis.
Utställningen i år hölls i stora mässtält, och det var mycket trångt och bökigt kring finalringen. Våra hundar satt i burar en bit bort och och det skulle hämtas och bytas både hundar och handlers mellan finalgrupperna. Mycket logistik blev det - tack till alla som bidrog till att det fungerade!
Bilderna visar Kajsa, Excellent, men oplacerad i championklass under domarens granskande ögon, och Pyttan efter bedömningen med sina rosetter. Och så sist men inte minst vår stiliga uppfödargrupp.


2011-03-04 ... SSRKs utställning i Moheda resulterade i fina placeringar. I sina respektive juniorklasser blev Lycka 2:a med CK och Chess blev 4:a. Våra ungdomar fortsätter att visa framtassarna och placera sig i topp. Ett rent nöje är dom att visa med sin härliga energi och utstrålning.
Extra roligt för dagen var att den tik, som vann juniorklassen före Lycka, och tog Reserv-Certet, var vår Isaks fina dotter Nova, på Candymakers kennel. Novas matte, Bernice, kunde svävat hem på små moln. Hennes Wilda tog ju dessutom sitt tredje Cert och blev färdig champion. Grattis! Somliga dagar är bara mer än man kan drömma om! Det är dom man får leva på när den grå vardagen tränger sig på.... En reflektion bara, förra årets utställning i Moheda drog 100-talet cockrar, i år var det ett 50-tal. En slags trend, eller?

2011-03-04 ... Cocker of Cockers var lika trevligt arrangerat som förra gången det begav sig (2008), då vi var där med Kajsa.
Nu var det hennes barn, Chess och Lycka, som fick stå där med glitter i pälsarna och förundras i skenet från spotlights och trava omkring inomhus på heltäckningsmatta. Måååånga intressanta dofter i den,  tyckte Chess! 
Han fick minsann höra av domaren att han var en ”good stud dog”. Kan tro att han lägger pannan i djupa veck och undrar vad det kan betyda…

Vi vann inte, men fick istället glädja oss åt andras glädje och åt att pappa Ecco tog hem segern. För andra året i rad dessutom!  Och så hade vi verkligen en jättetrevlig kväll med fantastiskt god mat och trevlig stämning.
Förutom att vi tackar dom i Cockerklubben, som arrangerat det hela och lagt ner ett jättejobb, på både festkväll och avelskonferens, så får vi ju sända en särskild svansviftning till Scandic Hotel som upplåter lokaler till hundliga aktiviteter av det här slaget!
Bilden visar Lycka, vår pärla, som glänser och glittrar på bordet inför bedömningen.

 

2011-02-18 ... det kom en hälsning från Carmens jättetrevliga familj, vår utpost i Norge.
Carmen viftar med den norska flaggan och hälsar till sina syskon idag på 1-års dagen. Där skulle bli pölsefest, minsann, så vi får väl bjuda till och göra födelsedagsfest även här.
Vi skickar hälsningen vidare till Simba, Pontus och Lizette!
För närvarande, just i skrivandes stund, är Lycka och Chess ute i nysnön, och roar sig med dragkamp om ett mjukisdjur.... Lyckliga glada hundar värmer hjärtat även om vintern slagit till igen.

 

2011-02-16.... på tandkontroll i Danmark. Jo, då dom sitter fortfarande kvar... En trevlig resa till Fredericia i Danmark på jakt efter ett dansk cert till Kajsa, resulterade i Excellent och ett hedersamt CK med 2:a placering i championklass. Glädjande nog hade vi ändå ett cert med oss i bilen hem, men den bedriften stod kompis Ingrid för med sin Cleo! Domare var Helle Dan Pålsson, med en tydlig konsekvens i sin bedömning.
”GPS-tanten” var med på resan och tjatade ideligen sitt ”Observera!” när hon tyckte det gick lite för fort. Till och med när vi skilts åt och jag körde hemåt i egen bil - och trodde att jag stängt av GPS:n - kom det ur djupet av min väska, med förebrående tonfall, ännu ett ”Observera!”. Tala om plikttrogen, hon ger sig inte den tanten. Och det gör inte vi heller, det kommer fler utställningar! Och visst är hon fasligt fin där på bordet, vår Kajsa?

2011-02-06 ... Mjölby? Var ligger det? Var det utställning där? Jasså.
Första utställningen sedan det internationella bedömningssystemet införts även här. Och jo, då, visst var vi där och visst var det lite förvirrat. Och bedömningen på många sätt förvirrande. Jag kommer att tänka på den rasspecialist, som i somras fick fram Toby och Freja, far och dotter, till BIR/BIM, och sa "if I´m wrong I´m at least consistently wrong". Är det inte så att hundarna i BIR/BIM avslöjar den röda tråden i bedömningen...

Allt nog, Chess fick Excellent och blev 4:a i sin juniorklass av 11 st. Lycka fick Very Good, med en kritik som var minst lika bra som Chess´s..
Undrar f ö om inte det nya bedömningssystemet kommer att påverka antalet anmälningar en hel del. Det blir mer påtagligt nu att man verkligen kan åka långt för ingenting. Konkurrensen är hårdare, dels för att det är väldigt många bra hundar ute i alla klasser, dels blir det färre placerade och färre CK:n. Och får man ”blått”, dvs Very good, är det slut för dagen. Kan kännas snopet efter många timmar i bil att få springa en vända i ringen och sedan är det bara att vända hemåt. Dom tidigare röda banden, kvalitetsettorna, gav ju åtminstone mer valuta för pengarna och mödan.

Eftersom hundarna ändå var i ordning dagen efter utställningen, lurades husse ut i den gråkalla söndagsmorgonen för att ta några kort så att vi kan uppdatera på deras sidor, när vi hinner.
Lycka och Chess är ganska precis 1 år nu. Det är inte klokt vad tiden går fort. Inte länge sedan dom var små knubbiga godingar.
Husse som var hemma med dom vuxna hundarna medan ”ungdomarna” var i Mjölby, undslapp sig att han hellre hade 10 st Kajsor, Frejor och Isakar, än dess två i slyngelåldern. Hmm, vad säger man om det?
Vi får väl muta med något gott, kanske?

 
2011-02-06 ... här är en som verkligen gillar att vara med när något - i princip vad som helst - händer.  Freja var inte alls tilltänkt för bad, men medan jag hämtade nästa hund smet hon in i duschen och satt och väntade med bedjande ögon.. "Snälla, jag vill också".  Så klart det fick bli lite öron och bentvätt bara för den goda sakens skull. Vem kan motstå dom ögonen och den minen?
2011-01-14 ... skyfflar av alla de slag är en bra sammanfattande bild av vintern 2010-2011. Skyfflar för lös, kall snö, skyfflar för packad snö, skyfflar för blöt tung snö. Vi har blivit snöexperter, så är det. Men nu är det äntligen töväder, det rasar och droppar från taken och de stora snödrivorna krymper på höjden. Hundarna vandrar än så länge omkring på en hårdpackad snöpist ca 70 cm djup.

2011-01-12 ... gosedjur av både det ena och det andra slaget. Några av Isaks valpar hos Tina på Strandmarkens kennel tar sig en välbehövlig siesta efter en fotograferingsomgång. Dom små benen blev så trötta, så trötta. Titta in på Isaks sida och se resultatet av våra fotomödor. Valparna är verkligen jättefina! Skall bli spännande att följa dom framöver.
 

2011-01-10 ... MY DOG 2011 blev en till alla delar trevlig upplevelse. Vi fick en 2:a placering med HP för vår uppfödargrupp! Tack vare god hjälp av proffsiga handlers! Och dessutom deltog Lycka och Chess i avelsgruppen för pappa Ecco som lyckades med bedriften att bli BIS Avelsgrupp två dagar på raken! Det är bara att gratulera Frida och kennel Perchwater som hade en kanonhelg, milt sagt.
Häftigt var det att få springa in i stora ringen till dundrande musik och applåder. Gruppen bestod ju mest av juniorer, men det fanns inte skymten av tvekan, bara fullt självförtroende och viftande svansar när vi släpptes in genom draperiet till den stora finalringen. Hundar är fantastiska förtroendefulla varelser! "Dit du går, går jag".

Själva gladde vi oss åt våra placeringar även om de inte var de mest framskjutna denna gång. Kajsa blev 4:a Bästa tik för domaren Joo Scheepers och Lycka fick två placeringar och Chess en i sina juniorklasser.

My Dog bjöd som vanligt på en mängd aktiviteter förutom utställning. Vår husse var med på resan och tog bilder bl a på Ceasar Millan som hade en frågestund där han delade med sig av sin hundfilosofi. Mycket roligt att arrangörerna lockat till sig en sådan världskändis, vilket säkert bidrog till att locka extra mycket publik. Det var sanslöst trångt i gångarna när två mindre världsvana och uppspelta juniorer skulle lotsas till rastplatsen som låg långt bort i andra änden av mässhallarna. Det blev mycket trassligt med kopplen emellanåt...

Lite uppståndelse runt ringen blev det den första dagen eftersom domaren delade ut en väldig massa blå band. Man kunde nästan trott att det var slut på de röda ... Möjligtvis är det så att bedömningen blev ett slags mellanting mellan vårt hittillsvarande system och det nya som träder i kraft nu efter My Dog. Kommer verkligen att bli spännande att se hur det nya kommer att falla ut på utställningar i år.
Vi brukar ha trevligt runt ringen och så var det även denna gång. Det är ju samma gäng, dom flesta känner ju varandra mer eller mindre väl och trots att vi är konkurrenter så är ändå stämningen god och kamratlig.
Men ibland träffar man på enstaka personer som tar saken på så stort allvar att det nästan är mord i blicken. Mest synd om dom själva tycker jag...
Och nu har även Chess och Lycka åkt i glashissen på hotellet och lärt sig hur svängdörrar fungerar. OOOOPS, tyckte Chess, kan golv bara försvinna så där???


 
2011-01-05 ... sammanfattning av 2010 bör man ju göra innnan 2011 dundrar iväg för långt. Tid går fort hör ni ... Två händelser har vi att glädja oss åt alldeles speciellt under 2010. Först Kajsas finfina kull med Ecco. Där kommer både Lycka och Chess som fått stanna här hos oss, att ge oss många glada stunder. Lycka har ju redan bevisat sig. Fyra utställningar och BIR/BIS, BIR/BIG 4:a, BIM, BIM.
Den andra händelsen under 2010, var en egentligen helt omöjlig prestation av vår kära, tokroliga Freja-Heja.
Från nästan ingenting (hon hade ju inte varit i päls) till 3 cert och championat på 3 dagar!!!! Triple Dog Show i Jönköping kommer ingen i denna familj någonsin att glömma. Husse i andra ändan av telefonlinjen höll på att svimma tredje dagen. Så helt obegripligt roligt! Dessutom blev hon BIM en av dagarna. Bilden visar bilfönstret vid fikastopp på hemvägen. En hunds rosettskörd på tre dagar...
Efter TriplelDog löpte hon och fällde ur igen! Det är liksom snabba ryck med den damen. Hon blev ju viltspårchampion på kortast möjliga tid också...
Och i vår skall hon paras med Isak, vår prins. Behöver jag säga att vi verkligen ser fram mot den kombinationen?
 

 

2010-12-25 ... det blir knappt med tid för uppdateringar vid datorn när snöandet inte ger med sig. En stor fördel är ändå att hundarna är rena! Rena cockrar är en välsignelse, ja, ni vet ...
Man får se det positiva när snöhögarna växer och armarna bara blir längre och längre av skottandet. Våra vägar här ute på landet liknar allt mer rodelbanor i den mån dom överhuvudtaget syns...

Vi hann ju med en vända upp till "Stora Stockholm", numera Stockholms Hundmässa. Det var inte nådigt väder den helgen heller och arrangörerna fick huvudbry med domare som lämnade återbud p g a inställda flyg och annat.
Kajsa och Lycka tillbringade många, långa timmar i bil den helgen. Men dom tog hela äventyret med upphöjt lugn och vi kom både dit och hem i god ordning. Lycka tog efter sin coola och resvana mamma Kajsa och uppförde sig lugnt och belevat på hotellrummet. Det var en del skällande i korridorerna, hotellet var ju fullt av hundfolk och hundar, men till min glädje uppförde sig mina damer helt oklanderligt. Plus i kanten till dom!
Lycka, nybliven junior, blev 3:a med CK i en stor klass i hård konkurrens och visade att dom tidigare segrarna i valpklasserna nog inte är en tillfällighet. Kajsa lade i bästa växeln och blev 3:a i sin championklass. I all hast inkallad domare var Theres Johansson, Allert´s kennel, som utan tvekan plockade fram just sina hundar.
Trevligt var det som alltid runt ringen och god hjälp fick jag när det behövdes, både till visning och fotograferande. Tack för det!

2010-12-02 ... från 0 till 50 cm snö på 24 timmar, det var så det började det för fem dagar sedan. Och det har bara fortsatt att snöa...  Rasthagarna finns inte mer, hundarna springer i uppskottade labyrintspår och matte får mycket motion. Chess,  Lycka och Isak gillar snön och drar omkring varv på varv i racerlopp så att bara de viftande öronen syns ovanför snön. Kajsa svär och gormar och tycker att dom är stökiga, Freja tycker att hon har för lite kläder på sig och vill gå in.
Ja, då, det är vackert med snö - men fasligt opraktiskt. I alla fall när det blir så omåttligt mycket. En ny karriär kanske väntar gänget, hundsläde med 5-dubbel cockerkraft .... Snögubbarna är Isak och Lycka.
2010-11-27... hokus-pokus
Kommer ni ihåg den lurvige av obestämd ras? Simba (fd Lilleman). Han kom på trimning idag. Husse och matte är trygga norrlänningar som gav sig ut och körde ca 25 mil i årets första riktiga snökaos. Matte längtade så efter att få honom i ordning så det skyddes inga hinder. Vi blev alla nöjda med resultatet. Tack vare att pälsen var orörd men välskött, och i fällning, var det peace of cake att få honom plockad för hand och i ordning på några timmar.
Vi får nog lura ut honom på någon utställning framöver. Han skämdes inte för sig under pälsen!
2 010-11-14 ... BIM igen! Lycka fortsätter att trampa på i ullstrumporna...
Glad i hågen blev hon BIM igen, nu i Åstorp på SSRKS utställning för domare Moa Persson.

Samma helg, i Norge, blev utflyttade kullsystern Carmen BIM i Kongsberg. På bild tv med stolt husse som mailar emellanåt och berättar om Carmens framsteg i skogen. Hon visar framfötterna i viltspår och har redan varit med på eftersök. Carmen har gott påbrå, förstås :), men det skall ju till handling och träning också, och den kompetensen finns med råge i hennes hem.
Lille mannen nedan, Chess, var också med i Åstorp, men fick nöja sig med en 3:e placering. Vi måste få av lite mer av pälsen...  jag vill inte gärna använda verktyg så vi får se hur vi skall lyckas till My Dog.
Vår Isak tillhörde inte domarens favoriter (slät 1:a) trots att det numera inte fattas i fart och engagemang i ringen från hans sida. Isak har mognat och är med på noterna som aldrig förr. Men konkurrensen är stenhård. Kajsa blev 2:a i championklassen med CK och fixade ännu ett SSRK-glas till samlingen så att husse och matte kunde njuta av ett glas på kvällen..
Och vi hade i alla fall tur med vädret....
 

 


2010-11-12 Gääääsp...
skitväder ute med regn och blåst. Dom andra skall bada för att åka till Åstorp i morgon, men här ligger Freja och tar det lugnt. Somliga kan fixa det för sig. Det gäller bara att klä av sig lite lagom av pälsen... fråga Freja, hon vet.
Lycka funderar i stället på något heltäckande. Burka, typ.

2010-11-07 vinnarbild av annorlunda slag... Kajsa ligger på sidenkudde och äter praliner. Nja, nästan. I går på Växjö Internationella utställning vann hon championklassen i hårt motstånd och blev sedan 3:e bästa tik med Reserv-CACIB. Hon gillade verkligen uppståndelsen och trängseln och pussade och hälsade på alla hon kom åt.
Dottern Lycka skuttade sig till ett BIM i valpklassen. Slagen av söt chokladkille från Backhills. Grattis Karin!
Lycka skuttade och drog så till den milda grad att  matte för första gången fick påskrivet att visningen lämnade en del övrigt att önska...Det märkliga, och lyckliga (!) är att hon trots all energi står som en droppe uppställd. Men vi får skärpa oss med förberedelserna till nästa gång.

2010-10-25 livet går vidare ...Det är så tydligt att det gör så - trots allt.
Isak har haft kärt besök av lilla söta fröken Elsy (Strandmarkens Julia) och vi som var med håller våra tummar. Han viskade förtroligt i hennes öra och Elsie hon lyssnade med tindrande ögon på allt han sa. Aj, aj....

2010-10-20... den sorgligaste av dagar. Vår försynta, vänliga, vackra Kola finns inte mer. Vi kommer alltid att ha henne i våra hjärtan. Nu finns hon i alla trofasta, snälla hundars himmel och lär himlahundarna hur man bär på sitt eget öra. För säkerhets skull har hon lämnat egenheten i arv till sin dotterdotter Lycka, så att vi alltid skall minnas. Tack för det kära, älskade Kola.
Utställningar var inte Kolas största förtjusning, men när hon vann juniorklassen i Malmö, för den engelska rasspecialisten Val Blore, fick hon omdömet "super quality". Och för oss var hon verkligen det, på alla sätt, så som en riktigt bra hund kan vara det. Tack Tina för att vi fick ha henne i våra liv.

2010-10-15 ... Hmmm???? Vad glor du på? Vaddå lurvig?
Det kom ett mail med helt underbara bilder från Simbas (fd Lilleman) husse och matte. Det börjar bli vissa identifikationsproblem i omgivningarna. Söt hund, men vilken ras?? Ska han inte klippas?
Jo, men visst. Nu är han inbokad, inte för klippning, gubevars, men för plockning av valppälsen. Vi lär få ta det i ett par omgångar. Skall bli väldigt roligt att få träffa den lille mannen igen och se vad som döljer sig under pälsen.
Det är häftigt med fina uppställningsbilder från utställningar mm, men visst är en bild som denna så mycket charmigare?

2010-10-01... Hoppla - flygfärdig? Chess provar vingarna, fågelhund var det visst...
Men rätt som det är får han kontroll på benen och då blir det riktigt fint. Bilderna är från vår trevliga utställningsdag i Veberöd.

 

2010-10-01... äppelfest, eller hur  man sparar in på hundmaten. Nu är verkligen hösten här och hundarna har sitt årliga äppelkalas.
 

 

2010-09-26 ... Veberöd BHK´s årliga utställning. I år med över 200 hundar anmälda varav 30 (!) cockrar för sympatiska domaren Sabina Swahn. Vi hade anmält därför att Chess och Lizette (fd Lucia) skulle tränas, Isak provas med ny handler och Lizettes stöttepelare i hennes nya liv, 11,5 år gamla Ketty (Westerner Nice Girl) skulle begå sin, enligt husse Bengt, sista utställning.
Det gick lysande. Chess vann sin klass, Lizette blev BIM-valp och Isak blev både BIR och BIG-1:a (bilden t v) och som grädde på moset blev Ketty både BIR- och BIS-veteran! Vi har på intet vis någon del i den hunden, annat än att hon delar husse och matte med vår fd Lucia. Men det är något alldeles speciellt med gamla hundar, och Ketty är så fantastiskt fräsch för sin ålder och rör sig med sådan spänst och steglängd att det är en fröjd att se henne.
Vår käre prins Isak, då? Jo, då, mattes älskling gick som ett tåg med Bengt som handler och nya knepet, ”sök matte”. Han spejade och sprang, benen travade på som aldrig förr i en utställningsring, huvudet var högt och svansen viftade. Han verkade vilja springa hur länge som helst. T o m när han sent på eftermiddagen kom in i BIS var det full fart. Men det var nog tur att han inte blev placerad. Vid det laget hade nog handlern fått det han orkade med… BIM, 2 BIR, BIG och BIS-veteran!
Utställningen var välordnad som vanligt, men ack, så finalerna drog ut på tiden. Ett tag befarade vi att BIS-finalen skulle gå i strålkastarsken… Men det fanns fika och gott grillat att köpa och speakern höll ångan uppe på både sig själv och publik. Problem blev det inte förrän tältet skulle tas ner i blåsten på kvällen. Men det är en helt annan historia. Husse var med och fotade halva dagen så det kommer lite nya bilder när tiden räcker till.

2010-09-18 ... DKK Int utställning Ballerup. "Very nice, elegant bitch, compact and well boned, strong and straight topline, correct tail-set, good in front, well angulated. Very nice movemnet. Very good temperament". Det är vår Kajsa det. Axel Komorowski, Tyskland dömde, en domare som vi gärna ställer ut för igen. Det räckte till Excellent och en 2:a plats i öppen klass och en mycket hedrande 4:e placering i Bästa tik. Två hundar från Certet ...och endast välkända namn framför oss.
Fotot (tack Sanna!) är från konkurrensen i öppna klassen (12 deltagare) där Allerts Amarulla, som vann öppna klassen och sedan tog det åtråvärda Certet (Grattis!), står närmast kameran.

Suddig bild på läcker Lycka2010-09-17... Hon gjorde succé igen! Lycka BIR-valp och BIS 4:a på SKK Int Sofiero!
Vi tackar domaren Markku Santamäki från Finlad som gillade vår Lycka. Det var tydligen ömsesidigt för Lycka verkade också väldigt förtjust och fick domaren att dra på smilbanden mer än en gång. Väl entusiastisk var hon kanske när hon bjöd på lite extra show och tog ett tigersprång från bordet i ringen och rusade iväg för att hälsa på valpen som bedömdes innan…
Väntan till stora finalringen blev lång - mycket lång för valparna, men Lycka höll ångan uppe tills det var dags och dansade med stolta steg runt i stora ringen. Bara att vara med bland det första tio inplockade var häftigt, och att sedan knipa en BIS-placering var bara sååå fantastiskt! Det var verkligen hård konkurrens, först i rasringen, och sedan i finalringen med dessa jättefina valpar av alla de raser i finalen.
Brorsan Chess gjorde en fin insats och blev 3:a med HP i sin klass. Lite tyngd av stundens allvar hade han svårt att stå så fint som han kan, men att han rör sig med stor glädje och fin topline visade också han med bravur.
Sofiero är en besvärlig utställningsplats och det är med blandade känslor man anmäler. Det är långt att kånka och dra allt pick och pack på grusgångarna, det brukar vara jätteköer vid insläppet och det är trångt vid ringarna. Inte vet jag om jag nu ser allt i rosenrött skimmer, men jag tycker att allt fungerade mycket bättre än väntat i år...
Och dessutom - vår Isaks snygga dotter, Nova på Candymakers kennel, knep en 3:e plats med HP och gladde ”farmor”.
Slutligen - när jag med god hjälp fått allting inlastat i bilen sent på eftermiddagen då finalerna var slut - då som först kom regnet som hängt i luften hela dagen. Så vi hade tur med vädret också!
(bilden: suddig bild på läcker Lycka)
 

2010-09-06 ... Cocker Sydost i Asarum, och premiär för somliga. Så här glad ser man ut innan man skall in i utställningsringen. Bengt och Lizette (fd Lucia) laddar. Resultatet blev en 3:e placering med HP i klassen och fin kritik av domaren Bengt-Åke Bogren.
Chess (bilden nedan) var också med och fick sig en tredjeplacering och Pyttan blev Reserv i öppenklassen efter ett långt uppehåll från utställningsringen. Det må vara en partisk matte/uppfödare förlåtet om hon inte riktigt är överens med domaren om detaljerna...
Och så fick då Kajsa trava in och ordna biffen som så många gånger förr. Första utställningen efter valpkullen och tillbaka i fin form. Hon gillade verkligen att vara ute i svängen igen!
Bästa tik och BIM mot stilige Marcus med för dagen väldigt framgångsrik matte Mia i snöret. Det var ingen hejd på det hela. Grattis säger vi!
Och vi hade allt en väldig tur med vädret och himla trevligt sällskap runt ringen!

2010-08-17 ... plötsligt har vi sjötomt och utsikt över vatten. De senaste dagarnas skyfall har gett oss översvämning här hemma. Inte så roligt med allt det medför, men jag kunde inte motstå att släppa ner hundarna i den stora rasthagen med vattnet. Det blev succé vill jag lova. Särskilt Chess är helt tokig i vatten. Fnyser och frustar och far omkring i cirklar och bara njuter.
Lycka och Chess och var knappt till att få därifrån när jag ville ha upp dom på torra land igen. Som på en given signal tvärvände båda gång på gång och rusade tillbaka ner i vattnet igen.
Och där jag sitter och skriver nu kan jag se att dom står vid grinden ner till vår tillfälliga lilla sjö och bara önskar att den kunde öppnas som genom ett mirakel.

 

2010-08-02 ... nytt hemligt ordenssällskap i svarta kåpor på väg till möte, eller vad?  Nej, då, bara ett desperat försök av matte att få pälsarna åtminstone lite slätare inför utställningen. Men det dröjde inte länge innan mötet urartade till strip-tease kan jag meddela... Om du klär av mig så klär jag av dig...

2010-08-02... BIS - en lyckad premiär kan man säga på utställningen hos Cocker Sydväst. Nu har våra hemmavarande ungdomar varit ute i stora världen och känt på utställningslivet. Efter diverse strapatser på ditvägen - bilar som krånglar och valpar som kräks - så blev fortsättningen av dagen betydligt bättre. Jag fick god hjälp med både extra transport och handling, tack för det Bernice och Karin!
Vår Lycka ( tv) lyckades hålla tassarna på marken och i rätt gångart och blev BIS i valpkalss I. Den lilla mörtpigga, som varit stört omöjlig att få till att stå still, har äntligen förstått och står som ett ljus och ser mest bara mallig ut. Chess, mattes pojk med den goda aptiten, letade tappade köttbullar på marken - men han visade också sin härliga drive i traven och blev BIS Reserv efter sin lillasyster.
Lilla Lucia som fick en lite mer brådstörtad entré till utställningen undrade mest vad som hände, men blev med god hjälp ändå 3:a i sin klass och fick också hon mycket fin kritik.
I championklassen visade sig Freja som vanligt med fart och fläkt och blev 2:a.
Trevlig och kompetent domare för dagen var Monica Forsander, kennel Manacas. Det är alltid lika roligt att ställa ut för "riktiga" rasspecialister! Bedömning är bedömning, men åtminstone kan man vara säker på att kritiken är välgrundad, och det känns så bra.
Ett litet extra omnämnande måste Ketty få, trots att hon inte ställdes ut. Ketty är Westerner Nice Girl, en trevlig veterandam som blir Lucias nya kompis hos familjen Andersson i Kristianstad. Ketty fick i går uppleva att bli upphissad på en bärgningsbils flak, sittandes i sin bur i den motorhavererade bilen. Undrar vad hon tänkte där hon satt i sin upphöjda position och tittade ut över motorvägen på färden till verkstaden i Helsingborg? Men som den kloka gamla dam hon är så  tänkte hon nog bara, att ja, dessa människor, vad har dom nu lyckats hitta på? Det är tur att det finns någon med förstånd i den här familjen...
 

2010-07-12 ...varmt, varmt, varmt. Valparna fick en tjusig pool att svalka sig i. Den höll en kort stund, sedan hade någon, Lycka förmodligen, krafsat hål i botten. Nu har dom en mindre glamorös svart murarbalja istället. Den har bara ståplats för två valpar, men å andra sidan, den går inte sönder. Dom gillar verkligen vatten, håller huvudena under ytan och blåser bubblor ur nosen, slår och krafsar med tassarna, välter omkull varandra och
står i.
Emellanåt utbryter stora fnatt-springet med tre blöta helt tok-lyckliga valpar som jagar omkring så dom varken ser eller hör. Och passar man inte dörrarna så kan det bli en sjöblöt runda inne på köksgolvet också innan dom galopperar ut igen så det smäller i dörrkarmarna.


2010-07-07... Frejas HD resultat
blev klart idag. A var bokstaven, inte särskilt oväntat, men ändå glädjande! Och nu är hon parad med Isak. Det fixade de unga tu, som länge haft ett gott öga till varann,  på fem minuter utan assistans av matte. Som sagt, när Freja är inblandad går det fort. Championat och sedan påbörjat löp dagen efter hemkomsten från Jönköping. En viss vånda har det varit, skulle vi para eller inte? Att det blir en bra kombination tror vi fullt och fast på med den fantastiske Travis Vital Spark lite lagom i stamtavlan på båda sidor. Och på många sätt kompletterar Isak och Freja varandra förträffligt. Tidpunkten är väl inte den bästa med en marknad överfull av valpar av skiftande kvaliteter... Men den som tvekar att ta ett steg, blir stående på ett ben - och tiden bara går...
Snart nog får vi se om det "tog". Parningen skedde nog lite i sista momangen, p g a att vi väntade in HD-avläsningen från SKK. Vi lägger det hela i försynens händer och går en långpromenad i solen med ett gäng glada långöron.
 

2010-06-23 ... glada nyheter västerifrån. Vår utflyttade Carmen (Suncox Send A Wish) har debuterat i valpklass och slog till med att bli BIR-valp och dessutom BIG 2:a. Dömde gjorde cockerdomare Anne Buvik och kritiken var lysande:
"4 mnd. Vel proporsjonert, vel balansert. Feminint hode med gode linjer. Meget bra hals og skulder. Utmerket beinstamme, meget velkroppet. Velvinklet for og bak. Beveger seg stabilt for alder. Utmerket pels og temperament".
Det ni, sätter press på syskonen här hemmavid! Carmen som också skall ha en jaktlig karriär, klarar redan av att simmande hämta apport. Hon är i mycket goda händer och vi gratulerar och önskar fortsatt lycka till!

2010-06-22 ... Triple International Dog Show- trippel i Cert och championat. Vad säger man? Men nog är det så att om det var någon hund här hemma som skulle göra något så otroligt så var de Freja. Hon blev viltspårchampion på tre raka prov. Nu blev hon utställningschampion med tre raka Cert tagna tre dagar i följd. Den damen spiller inte tid i onödan, görs det något så görs det med fart och kläm.
Här sitter hon i sin hög av rosetter. Tre Cert, Cacib, R-Cacib, BIM och Championat. Tja, sa Freja som när hon hittade skanken på sista viltspåret, var det något mer?
Tänker göra en liten bildberättelse om vår fantastiska helg, den kommer snart.
Och också mitt allra varmaste tack för gratulationer från alla runt ringen!
 

2010-06-06... dykcertifikat, eller? Vi tackar för fina bilder från familjen Birkeland i Norge, där Carmen (fd Tuva) har ett härligt liv. Redan som liten valp här hemma hade hon som vana att plaska med båda framtassarna i vattenskålen och blöta ner i valphagen. Hennes tidiga förtjusning i det våta elementet håller uppenbarligen i sig.
Ska man apportera i vatten, så apporterar man även om man måste hämta upp det från botten av sjön!
 

2010-05-31 ... apropå utställningen i Hasslarp, frånsett att vi hade tur med vädret.
Hundarna är överlag så bra att det inte går att säga att någon vinner oförtjänt. Däremot har man ibland känslan av att det inte bara är hundarna som bedöms…  Domare har inte en lätt uppgift, att hålla sig opartiska och inte låta sig påverkas av det ovidkommande. Men alla vi som deltar och betalar dyra pengar för att få våra hundar bedömda vill åtminstone tävla på lika villkor. Utställningsarrangörer, formella eller icke, må också hålla sig neutrala och inte visa partiskhet runt ringen. Det är så onödigt att ge näring åt misstankar i den ena eller andra riktningen. Sådant gror så bra ändå i denna bransch…
Och återigen kan jag bara säga att en bra domare kan få även den ”förlorande” att känna sig nöjd. Jag glömmer aldrig Phyllis Wise som på mitt livs första utställning gav min hund en tvåa och ändå fick mig att känna mig som en vinnare. Det är inte svårt att foga sig i ett välgrundat beslut. Medan en till synes hastig och nonchalant bedömning skapar dålig stämning och misstro mot hela bedömningen.  Stressade, snäsiga ringsekreterare gör inte heller att stämningen blir bättre… ”Stick”, när man skall hämta sin kritik, vad är det för ett bemötande???
Så, nu har jag lättat på kapsylen, men möjligtvis får detta en fortsättning
.

2010-05-30 ... vi hade i alla fall tur med vädret i Hasslarp. Det utlovade regnet uteblev och det var alldeles lagom temperatur för hundar som förväntas springa runt i ringen många varv. Vääääldigt många varv blev det på lördagen för domaren Laurent Pichard innan han hade bestämt sig. Freja, som inte har något emot att flyta fram i bästa traven varv på varv, kom 4:a med CK och har nu alltså begått sin comeback efter pälslösheten. Hon har inte bikini längre, utan är åtminstone skrudad i anständigt kort-kort under magen.
Söndagens bedömning resulterade även den i en 4:e plats för vår pigga tjej. Bilden (tack Ingrid) visar Frejas härliga uttryck!

Andra glädjeämnen att notera var att Isaks dotter Nova, (Candymakers kennel) kom 2:a i sin klass med HP, när hon i dag lyckades hålla benen i styr och tassarna på marken. Isaks sida är uppdaterad med ny bild på Nova, kolla in den lilla ärtan! Fler bilder finns på kennel Candymakers sidor.

2010-05-19 ... Det blir lite glest med uppdateringarna på den här sidan. Valpar tar mycket tid på alla sätt. Inte bara med skurtrasan. Nu är dom visserligen "bara" tre. Men rumsrena är dom INTE. Idag har dörren stått öppen och dom har haft precis hela jättetomten till sitt förfogande. Vad hittar man när man kommer i i hundrummet? En stor redig bajshög och en kissepöl! Någon har ansträngt sig och knatat på dom små benen hela vägen upp till huset och in på "toa". Och sedan hela vägen ner till kompisarna i buskarna igen. Nosarna är alldeles jordiga för där grävs det stooora gropar. Själv stoppar jag hellre nosen i penséer.

 

2010-05-12... hälsningar kommer från våra "utflyttade".
Vi får bilder och små rapporter från våra utflyttade. Simba, (fd Lilleman) gillar att åka bil till sin husbilsägande familjs glädje. Och han skall börja valpkurs och göra sina första lärospån. Den lille mannen kommer att bli både berest och klok den saken är klar. Carmen (fd Tuva)  är redan anmäld till förhoppningsfull utställningsdebut i sitt nya hemland Norge. Och vad vi förstår så är Pontus (fd Proppen) en mycket glad trädgårdsarbetare i Tollarp, med betoning på mycket…  Någon var orolig att han skulle bli för lugn. Den oron är stillad kan jag säga.
Här hemma försöker vi rädda vad som räddas kan av tulpaner i rabatten. Lucia, Lycka och Chess far fram med sina små hajkäftar och klipper allt i sin väg. Energin är outsinlig och uppfinningsrikedomen likaså. Freja och Isak tycker än så länge att valparna är mest besvärliga och flyr snabbt undan upp på utkiksbordet med tre snopna valpar stående nedanför. Attans att benen är så korta!
Tack för bilderna! Simba tv och Carmen th.
 

2010-04-28... sedan sist har även Lilleman "hittat hem" och vi gläds med honom och hans nya trevliga familj! Tiden framför datorn blir lite begränsad så här under våren. Det är ett och annat att  dona med ute nu när kvälllarna är så ljusa. Och jag grubblar som bäst hur jag skall skydda blommorna ... Funderar på att ställa utekrukorna på IKEA-pallar i sommar... De än så länge tre hemmaboende valparna utforskar också mer och mer av världen. Hade goda intentioner att ta bilder ute på "det stora gröna" idag, men att försöka fånga mor och tre fyrbenta barn på samma bild var inte helt lätt. Så Chess´s rumpa får illustrera hur det mestadels tedde sig. Precis när man tycker att motivet finns där, så bara tar det till benen och drar iväg.

2010-04-21... roligaste bilden, tack för den! Cavalier Mira tittar intresserat på en av våra valpfilmer på sin mattes dator. Lucia, Carmen och Pontus välter och drar i väg med allt som går att få tag på.
Mira som vid det här laget är en förståndig medelålders dam förfasar sig säkert över ungdomen nu för tiden. Fullständigt upplopp och hemska huliganer - att föräldrar inte har någon koll på sina barn!

2010-04-18 ... nu skickar vi ut dom i stora världen för att  hitta nya vänner. Idag har vår Tuva blivit en Carmen. Hon har packat sin lilla väska och flyttat till Norge. Vi önskar henne och hennes nya familj all lycka! Vi är övertygade om att Carmen kommer att få ett lyckligt hundliv med många spännande utmaningar för en sådan framåt och mycket glad cockerspanielflicka.
Och så har vår käre "propp" blivit en omhuldad Pontus. På senaste filmen visade han sig vara en riktig linslus och var med snart sagt överallt  framför kameralinsen. Han fick en grandios eskort till sitt nya hem. Man kan säga att det blev nästan kungligt med motorcykeleskort framför bilen :)

2010-04-09 .... äntligen utelek! Äntligen något slags vår så att valparna kan vara ute och roa sig. Bilderna talar för sig själv. Proppen i förgrunden på bilden t v och tre flickor på bilden nedan t v.
Och när man har härjat blir man hungrig!
Lycka, Chess, Proppen och Lucia gör heder åt anrättningen, medan två trötta hjältar i bakgrunden inte orkar masa sig fram till matfatet.

 

2010-04-05... att fotografera valpar kräver både sin man och sin kvinna och stora oceaner av tålamod. Dom är som slingrande ormar när dom ska stå på bordet och det är inte ett dugg lättare att fotografera huvuden. Man vill ju att dom små skönheterna skall göras rättvisa på bilderna. Hon måste titta upp säger husse, men Tuva stirrar stint ner på bordet. "Ska minsann inte titta någonstans, dom får vifta med papper och göra vad dom vill, jag tittar inte upp..."
 

2010-04-01
Så gick det med vårt försök till gullig påskbild - mest kaos.  Kycklingen är "död" och korgen trasig, men vad spelar det för roll.

GLAD PÅSK till er alla i alla fall!!!!!

2010-03-24... plötsligt bara händer det, det har blivit vår! Hade tänkt fota vintergäck och snödroppar som blommar för fullt, men, men,  vad är finare än 4-veckorsvalpar? Så här en bild på vår söta "Propp" istället. Han är så fin nu så vi får nog hitta på ett annat namn snart....
Vi besökte utställningen i Malmö i helgen och hade trevligt besök av valparnas "farmor" Frida och Anne med bilen full av hundar. Man kan milt säga att det gick bra för det gänget. Läs gärna mer om det på kennel Perchwaters webb! Här hos oss fotades valpar för 4-veckorsbilder för glatta livet. Man får passa på när man har hjälp med uppställandet! Tack för det.
 

2010-03-13... är det någon som kan gissa vad jag åt till frukost? Tiden går fort, valparna växer och har börjat med egen meny. Ingenting är lätt i början och bordsskicket är inte det allra bästa. Kladdigt är bara förnamnet på proceduren. När balansen inte är på topp faller en på huvudet i matfatet samtidigt som en annan tar sig en promenad rakt över. Men aptiten är det gudskelov inget fel på i alla fall.
Vår Isak har visat att han gillar majsvälling och köttfärs, så nu får han också en liten släng av den sleven till sin mathållning. Kul med valpar tycker Isak, intressanta små pyren, det där, och så roligt dom låter, säger han och halsen blir så lång, så lång när han spejar mot valplådan.
Vi fotade valparna idag för 3-veckorsbilder, men det är en svår ålder, lite halvdålig balans och samtidigt allmänt livliga och stökiga, så bilderna blev därefter. Och humöret hos gullungarna växlar fort, från livlig protest till att nästan falla i koma...

2010-03-07... kallt om rumpan på marken sa Freja, satte sig i blomkrukan. Ordspråket "hellre byxlös (läs: pälslös) passar verkligen bra på vår Freja som alltid hittar lösningar på det mesta när det så krävs. För Freja finns inga problem, bara nya möjligheter. Vore hon människa skulle hon säkerligen jobba som optimistkonsult, den saken är klar.

2010-03-02... förkylningstider, MEN, det håller på att våra till sig därute! Den helt otroligt stora mängden snö vi haft i vinter, smälter nu undan i snabb takt och vi har fått barmark både här och där. Och idag ser man blå himmel och det är sol både ute och i sinne. Den svart-vit fläckiga högen av valpar är nog den mest fotograferade någonsin...
Men korta tjocka kroppar och dito ben är bara oemotståndligt...
 

2010-02-28... tiden går och det blir lätt trångt vid matfatet! Vår "Propp" förnekar sig inte utan brer ut sig och tar plats även  nu...
Allt är frid och fröjd för övrigt, hela gänget växer och utvecklas som dom ska. Snart får dom upp ögonen och lite styrsel på rörelserna. Egentligen är detta den lugnaste tiden. Kajsa matar och städar och vi bara tittar på och njuter av härligheten. Men vi väntar också med spänning på att dom skall växa och visa sina personligheter. Än så länge är det mest en ganska homogen hög av svartvita, söta knubbisar med goa, förnöjda  läten.

 

2010-02-19... så kom dom då, dom efterlängtade valparna efter Kajsa-Ecco! Tre hanar och tre tikar, blev det, alla blå. Mitt på dagen, i går den 18:e, tyckte Kajsa det var dags att sätta igång. Snabbinkallad Bernice var till ovärderlig hjälp med den första "storproppen Oskar" som tyckte att det var trångt i portgången. Snöstorm ute (förståss, denna vinter) gjorde att det inte kändes lockande alls att ge sig ut på vägarna med valptik. Men "proppen" kom ut och det visade sig att han dels var stor, dels på något konstigt sätt fått navelsträngen ett varv runt kroppen. Resterande valpar gled ut som på såpad bana i god ordning, när Kajsa väl återhämtat sig efter den första pärsen. Lite misstänksam var hon allt mot den förste. Ont hade det gjort och ful var han, vad i herrans namn är detta??? Är det min??? Men naturen är fantastisk och snart kom hon igång med att putsa och vårda sin förstfödde son. Som var HUNGRIG! Och egentligen var han ju väldigt söt!
När tre hanar gjort entré i följd, började vi bli lite fundersamma. Ingen tik alls? hm... Men så kom dom dom tre tikarna - också i följd. Puh! Mor och barn mår förträffligt och det äts och sovs så det står härliga till. Och själv kan man bara stå bredvid och förundras. Det är underbart härligt!
"Storproppen" på bilden tv.
2010-02-14... intet är som väntans tider. Cirka en vecka kvar och Kajsa är mycket tung och inte alls rörlig. Hoppa upp i soffan är inte aktuellt längre. Nu är det bedjande ögon som säger "hjälp mig upp då". Och vi som satt henne i situationen önskar just nu bara att allt skall gå lyckligt vid den väntade nedkomsten.
Isak fyller år, lätt att komma ihåg eftersom det är Alla Hjärtans Dag. Han har varit och hälsat på trevliga valpköpare hemma hos sina kanonfina Candymaker´s valpar.
Isak, vår godhjärtade prins, gjorde fin reklam för rasen i allmänhet med sitt lugna vänliga sätt. I dessa tider gläds man särskilt åt seriösa valpköpare som lägger tid och möda på att välja både ras och individ. Annars känns det nästan som att det mesta där ute är ett snabbköp för blandrasvalpar. I vår livsmedelsaffär här ute på landet hänger just nu ett anslag om "söta valpar, 4.000 kr". Det blir en tusenlapp per ras som ingår i valpen kan jag meddela. Man tar sig för pannan....
 
2010-01-30..snö, snö, snö. Det är riktigt kall vinter och vi är mestadels insnöade, ja, bokstavligt talat.  Dagens höjdpunkt är när traktorplogen dundrar förbi i kvällningen med blinkande orange varningsljus i mörker och snöyra. Staket på 90 cm är plötsligt bara 40 cm, och vi skottar diken utmed insidan för att hindra hundarna från att promenera ut när snön så småningom får bärkraftig skare. Isak kallas numera också isbjörnen. När damerna tycker det är kallt om små fossingarna och vill in, tycker Isak att dom är ena veka typer och kommer motvilligt traskande mot dörren och värmen inomhus.
2010-01-26... Isak stolt  fem-barnsfar idag!! Och här är vi jättestolta farföräldrar eller vad man nu skall kalla det. Duktiga Wilda på Candymakers kennel, födde komplikationsfritt och i lugn takt fem verkligt finfina valpar. Tre pojkar och två flickor, alla blue roan.
Bildbevis till vänster, på den lilla högen med förhoppningsfulla några timmar gamla. Fler bilder och mer information om de små kommer garanterat efterhand på Candymakers sidor! Titta in där!
Och Isak får extra god middag idag! Det tycker han själv att han förtjänat.
Och för övrigt har det varit en underbart vacker solig vinterdag. Vad kan man mer begära? Jag vet då inte...

 

2010-01-16... det är inte klokt vad tiden går fort. I det kortare perspektivet har Kajsa redan gått halva tiden till sin förestående valpning. Och Kola som var valp, i förrgår ungefär, blir snart 9 år!  Kajsa, som både ser tyngre ut, och rör sig tyngre nu, har överlåtit polis-på-gården-sysslan till Isak, som axlat rollen med nästan överdriven entusiasm och hojtar så snart han ser eller hör något!
Det är intressant med gruppdynamik också bland de fyrbenta...
Förutom Kajsas mage har vi en mage till att glädja oss åt, fast på ett annat sätt. Frejas tidigare helt kala undersida börjar så sakteliga täckas av lite päls! Yes!!!
Kola fick plats på startsidan idag. Gamla hundar får en aura av vishet som inte går att beskriva.
Bilden här ovan föreställer ett himmelrike... Ja, så känns det, att det gamla oljiga pannrummet där jag i många år stod och trimmade, inklämd på ett par kvadratmeter, av husse har förvandlats till detta trivsamma rum där hundarna myser och somnar som stockar så fort dom kommer in där. Ja, Isak, han sover ju gärna även på trimbordet. förståss...
 
2010-01-10... My Dog 2010. Vi kom hem sååå nöjda med Kajsas insats och placeringar som 4:a resp Reserv i championklassen. Det var inte precis några okända förmågor hon hade framför sig... Och det var roligt med en strålande fin kritik av torsdagens domare, Mr Moray Armstrong!

Husse med kameran i högsta hugg, var med på resan och har satt ihop ett bildcollage från "Askhunden", en av många fantastiskt fina uppvisningar som förhöjde dagarna. (Titta i Galleriet) Ett antal hundar spelade upp sagan om Askungen. Askungen, prinsen, de elaka styvsystrarna, den goda féen, de hjälpsamma råttorna, alla karaktärer var med i skådespelet. Det var hejdlöst roligt och rörande på samma gång. Hundarna dukade bord, speglade sig, dansade, "sydde" balklänning, provade skor, ja, det var helt enormt vad dom kunde klara av! Det är bara att beundra det jättearbete som måste ligga bakom!! My Dog är faktiskt en riktig upplevelse för alla hundintresserade. Det fanns massor att titta på och lyssna till. Prova-på hundträning för barn, lite tips om vardagslydnad, raskavalkader, uppvisningar av skyddshund, listan är hur lång som helst. Även om man inte deltar på något sätt, kan man säkert fördriva ett par dagar där utan att ha långtråkigt.

Perchwater kennel gratulerar vi till mycket fina framgångar båda dagarna, bl a med Kajsas "man", Ecco! När vi skulle fotografera paret tillsammans var dom dock påfallande blyga och ville inte riktigt medverka på samma bild. Om du tittar åt ditt håll så tittar jag åt mitt håll, typ...

Hundutställning är också för hundarna, våra i tålamod prövade vänner, mycket väntan, väntan och väntan igen. Kajsa står i mitten i kön till domarens bord, framför står Dualdigni´s Kidney Bean och efter Winleaf´s Love Is In The Air. Undrar vad dom tänker där dom står? Funderar på tuggben, mysigt liggunderlag? Har dom aldrig funderat på att starta revolution?

Och nu till något helt annat: Vädret är så blåsigt och kallt idag att det för allra första gången någonsin blir hundpromenad med täcken på.

2009-12-28...
det kan man kalla julklappar!!
Verkliga julklappar och glada nyheter inför det nya året är att Isaks första "fru" Wilda, hos Candymakers kennel är konstaterat dräktig!!!

Och sist  men inte minst - vår supertjej Kajsa är parad! Med en ung, fantastiskt snygg kille med utstrålning, som redan hunnit med stora framgångar, "Ecco", Perchwater Like A Perfect Dream. Han har verkligen ett namn som förpliktar, men av karriären att döma verkar grabben inte ha några större problem att leva upp till det! Ecco finns på kennel Perchwater. Mer information om den väntade kullen kommer snart under Valpar.

F ö är snön helt bortregnad. Det är snabba väderomslag i Skåneland. Det vackra julkortet nedan är ett minne blott - och det som gömdes i snö kom upp i tö...
 
2009-12-22... vi som vill ha vit jul har verkligen blivit bönhörda! Hela vår del av Skåne ser ut som ett riktigt Disney-julkort med tjocka snödrivor. Det är verkligen fantastiskt vackert, men inte så framkomligt på vägarna för dom som måste ge sig ut. Bilden till vänster är tagen bara ett par dagar senare än bilden nedan. Och idag snöar det igen!
Hoppas att alla får en god och trevlig jul och ett gott slut på 2009!!
Här är nyheter på gång... mer om det snart... snön och julstöket kräver sin insats så tiden vid datorn är lite begränsad.

 

2009-12-16... borta bra, men hemma bäst. Efter vår långa turné till Stockholm var det riktigt skönt att komma hem på måndag kväll. Kajsa skötte sig fint och kom trea i championklassen med CK och fin kritik, men blev oplacerad i Bästa tik. Det var faktiskt mest enfärgat anmält och det verkade också vara det som efterfrågades av domaren. Somliga verkar veta det andra inte vet... Men vi hänger inte läpp, det var fantastiskt roligt att se finalerna i stora ringen. Riktigt imponerande var den handler från Italien, som helt ensam visade fyra asawagh i uppfödargruppen! Trots discodunkande musik, spotlights och applåder, fick han dom fyra vinthundarna att trava så snyggt på en linje bredvid sig. Häftigt var det! Sånt får åtminstone jag den berömda ståpälsen av!
 
2009-12-02... Ja, så är det, Isak+Wilda=Sant. Wilda (Brightwoods Caol Ila) är en mycket snygg och trevlig tjej som Isak länge haft ett gott öga till. De unga tu  kompletterar varandra väldigt bra på alla sätt så vi håller våra tummar! Titta in och läs mer om Wilda-Hilda på Candymakers.
 

2009-11-29... Roligt i höstmörkret är att Isak, vår prins, haft sin första "date". Och att idag är det första advent fast det mestadels regnar och inte känns den minsta lilla julstämning. Regnigt, lerigt och samtidigt adventsljus, det stämmer liksom inte med den bild man vill ha. Men veckorna går fort och snart vänder det och vi går mot ljusare tider. Och igen kommer man att undra om det var värt att stöka så mycket, när den ändå gick så fort över. Julafton, alltså. Men innan dess tar jag Kajsa i bilen och Gud i hågen och drar till Stora Stockholm, även kallad Hund 2009. Om inte annat så skall vi njuta av en härlig utställningsatmosfär och titta på alla vackra hundar och umgås med trevliga hundvänner runt ringen.
 

2009-11-11... två hål i väggen eller rentav ett hål i huvudet? Vem kunde tro att sladdvinda skulle blir attiralj att ta med till utställning. Förutom allt annat man gubevars  redan är lastad med. Numera ser man deltagare irra omkring i utställningshallen för att hitta ett el-uttag. Pälsen skall numera fixas till med platt-tång innan inträde i ringen! Husse, som visserligen älskar våra hundar, men ändå har en lite distanserad syn på just detta med utställande, tycker att hundar med täcken och luvor, och fönade och plattade pälsar är "dockor för vuxna". I ärlighetens namn kan jag faktiskt hålla med lite? Vadå? Nej, jag har ingen platt-tång. Än...
 
2009-11-09... BIR/BIM Åstorp
Här presenterar vi alltså den ursnygge, välgående ynglingen Ecco som blev BIR, Perchwater Like A Perfect Dream och BIM, S(U)CH Suncox Night Wish (Kajsa) med domaren Börje Johansson, Allert's kennel.

Här kommer också Kajsas fina kritik som vi uppskattar mycket:
"En väl ihopkommen championtik med många förtjänster. Ljuvligt huvud med ett vänligt uttryck. Kompakt kropp. Välbalanserad. Härligt bakställ. Utmärkt kondition. Vacker päls. Rör sig med ett långt och effektivt steg som täcker mycket mark. Trevligt presenterad."

Foto: Carina Ankerson
 

2009-11-08 ....en favorit i repris igen av Kajsa, vår makalösa manick, som helhjärtat gör sitt bästa i alla lägen. Vår travande och showande tjej blev BIM på SSRKS utställning i Åstorps ridhus för domaren och rasspecialisten Börje Johansson, Allert's kennel. Kajsa tog fram sitt allra bästa humör, och det säger inte lite. Det kändes som att hon verkligen ville vinna den här gången, hon längde stegen, formligen flöt fram och hängde Ecco (Perchwater Like A Perfect Dream) hack i häl alla varven. Det säger heller inte lite - den mannen kan flytta sina fötter... Men, men, Ecco den rackarn knep BIR:et igen och vi fick gratulera å det hjärtligaste. Vilket vi gärna gör! Samma resultat blev det alltså som på utställningen i Hasslarp i somras, då samma hundar gick i topp! Jag har sagt det förr - det känns extra roligt att få bra bedömning av en domare, som själv är välrenommerad uppfödare av rasen!  Bedömningen flöt också bra och det kändes tryggt och säkert rätt igenom, trots stort antal anmälda och domaraspirant i ringen. Och ingen behövde stå vid ringside och fundera över den röda tråden....
Däremot var det väldigt trevligt vid ringside, med fika, allmänt snack och hjälpande händer där det behövdes. Jag hade för dagen också fått förtroendet att visa en viss Wilda-Hilda i öppenklassen. Hon saknade inte "mamma" alltför mycket utan fann sig väl tillrätta  med extrapersonalen och blev 3:a i klassen med CK.

 
2009-10-20...Klapp-klapp på rumpan, HOP-HOP, spriiiing!!! BUUUUSA!
Så ungefär kan man sammanfatta helgen. I stället för att delta på "Golden Go" utställningen, med Kajsa och Isak som båda var kvalificerade med årets BIR-BIS resultat så begav vi oss till en grusplan i Mörrum och blev trampade på ömma tår, men fick också många handfasta tips med oss hem. Kursen i handling för Gerhard O´Shea var kanonbra! Två halv-dagars ideliga uppmaningar att i första hand fokusera på ”behaviour, NOT coreography” gav oss mycket att fundera över och träna vidare på. Och ICA i Mörrum har nog aldrig sålt så mycket köttbullar på en och samma dag...
Isak fick välförtjänt vila i slutet av dag två och jag tog in ”reserven”, Freja, som kom, sågs och segrade. ”As-ball” hund sa Gerhard med eftertryck, använde henne som demonstrationsobjekt och ville gärna ta med henne hem. 
Tyvärr var inte vår husse-paparazzi med, och själv hade jag fullt upp ändå, så det blev inte några riktigt bra bilder tagna. Vi var säkert en 40 deltagare totalt, från kinesisk nakenhund till irländsk varghund och allt där emellan, lagottos, huskies, tollare, shelties m m.

Med dråpliga historier och ett mycket talande kroppsspråk låg fokus på att få oss stela ”flot-loiners”, ("flat-liners" med irländsk accent, det fattade jag först när jag kommit hem), att verkligen komma loss, för att  själva med vårt kroppsspråk visa hundarna det beteende vi ville ha fram.
Förbipasserande måste fått en och annan fundering om hundfolk att lägga till sina eventuella tidigare fördomar, när vi alla gallopperade omkring hojtande hop-hop...
Eller när vi alla stod i ring och torrtränade på "candy-signalen" med tumme och pekfinger. Hmmm, va, är dom inte riktigt kloka eller?

Till slut blev i vart fall hundarna så triggade och i gasen att när vår maestro hojtade  HOP-HOP så satte många bokstavligen av i sken utan att invänta vidare signaler från mattar och hussar...
 
2009-10-11... ingen favoritsysselsättning, ändå ställer husse upp och fixar ett så fint hundrum. Och ska det göras så blir det efter konstens alla regler. En del svära går det åt, det är inte lätt med gamla hus där räta vinklar lyser med sin frånvaro. Men bra blir det och flytande golv kallas det visst.

Nästa helg skall jag minsann delta i en kurs i handling för Gerhard O´Shea. Det kommer säkert att bli både inspirerande och jobbigt. Springskorna får packas med och Isak och jag har försökt vässa formen så gott vi kunnat.
Freja får också följa med, eftersom Isak säger att han kan behöva avbytare i halvlek.... Vi får väl se.
 
2009-09-25... Otroligt vacker höstdag och än blommar pelargonerna. Gänget undrar vad vill hon nu då, varför skall vi sitta still här? Kom igen, långpromenad var det!!

Ledig dag och mycket att hinna med, trimrummet skall röjas ut för golvprojekt. Vi planerar för valpkull i vinter, icke den lämpligaste av årstider, men så får det bli. Det är Kajsa som skall paras med än så länge okänd herre. Det är mycket att fundera över i genetikens irrgångar. Förbättra det som behövs utan att förlora det som är bra, det är nöten att knäcka.
 

2009-09-21... 25 -1 till Danmark i Bröndby
. Nej, inte fotboll utan cocker-bedömning, men ungefär så blev nog siffrorna kändes det åtminstone för tillresta blågula. Det är mycket trevligt, men dyrt och verkar tämligen resultatlöst för "vanliga dödliga" att söka lyckan där. Kajsa fick "Excellent" båda dagarna och Isak "Very good", med fina kritiker, båda med bra placeringar i sina respektive klasser. Men å andra sidan säger det inte så mycket, eftersom 3:a åtminstone i Isaks unghundsklass i går var lika med sist, om vi nu skall tala klarspråk. Antalet anmälningar i Danmark är ungefär hälften mot vad vi har här. Kan det möjligen bero på att dominansen av storuppfödarna är så total i ett litet land med förhållandevis få utställningar? Eller är det tvärt om. Svårt att veta vad som kom först, hönan eller ägget.
Men de vinnande hundarna ÄR flotta och framförallt den BIR-vinnande tiken är en favorit hos mig. Det är bara att gratulera - igen!

En reflektion bara, rent allmänt. Nog är hundutställning en märklig sport där domare-uppfödare-utställare kan vara en och samma person?

När vi kom hem igår meddelade husse att vår kära Freja utmärkt sig och fixat en duva till middag. Det hade varit rätt så mycket fjädrar i köket dit hon burit in sitt byte... Ovanligt dum duva som vågat sig in i rastgården, måste jag säga.

F ö gillar jag min "GPS-tant". När man kör ensam är det rent av sällskapligt med rösten som säger, "om 1 kilometer, ta de vänstra filerna. NU, tag de vänstra filerna och därefter håll till höger". Jag som inte har världens bästa lokalsinne hade nog aldrig lyckats ta mig till Bröndby utan henne! Ibland gillar även jag teknikens under.
 
2009-09-12... två utställningshelger till ända. På Öland var det mycket mätande, öronlängd bland annat. Och måttstocken som slutligen ordnades fram avlästes nog lite som en viss potentat läser bibeln. Gårdagens utställning på Sofiero gick lite efter mottot att satsa på säkra välkända kort. Helt oantastligt förståss. Kajsa har fått med sig en seger och en tredje plats i championklass med CK och ännu två placeringar i Bästa tik. Isak har kommit igen efter sin tonsilloperation och lagt på hullet. Han var pigg och glad, men föll inte i smaken. Så vad säger man? Vi hade i alla fall tur med vädret, kanske.

Nu till något helt annat. Surfade runt på The English Cocker Spaniel Club Of America sidor. Där fanns flera mycket läsvärda artiklar avsedda att användas i utbildningen av cockerdomare. Läste själv med stort intresse artiklarna om skulderläge, bakställ och rörelser. Help your selves! Här är länken http://www.ecsca.org/judged.html

Antagligen finns dessa artiklar på annat håll också i hundvärldens cyberspace, men det var här jag råkade hitta dom. Internet är fantastiskt som källa till kunskap.
 

2009-09-04... där satt den! Lite sen med uppdateringen, men föregående helg var Pyttan och Freja i farten för att spåra i Hässleholmsskogarna. Båda fick sina första pris och Freja som därmed tog sitt tredje raka förstapris blev därmed blev Viltspårchampion. Heja för den för den Freja-tjejen! Nu får hon ta av sig skogsmullestövlarna och vi väntar ivrigt på att hennes utställningsdress skall växa till sig.
På bilden poserar våra duktiga spårare, Pyttan tv och Freja med dagens domaren Karl-Axel Larsson.
Det är faktiskt väldigt spännande med viltspår eftersom man kan aldrig förutse vad som händer eller hur det skall gå. Klurigt spår, väderförhållanden, uppdykande vilt, ja, allt kan påverka utgången och själv kan man inte mycket mer än lita på och följa hunden och hoppas att det bär iväg på rätt håll och på rätt spår. Många gånger under resans gång har jag undrat om Freja alls vetat vad hon sysslat med, men varje gång har vi kommit fram till skanken. Freja med en min som "tja, här är den, var det något mer du ville".
 
2009-08-22...varsitt 1:a pris blev det i viltspår, öppen klass för Freja, Pyttan och Molly i skogarna vid Trollenäs. Yes! Nu fattas det "bara" en etta till för Molly och Freja för championatet, och Pyttan är också riktigt på gång. Alla tre gick som tåget och fick full poäng. Pyttan och Freja har löpt och träningen har legat helt nere sedan förra spårtävlingen så vi var lite fundersamma hur det hela skulle avlöpa, men våra skogsmullar klarade det hela med glans. Freja tog sin andra raka etta och måste få lite extra beröm. Räven hade nämligen varit framme under natten och dragit iväg skanken från spårslutet. Vår domare, som följde efter på lite avstånd, blev lite frågande när Freja markerade blodstänket vid slutpunkten men sedan envist drog iväg med god fart en bit längre bort där tjuven lämnat sitt byte. Spårar man så spårar man sa Freja som alltid gör allting till 100%, och än var vi inte i mål tyckte hon. Förutom vår trevliga domare Ingela Olsson hade vi också sällskap i skogen av Kalle från Bricock´s som fick både etta och HP på sin lilla fröken. Solen sken, mackorna smakade bra och hundarna uppskattade att få grisöron till belöning. Det var helt enkelt en härlig dag i skogen för alla!
 
2009-0815... Hilleröd DKK. Isak hade peppande fan-club vid ringside och gjorde ingen besviken. Vår cooling var glad, näst intill sprallig! Kan möjligen ha hjälpt till att terrierfröken Wiwi, i buren bredvid, var på gång att börja löpa. Vad vet jag.
Domaren, Laurent Pichard från Schweiz vände helt sonika Isak helt om på bordet och förklarade att han föredrog den andra sidan. Så det blev till att ställa "baklänges" även i ringen och Isak blev minsann inte blyg av att stå där nos mot nos med en konkurrent! Han fick Excellent och blev tvåa i unghundskonkurrensen och var med bland de först inplockade i Bästa hane innan vi slutligen blev avtackade. Kajsa fick också Excellent från Öppen klass men blev oplacerad. Nu sitter vi här och funderar på om det är lönt att anmäla till Bröndby-utställningen, danskarna verkar omöjliga att slå och svenska tikar på Cert-jakt kom bara nästan ända fram. ...
På bilden t v ser ni alltså "very stylish, excellent breed", även kallad Isak.
 
2009-08-12... SKK Ronneby Int. "Kajsa" förnekar sig inte, hon gör sitt bästa i alla väder. Även om hon inte är alldeles på topp i stekande solsken och värme så skulle hon aldrig svika. Hon travade hem en andra placering i Bästa tik efter den urläckra Cockergold-tiken. Den finske domaren Juha Kares hade öppen bedömning och gjorde hela placeringsmomentet lite extra spännande både för publik och deltagare. "Härliga rörelser och vacker feminin tik" osv, sånt hör man gärna sägas högt.

Vår Heja-Freja som ännu inte satt päls efter förra löpet, löper igen. Men nu finns inte mycket att fälla så det kan väl ändå vara positivt, eller? Den fortsatta utställningskarriären för den damen verkar dessvärre långt borta.
 
2009-07-29... Isaks Optigen resultat kom  idag. Normal/Clear!!!!!
Man kanske skulle köpa en lott idag. Det var 50% chans på Isak-lotten och det lyckades ju.
Nu blir det lättare att fundera framåt i leden. Vem som Kajsa skall paras med t ex. Nu kan jag utan risk välja carrier-hane till Kajsa som är fri. Och ändå fritt kunna välja i den kullen för en blivande kombination med Isak.
En reflektion är att det visst är bra att vi kan testa och gör det i stor utsträckning. Men nog känns det som att man ibland riskerar att måla in sig i onödiga hörn. Eller?

Det är klart enklare för den som sätter in en annons om "söta små valpar, pappa jack-russel, mamma papillon. 6.000:-. Jag missunnar inte blandrasvalparna ett liv, eller dom att köpa blandras som så önskar av olika skäl. Men nog säger jag ärligt att jag missunnar dessa s k uppfödare deras 6.000 konor....
 


2009-07-26... Vår bästa "Heja-Freja" klarade med god fart och entusiasm 1:a pris på ordinarie viltspår öppen klass. Lera, vattenfyllda diken och höga nässelsnår hindrade inte för ett ögonblick framfarten. Och skall man vara skogs-mulle är det välsignat att inte ha så mycket päls... Nu jobbar vi på mot ett par ettor till!
På bilden Freja med domaren Ingela Nilsson.
 

2009-07-18... titta han flyger. Isak, som annars gärna hyllar principen att vila sig i form, har två passioner här i livet som kan få riktig fart på honom. Det ena är allt som har med vilt att göra , det andra är att hoppa hinder. Redan som valp hoppade han helt frivilligt över saker som stod i vägen istället för att gå runt. Den här gången var det flaggstången som var nere för reparation. Vi fick förståss be honom om en repris för att ta kort. Och det hade han verkligen inget emot. (Bilderna är klickbara)

2009-07-17... Kajsa kan ta av sig dumstruten som vi retat henne för, nu har hon också som den sista kvarvarande i gänget klarat sitt anlagsprov för viltspår, och det med mycket beröm från domaren. Kollade lite bakåt emellanåt som för att fråga, "hänger du med, matte" och sen gick det som på räls. 
Molly fick samtidigt på första försöket sitt 1:a pris i öppen klass och är nu på god väg... Sannas största problem med den tanten är att hinna få på spårselen. Molly vill iväg GENAST, NU!
På bilden sitter Molly tv och Kajsa med vår domare, Karl-Axel Larsson.
 

2009-07-14.... Snärjmåra, "Guds straff till alla cockerägare", Sannas namn på ogräset som det finns gott om i de skogar där vi tränar viltspår. Lite gulligt som krans, men mindre gulligt när det hänger i stora sjok i pälsen med meterlånga klistriga revor och tusentals frön. Ibland tar det längre tid att rensa hunden än det tar att gå spåret...
Alla hundarna har till sin stora glädje fått vara i farten i skogen, och Sannas och Johnnys Molly (Summergirls Amber) har också hunnit med att klara sitt anlagsprov med full poäng. Den damen kommer att vara champion innan det övriga gänget hinner blinka, det är min spådom.

Vi har lite paus från utställandet och det är skönt men samtidigt lite tråkigt. Skönt för att man hinner med lite hemma, tråkigt för att man saknar atmosfären och trevliga vänner runt och i ringen. Husse ägnar sig åt bygg-projekt för hundarnas skull. Det kallas semester hos oss. Han är allt go´ den hussen...
Och hundarna, ja, dom har inga större bekymmer utan njuter mest av öppna dörrar och av att kunna springa in och ut som det behagar. Ett och annat verktyg av cocker-kan-bära-format har försvunnit för husse och misstankarna riktas mot vår "prins", men både han och hans eventuella medbrottslingar tiger som muren.
 


2009-06-22... Isak HD A!

2009-06-15... proppen gick ur i Gränna, det är nog en bra beskrivning. Isak vann unghundsklassen med HP, blev bästa unghund, tredje bästa hane  (t v) och dessutom BIS unghund på lördagen!! Det var dags för matte att bli yr i mössan igen...Kajsa gjorde allt man kunde begära och kom 2:a Bästa tik båda dagarna, endast slagen av de största elefanterna...
 

    På lördagen dömde Lasse Nyman, Kennel Paisley, och jag måste säga att det var en alldeles, alldeles särskild känsla att få så fin bedömning på Isak av en domare, tillika mycket framgångsrik uppfödare av rasen. Och Isak är avslöjad, han försöker vara så cool, men han gillar applåder...
På söndagen, för domaren Mia Sandgren fick han en jättefin andraplacering med CK!!  Söndagen började med en kylig morgon som övergick i strålande sol. Ulltröjan blev lite varm till slut... Bilen var full med glatt humör och priser i alla former när vi körde hemåt. Sällan har milen mellan Jönköping och Östra Vemmenhög gått så fort och lätt! Hundarna sussade gott och lyfte inte näsorna på hela resan.

 

2009-06-08... favorit i repris kan man säga att det blev. Vår Kajsa lyckades upprepa bedriften att bli BIM och tillika bästa brokiga på Cocker Sydost´s trevliga utställning i Alvesta. Så det fina vandringspriset fick åka med hem ännu en gång. Domare i år var Ing-Marie Hagelin Thor som dömt ett antal hundar i sina da´r. I fjol var Kajsa slagen av den svarte Line Sam Hot Black Pepper, i år av den svarte Line Sam Someone To Hug!
Isak var också med och fick jättefin kritik och kom tvåa med HP i sin unghundsklass. Men vi kan nog konstatera att den lille mannen har ett större intresse för fågeljakt än att showa i utställningsringen. Han pussar gärna på domaren och viftar glatt på svansen när han står uppställd, men när det kommer till att springa i ringen så undrar Isak vaaarför denna brådska? vi hinner väl ändå, det går ju i alla fall bara runt, runt. Han har klurat ut det den lille filosofen... För övrigt var det en härlig utställningsdag med trevligt samspråk och glada fikastunder runt ringen.  Tack också till Taddy Andersson som tog den soliga glada bilden!
 

2009-06-01...  idag har det investerats i kylduk och burfläkt så nu kan ni vara lugna, det blir ingen mer värme denna sommar. SMHI kan lägga ner sitt prognosmakeri, jag har fixat sommarprognosen utan vädersatelliter, kaffesump eller andra spåattiraljer. Till Hasslarp hade jag med mig paraply och varmjacka,  och ni ser hur det gick.

ghjhgjhg2009-05-31... svettigt värre var det i Hasslarp i helgen.
Det var hiskeligt varmt, närmare 30 grader, och det kändes verkligen inte helt OK att hålla igen munnen på hundarna någon längre stund. Sprayflaska med vatten och våta handdukar behövdes både för folk och fä. Kajsa vann championklassen och blev BIM på söndagen!! BIR blev den snygga juniorhanen "Ecco" från kennel Perchwater. Dömde gjorde Magdalena Karlsson som har förmågan att döma utan åthävor och ha pondus på samma gång. Då kan man köpa både lysande och mindre bra resultat. Lördagens domare däremot tycktes ha karbonpapper mellan kritiklapparna. Det gick inte att läsa sig till vilken hund det rörde sig om. En hane och en tik, den ena med, den andra utan CK hade ordagrant samma kritik! Man förvånar sig, det är väl det minsta man kan säga. Men icke en skugga över segrarna, som alltid är väl värda sin glädje. Det är upp och ner på denna utställandets stig, det är vi alla väldigt medvetna om. Och med trevligt sällskap vid ringen och en generös atmosfär konkurrenter emellan så går även den beskaste medicin ner. (Vi är nog många som liksom började en ny tideräkning efter Hässleholm....värre kunde det inte bli och vem som helst kunde drabbas.)
På bilden har vi "startuppställningen" till BIR och BIM i Hasslarp från åskådarposition...
 

2009-05-24... intensiv kan man kalla denna helg utan att överdriva. I går var Kajsa, Pyttan, Isak och Freja i Örkelljunga och gjorde MH-provet. Det gick utan några som helst problem. Dagens överraskning var Kajsas väldigt coola attityd i de tre överrasknings-momenten. I spökmötet började jag undra om hon behövde glasögon! Där satt (!) hon, som jag trodde skulle vara ängsligast av alla, helt lugnt framför (!) mig och förmodligen bara log i sitt stilla sinne. Jo, du, där fick du så du teg matte. Att Freja skulle vara den med störst intensitet var ju inte någon överraskning :) När hon fick möjlighet att undersöka "skrammellådan" hoppade hon upp på den, och det gjorde förresten också Isak! I spökmötet (bilderna t v) försökte han göra sig JÄTTESTOR genom att resa ragg från nos till svans. Men för säkerhets skull stod han då bakom matte... Han lyckades f ö också gulla till sig titeln "dagens charmigaste hund". Pyttan som annars susar fram i full rulle, till synes helt orädd, visade kanske lite oväntad försiktighet, eller kanske det är rent av är förstånd....
Idag, söndag, har Pyttan, Freja och Isak varit iväg och galant klarat sina anlagsprov i viltspår. Enligt domaren var dom jätteduktiga alla tre, och solen sken och det hela var som en bal på slottet. Vem som var snabbast i spåret? Gissa! Om det hade avgjorts på tid så hade hon på F vunnit lätt. Näsan i backen som ett strykjärn och högsta växeln i!
Jämfört med föregående utställningshelg så var detta bara sååå roligt. Och hundarna verkligen njöt av aktiviteterna. Tack Lilian, Karl-Axel och Karl-Axel!
 

Visby 9 och 10 maj… Ja, som det kan bli. Det är något visst med domare från Finland! Jag tänker på World Dog 2008 där Hans Lehtinen gav Kajsa så bra bedömning. Och nu var de en annan finländare, Rune Fagerström, som gav henne det tredje certet och därmed championatet. Förutom att Kajsa tog det sista åtråvärda certet så blev hon också BIR på lördagen! Resan till Gotland var ett riktigt ”stolleprov” av Kajsa och mig, helt utan annat sällskap. Många långa mil i bil och båtresor därtill på sena tider. Det är välsignat att Kajsa tar allt med upphöjt lugn. Klockan ett natten mot måndag var vi äntligen hemma igen. Snacka om en seg måndagmorgon!

På söndagen  för Vidar Grundtjern begick hon sin lilla premiär i championklass och blev sedan tvåa bästa tik!! Jag behöver väl inte säga att jag var mer än nöjd med min lilla kompanjon. Vad skall man mer säga om utställningen? Det var totalt 30 cockrar anmälda varav största delen tikar, 18 st. I öppna klassen var det 11. Det var övervägande vassa deltagare från mellansverige men också flera hundar från Danmark. Så det var inte bara en ”promenad i parken” även om antalet hundar var mindre än på fastlandsutställningarna. Och apropå promenad, vi fick verkligen springa för hela slanten båda dagarna. Och det var verkligt stora ringar! Till och med så att Kajsa började mattas lite när det var som mest kritiskt. Men si - då kom det hjälp i form av köttbullar från amerikanarringen och vips hade vi full gas igen. Tack för den hjälpen säger vi!

Och förresten. Vi går på Avelskonferens, vi hör David Shields prata om att vi inte skall springa i 120. Varför gör vi det ändå?????

Trevligt var det också runt ringen, många som hjälptes åt att visa andras hundar när det körde ihop sig, och överlag en glad, lite avspänd stämning över hela utställningen. Och så låter ju den gotländska dialekten så härligt!

 

2009-05-11... CHAMPION! Kajsa kan numera titulera SU(u)CH och undrar hur det kan komma sig att en hund av den digniteten lämnas ensam i bur på en öde utställningsplats. Skam och skandal är det. Ja, BIR blev hon också. . När hon ändå var i farten slog hon till och blev 2:a Bästa tik dagen efter. Mer information kommer när vi hämtat oss.

2009-05-06... Molly (Summergirls Amber) den duktigaste i vårt cockergäng på lydnad. Johnny och Molly tränar Lydnad II på nybildade Torsjö hundklubb utanför Skurup, där det är en skön blandning av människor och hundar. Bilderna är lånade från hundklubbens sidor, gå gärna in och titta på de andra. Tycker att bilderna fint avspeglar glädjen med hunderiet, både hos två- och fyrbenta av alla sorter www.torsjohundklubb.se

 

2009-05-02... bonn-hundar i sta´n. Freja och Isak på "stadsvandring" med efterföljande cafébesök. Det är "Hand med Hund" i Staffanstorp som anordnar trevliga och nyttiga aktiviteter för hundar med hussar och mattar. Konceptet är egentligen så självklart att det är konstigt att ingen kommit på idén innan. I stället för att träna på en bestämd lydnadsplan varje gång går den här träningen ut på att man tränar i den miljö där vardagshunden behöver vara lydig. Dvs på sin dagliga promenad bland cyklister och barnvagnar, i möten med främmande hundar och allt upptänkligt annat. Promenaden avbryts av moment där hundarna tränas i att t ex sitta, ligga, visa upp en konst, eller klättra på en mur eller gå slalom mellan förarens ben. På gågatan, i parken, på torget eller var som helst. Fantasin är oändlig och i början är det en stor utmaning bara att få hunden fokuserad. Isak och Freja som sköter sig utmärkt i utställningsmiljö och kan det jobbet jättebra fick lägga pannorna i djupa veck och sussade sedan gott efter hemkomsten... En annan som är så gammal att man upplevt hur träningen av hund verkligen förändrats över åren ser kanske med en viss skepsis på hundpsykologer och mjuk-träning. Men jag kan inte säga att det tar emot. Tvärt om. För den som inte har tävlingsambitioner är det ett sympatiskt sätt att ändå bibringa sin hund en del hyfs. Till saken hör att träningen leds av kvalificerade, utbildade instruktörer som kan ge tips om det mesta. Gå gärna in och kolla hemsidan http://www.handmedhund.nu/ Sannas och Johnnys cockertant, Molly, som snart har examen i sin "riktiga" lydnadskurs fnyser lite och hälsar att det inte är någon ordning på ungdomen nu för tiden...
 

2009-05-01... cocker-power. En härlig sysselsättning en härlig vårdag. Med fyra glada cockrar i kopplen går det ibland undan mer än man kan önska. Det går dock förvånansvärt bra att cykla med hela bandet. Värst är att stoppa ekipaget...Och flyger det upp fasaner eller skuttar kaniner över vägen ja, då blir åtminstone Isak väääldigt stark. Men, vi cyklar bara på kända småvägar där bilisterna tar hänsyn och vanligtvis har jag hundarna mot dikessidan.

2009-04-18... Spök-möte. Vi har anmält nästan hela gänget till MH-test i maj. Ja, inte gamla tanter förståss, dom är så levnadskloka att det inte är lönt. "Hörru unge man, vet din mamma om att du springer omkring i skogen med hennes lakan", skulle nog Kola och Molly fråga när dom mötte "spökena". Vi tror att vi har ganska klart för oss hur Isak, Kajsa, Freja och Pyttan kommer att reagera, med sina olika personligheter, men där finns säkert utrymme för överraskningar.
Det kräver en rätt så stor insats i tid att träna för meriter i viltspår, jakt eller lydnad för den delen. Men att MH-testa kräver bara att man tar sig dit. Det är bra att det nu äntligen skall arbetas aktivt i Cockerklubben för att MH-test skall bli mer lätttillgängliga. Problemet hittills har varit alltför få tillfällen. Och sedan kan vi också hoppas att vi snart, liksom i Danmark, får en "önskeprofil" att mäta mot. Som det är nu redovisas resultatet bara i förhållande till medelvärdet på, i Sverige, testade cockrar. Och det säger inget om min hunds reaktioner är ett rastypiskt och önskat beteende.
Men hur tänker klubben ta sig an den grannlaga uppgiften att ta fram en önskeprofil undrar jag. Den danska finns i alla fall här http://www.spanielklubben.dk/

Vad jag kan se premierar den väldigt mycket jaktinstinkten. Det krävs att hunden tänder snabbt på lekinviter att den kvickt jagar ifatt något, att den griper och verkligen håller fast. Jag tror att av våra här hemma är det särskilt en som skulle motsvara dom siffrorna. Oftast tror jag också att det är så att den hund som direkt sätter igång och leker eller jagar också är den som snabbast avreagerar i överraskningsmomenten. Men vi får se...
Allmänt tycker jag att MH-testets stora värde ligger i att visa om hunden har onödigt stora rädslor eller kanske aggressivt beteeende. Sedan är det ju ändå upp till var och en att dra sina slutsatser och använda resultatet efter bästa förstånd.
 

2009-04-17... apropå. Det är härligt med hundar och hunduppfödning. Och det är underbart roligt att dela sitt hus med en fyrbent skara. Och jag kommer alltid att försöka föda upp de friskaste, trevligaste, vackraste cockrar jag bara kan. Men jag kommer aldrig att tycka att hunduppfödning är så viktigt eller att jag sitter inne med någon slags sanning som ger mig rätt att förtala eller bära mig illa åt mot andra. Alla kan vi drabbas av bakslag, vi styr så gott det går, men kan inte förutse allt. Det är trots allt "bara" hunduppfödning - det gäller att behålla distans och proportion på sina reaktioner.
 

2009-04-16... vänd på det! Det är så lätt att ha åsikter och att lättvindigt skylla just hanhundsägare för att, underförstått av girighet, släppa till hanen för generöst. Hm, han/hon borde verkligen begränsa och utvärdera... Men, hallå, det krävs två för att åstadkomma valpar. Och då undrar jag - vem tvingar alla tikägare till just den populäraste hanen när han redan haft ett stort antal kullar?
 

2009-04-12... spårträning för hela gänget i påsk. Molly har dessutom hunnit med att gå sin lydnadskurs med Johnny. Här ligger vi inte på latsidan!
För Isak och Freja var det premiär med spår, och dom var som väntat verkliga motpoler i spåret. Den ene lugn och eftertänksam, den andra kunde inte ta sig fram fort nog och hittade alla möjliga spår som hon tyckte var intressanta... Men alla metoder är bra bara dom fungerar och till klöven kom dom båda. Pyttan i sin röda sele med Sanna i änden på linan var både sötast och duktigast.
 

2009-04-09...Glad Påsk, strålande väder och cocker-race. Hundarna njöt verkligen i fulla drag av att rusa omkring och leka. Det är klart vi delar ut påskägg också, och Isak jobbade snabbt för att öppna sitt. Det tog inte många minuter innan det var klart och uppätet.

Oj, vad man blir trött av påsk....


2009-04-07... blandad kompott
SSRK´s utställning den den 4-5 april bjöd på en kylig överraskning. Det var förfärande kallt i den nya ishallen, nästan som om isen legat kvar på golvet. Vi som trodde att vi kom till en uppvärmd lokal hade inte utrustat oss med alltför mycket kläder. Arrangörerna hade blivit utlovade värme, men tekniken spökade och det fungerade inte. Ett fåtal hade blivit förvarnade, men vi andra frös som hundar (!)

Men, men - ont krut förgås inte så lätt. Och visst värmde det att Isak fick sitt fösta CK med andraplacering i klassen för verkliga rasspecialisten Anne Webster! ”A pleasing dog to judge” började kritiken. Isak som gillar kyla stortrivdes i den kalla hallen och visade verkligen upp sig med glad energi. Han hade helt lämnat ”Filosof-Isak” hemma. Kajsa fick en tredjeplacering med CK i öppenklassen för Sigrid Jarmer, men var inte riktigt med på noterna på bordet. Och dagen efter för Anne Webster var hon helt olik sitt vanliga jag och backade och satte sig på hasorna på bordet så en slät etta var gott nog. Men trots det fick hon kanonkritik! Hon har alltid ställt upp så helhjärtat så en liten formsvacka tar vi med jämnmod. Söndagen var överlag inte vår dag - vid närmare eftertanke tror jag inte ens att vi var där. Var ligger Bohus??

Domarna skiftade hanar och tikar mellan de två dagarna och Isak föll inte alls domaren Sigrid Jarmer på läppen. Men med tanke på att hon heller inte gillade tiken som blev BT och Certvinnare för Anne Webster tar vi även det resultatet med jämnmod!

Nu tar vi ett litet break från utställandet. Vi lägger spår, leker lite lydnadsträning och har kul så länge. ”Och gräver i rabatterna”, lägger Freja till… Både Freja och Isak hoppar som små hjortar, stillastående höjdhopp, över det staket jag förgäves satt runt rabatten. Vi får nog ta bort den helt och lägga plattor istället. Sånt är livet med glada hundar… 
Tiden har varit knapp och det har inte blivit skrivet om Avelskonferens och Cocker of Cockers i Södertälje.
Vår Kajsa var så fin med glitterspray i pälsen och stod så stolt i spotlightskenet på bordet, så det var en fröjd bara det. Det är bara att lyfta på hatten för de som glittrade mer i domarens, Sue Telford´s ögon.
Dagarna  gav också  möjlighet att göra nya bekantskaper och hinna prata mer än vid utställningar där vi alla yr omkring lite lagom småjäktade. Fantastiskt trevliga konkurrenter man ändå har! Det kommer lite fler bilder vad det lider.
Avelskonferensen var faktiskt den riktiga höjdpunkten på helgen. En hel dag om rasstandard och med David Shields, kennel Wilholme,  som lysande föredragshållare. Det var proffsigt, pedagogiskt och lärorikt. Storlek, massa, vinklar, rörelser, det var bara att suga åt sig av allt som ventilerades. En verklig eloge till alla som bidragit för att ge oss andra denna möjlighet. Det utlovades minnesanteckningar och dokumentation på Cockerklubbens sidor, så håll utkik ni som inte var med.
Med avelskonferensen i färskt minne var bedömningarna i Bohus ännu mer intressant. David Shields poängterade, som jag uppfattade det, väldigt mycket helhet och balans När jag jämför kritiklapparna från Bohus kan jag tycka att Sigrid Jarmer dömde på detaljer och Anne Webster på helhet.
Båda fick fram samma BIR-hund, men hade rätt så olika åsikter om hundarna i övrigt...
 

2009-03-21... så är då Malmö utställningen till ända. Det är trevligt att behöva tjata omigen att Kajsa ännu en gång fixar biffen i en stor klass (20) och kommer tvåa med CK. Inte allt för långt ifrån... igen. Hon levererar, som det heter nu för tiden. Och vår teddybjörn, Isak Valentin, som återigen placerade sig í klassen, som varje gång hitintills under sin korta karriär. Denna gång i ett sällskap av 15. Inga "krusiduller" visserligen, men ändå. Och Pyttan sedan, som vann på flest poäng, enligt Sannas humoristiska sätt att räkna :) Det är härligt med en utställningskompis med distans till verksamheten! Det tackar vi särskilt för.
Det är svårt att ha riktig koll när bedömningen är delad på två ringar, men i juniorklassen saknades i alla fall ett par väntade hundar i topp.
På eftermiddagen stannade vi kvar för att ingå i en domarexamination med våra hundar. Ringarna började tömmas och lämmeltåget av utställare som inte hade i stora finalerna att göra drog hemåt. Det är inte mycket glamour kvar vid det laget. Mest bara dammgrå ödsliga hallar och golv med pinkepölar. Och apropå pinkepölar så är rastplatsen i Malmö alldeles för liten för så många hundar! Stackars Isak som inte är så rutinerad ännu, höll sig från tidiga morgonen hemma till sent på eftermiddagen. Det är minsann inte lätt att springa vackert i ringen med benen i kors för att man är så kissnödig.
 

2009-03-15... kvällsfriden har sänkt sig. Hundarna ligger utslagna och vet inget om att det är måndag i morgon. Lyckliga dom som bor i nuet och inte har huvudet fullt av i morgon. Har uppdaterat länksidan med ett par om rörelser. Väldigt aktuellt idag när det springs förfärligt fort i ringarna. Det är häftigt med rörelser! Men en cocker skall fortfarande röra sig som en cocker och en terrier som en terrier osv. Lehtinen/Lummelampi artikeln ställer kort sagt frågan om domarna premierar flashiga rörelser på bekostnad av typiska. Den andra artikeln skriven av amrisuppfödare har bra bilder på hur konstruktionen påverkar rörelserna. Även om det är "fel" ras kan man dra många paralleller.
 

2009-03-13... Linslusen Freja vilar sig i form och odlar päls under magen. Finns kanske fuskpäls att köpa? Men det vet ju alla kvalitén inte bara sitter i pälsen. Den växer faktiskt ut igen och trevlig och charmig kan man vara även som lite lättklädd.

 


2009-03-13...ingen aaaaning
, hade jag om vad som förväntades av mig och min hund när jag första gången ställde ut. Första gången, om man inte räknar när jag som barn visade grannens krokbenta tax till ett tredjepris.
Jag hade ridit omkull och fick ägna mig åt lugnare aktiviteter ett tag. Hundutställning kunde väl vara lagom, tänkte jag. Sagt och gjort, dåvarande cockern i huset, en tik kallad Tuff anmäldes till första bästa utställning vilket var en internationell i Jönköping. Ja, vaddå, utställning som utställning, eller...? Tuffan levde i vanliga fall ett fritt och okonstlat liv i stall och skog och hade inte överdrivet mycket behäng. Att hon skulle trimmas innan utställning hade jag förstått. Skulle hon klippas i den moderna frisyren, var frågan jag fick, när trimmet väl låtit sig övertalas att göra en utställningstrimning. Jag borde ju anat ugglor i mossen, men aningslös och okunnig var jag. Visst, det blir nog bra, tyckte jag. Efter trimningen hade Tuffan ännu mindre behäng kan jag berätta... På utställlningsdagen framme vid ringen kunde jag bara konstatera att Tuff inte särskilt mycket liknade de andra utställningsvarianterna! Till saken hör att hon hade bra härstamning (e Sofus Spader Kung ue. Brocken Magic) och inte var någon helt oäven cocker f ö. Men, men. Inte visste jag att man skulle ställa upp hunden heller... Tuff var glad och okomplicerad och jag härmade så gott jag kunde det jag såg omkring mig. Nu till poängen. Domare var Phyllis Wise, rasspecialist från England, och tack vare det professionella, vänliga bemötande jag fick, blev jag biten av detta med utställning. Hon ägnade precis lika mycket tid och uppmärksamhet åt mig och min illa trimmade hund, hon var precis lika vänlig och förekommande som mot dom vana ekipagen. Hon gav mig allt det stöd jag kunde behöva och fick mig att känna som om jag trots allt hörde dit och att jag hade en jättefin och trevlig cocker. På den skrivna kritiken tog hon mestadels fram det positiva med Tuff, som "sweet expression, happy mover" osv, det stod också "short of feathering" och "to high in hock" och vi fick förståss en tvåa.  MEN jag kände mig som en vinnare! Se, det var en riktig domare!
Som utställare ger man sig i leken och får leken tåla osv. Men visst blir man gladare av vissa domare än av andra, oavsett placering? Jag kan få en sämre placering eller ingen alls och tycka att det är helt OK om jag "känner igen" min hund på kritiken och ser att domaren helt enkelt premierat en annan typ av cocker och inget annat...
 

2009-03-02..."kalhygget från Småland", dvs en helt utfälld Freja travade hem en seger i ungdomsklassen i Moheda, visad av gammelmatte Karin (tack för det!). Isaks svans gick som en propeller, Kajsa skötte sig som vanligt med den äran och Pyttan och Sanna var i Danmark på egna äventyr och fick en placering i konkurrensen. Alla med utmärkta kritiker. Se det var en riktig utställningshelg! Domare i Moheda var Christina Daniels och Jens Karlsson som lugnt och utan åthävor hittade "sina" hundar och på ett trevligt sätt kunde motivera sina placeringar. Det är min själ inte bara placeringen som avgör om man som utställare tycker att att det varit värt pengarna och mödan att åka iväg. Men mer om det vid ett annat tillfälle... Här lider vi fortfarande av någon slags jetlag efter att ha stigit upp i svinottan för att köra norrut i mörkret. Till en liten nätt lantlig utställning med 108 cockrar anmälda... Vi är som ett kringresande cirkussällskap, samma människor, samma hundar, samma kånkande in och ut med hundar och tusen pryttlar. Helg efter helg. Lite lätt störda är vi nog, eller?
 

2009-01-27... bidrag till hushållet? " Va, fick jag inte ta den??", undrade Isak, när han på kvällen, i becksvarta mörkret,  inte bara tagit en av fasanhönorna utan också prydligt burit hem den och upp på sitt utkiksbord utanför köksfönstret. Jag undrade vad det var för trasa han hade hämtat, innan jag insåg att fasantuppen numera bara har en fru...
Våra hundar springer inte vind för våg på bygden, dom vistas inhägnat, men vi har äppelträd med gammal fallfrukt och vi har nästan varje dag i flera år haft besök av fasanerna. Johnny Jägare muttrade om hundar som jagar själva, men Isak ville väl bara visa vad han egentligen tycker är roligt. Springa i ringen kan han väl göra för mattes skull, men det här, det är grejer!

2009-01-23... man har inte roligare än man gör sig.
Det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder. Men idag med frisk nordostlig vind, vete katten om det inte är skönast att göra som Freja, kura i köket och vänta på att det blåser över.
Som den innovativa personlighet hon är har Freja hittat en alldeles egen plats för utkik. Eftersom mattes höjd över havet inte är betydande har vi en pall ståendes i köket. Den har stått där i alla herrans år, men inte förrän nu har någon kommit på att använda den till sitt-koja.
En som däremot tycker att han har kläder för alla väder är Isak. Vaddå, jag komma in nu, varför det???? Det finns inte regn, lera och blåst tillräckligt för att Isak skall tveka. Han och f ö Kajsa är riktiga mudderverk, rätt igenom vatten och lerpölar, inte ett dugg fina i kanten med höga tasslyft fastän det skulle vara plaskvått.

2009-01-16... apropå Uppdrag granskning häromkvällen. Spanska gatuhundar, nu är det så ont om gatuhundar, att dom t o m föds upp i ett s k Rescue center för att tillgodose behovet för okunniga människor som glatt betalar 4 800 kr för en hund, blandad av ett okänt antal raser och med tvivelaktig hälsostatus. Hur dum får man bli förblindad av sentimentalitet och i tron att man hjälper??? Det finns i så fall gott om blandrashundar att hjälpa på närmare håll i Sverige. Men dom är förstås inte så skickligt  marknadsförda med känslosamma bildpresentationer på nätet...

Eftersom det idag inte är en jätteskillnad i pris mellan blandraser och renrasiga (registrerade) hundar så kan man f ö undra hur vi uppfödare och SKK egentligen skött våra kort när folk köper blandras med hänvisning till att dom skulle vara friskare och sundare. Därför är "sundhetssatsningen" på SKK väldigt välkommen, men det skall också upplysning till för att förklara att inte heller en blandrashundar över generationer kan vara friskare och sundare än sina förfäder.
 

2009-01-09... vad gjorde vi utan världens bästa kollo? Medan Freja och Isak sprang på blå mattor i utställningsringen i Göteborg, bodde Kola och Kajsa hos Sanna och Jonny. Bättre pensionat går inte att uppbringa. Se själva - promenader med hela gänget, mamma Kola, Pyttan, Kajsa och tant Molly. Och soffmys så mycket man bara vill...

2009-01-07... Trevligt var det vid ringside i Göteborg på My Dog. Men inte ens i år lyckades vi köra rätt utan fick göra ett antal ärevarv i rondeller innan vi hittade in på parkeringshuset. Lite ont om tid blev det för Isak som skulle in först, men det fixade sig och den lille mannen kom välkammad in i ringen på sin första stora utställning. Gick som ett tåg första varvet tills han blev varse att där var stora HÅL (!) i golvet, d v s luckor som ligger dolda under mattan. Det smäller när man kliver på dom och en försiktig general kastar sig inte i fördärvet utan kollar först. Det är ren och skär överlevnadsstrategi säger Isak... Men man måste ut i världen för att bli "udevan", så är det bara. Att bo på hotell och åka hiss med glasväggar var också en upplevelse. Världen flimrade förbi och dom fyra benen blev så korta, så korta. Men efter ett par vändor var dom som vilka jetsethundar som helst. Åkte hiss och gick världsvant fram över hotell-lobbyns marmorgolv och in i den stora svängdörren utan att blinka. Freja måste man mest passa för att hon inte skall fara omkring och sätta tass eller svans i kläm någonstans, hon har så kort mellan tanke och handling, den damen.
Totalt sett får vi säga att vi är nöjda med resultatet, både Freja och Isak blev placerade båda dagarna i bra konkurrens och med både CK och HP i bagaget.
På rastplatsen såg jag en free-style matte med hund som tränade, det är helt otroligt vad det går att lära en hund! Det var bara så imponerande. Mindre imponerad men desto mer arg blir man på obetänksamma, okunniga, slarviga, välj själv, hundägare som uppenbarligen utan koll går omkring bland stånden på mässan med en rottweiler som gör utfall mot andra hundar.
 

2009-01-03 ... varför dansa regndans? Ett tips till Sveriges bönder till sommaren när det är för torrt. Ring mig, be mig bada en hund för utställnings så skall ni få se på grejor. Nederbörden kommer som ett brev på posten. I dag när det var dags för bad inför My Dog, så är kommer det snöblandat regn efter att ha varit torrt som snus i en vecka.
Apropå aktuellt oväsen: Det är väldigt mycket skriverier om rädda hundar som far illa vid nyår. Jag har förstås skrivit på Smällarupproret och tycker att det är ett himla ofog, farligt, onödigt och obehagligt att på allmän plats bli skrämd av smällare och raketer flera dagar före och efter nyår. Men jag tycker att smällande kring 12-slaget på egen tomt eller avsedd plats är OK, det kan man förbereda sig för, och är något man som hundägare får ta, även om man har en rädd hund. Vi vill inte tåla att våra hundar utsätts för nyårsraketer och vill ha förbud för att skydda djuren... Men sett i ett perspektiv finns det andra slags raketer i andra länder som man kunde önska gick att totalförbjuda i stället.

Och, ja, vi sköt upp nyårsraketer kl 12, same procedure as every year...
 

Notiser 2008-2007