Notiser

"Den som lever utan galenskap är inte så vis som han förmodar"
Francois de la Rochefaucauld

 

 

2008-12-31... summa summarum, ett gott 2008 har det varit. Vi har haft ett fantastiskt roligt år i hunderiet i år, främst tack vare Kajsa som glatt och villigt låtit sig transporteras kors och tvärs i landet. Som ställt upp och visat framtassarna i stort sett varje gång hon deltagit i ringen. Den tjejen har vi mycket att tacka för. Hon kan nästan få ligga på sidenkudde och äta praliner resten av livet. Men å anda sidan föredrar hon själv att gräva och, på ren svenska, skita ner sig.Två CERT och ett R-CACIB har hon tagit, och jisses kors, som grädde på moset, en fantastiskt hedrande 2:a plats i den mycket meriterade och stora klassen på World Dog 2008. Men eftersom hon stått näst efter Certet inte mindre än fyra gånger, så avvaktar vi väl med sidenkudden ett tag till...
På listan över årets utställningscocker ligger hon på 15:e plats totalt och 9:a bland tikarna.
Pyttan har med Sanna i snöret visat att det första CK´t inte var en tillfällighet och samlat på sig ett par till med fina placeringar dessutom. Systrarna Suncox med vidhängande personal har haft ganska roligt på sina resor vill jag lova.
För 2009 har vi fått förstärkning i gänget av Isak och Freja som vi hoppas mycket på. Freja har redan med bravur visat vad hon duger till och Isak, vår prins, ja, vad månde bliva av den mannen när han travar lika fint med högburet huvud i ringen som bredvid cykeln?
Ha nu ett riktigt gott slut på det gamla och ett riktigt Gott Nytt År 2009, alla våra vänner i och utanför ringarna!!
 

2008-12-27... slappa och ha de skönt i jul var det... Kajsa och Freja vet hur man gör. Julen tar på krafterna och vi måste ju ladda för nyår också...

2008-12-22... från oss alla - till er alla två- och fyrbenta en önskan om en fridfull jul. Vi har inte haft tid att ta dom julkort som vi tänkte, inte bakat pepparkakor och inte det och inte det av alla "måsten"...  Men jul blir det i alla fall och vi vet ju att julefriden sänker sig och julbrådskan rinner av när vi väl sitter där på julafton och smakar på glöggen och "köbekagorna" (skånska för köpta kakor) och dom smakar alldeles förträffligt ändå. Och hundarna har tiggt till sig några extra godbitar, "ja, ge dom då, det är ju jul" (vi har inte hundar som tigger annars, nej då) ... och allt känns så där, ja, alldeles underbart... God Jul på er!

2008-11-23... det kom en bild på en prins till en annan. Sannas grodprins sitter med munnen tilltäppt av snö. På sommaren sprutar den vatten och uppväcker förvåning och intresse hos Isak som burit iväg och gjort åverkan på den stackars grodan så att den numera är limmad både här och var. Isak får nog spara av sin veckopeng och köpa en ny annars blir han väl portförbjuden på bästa dagiset.

Vintervädret håller i sig och gav i går kväll helt fantastiska färger på kvällshimlen västerut.

2008-11-22... lycka kan vara snö. Både för fyr- och tvåbenta. Att slippa grus och leriga tassar. Det gäller att njuta medan man kan, Skåne är Skåne. Om ett par dagar gör snön att det är våtare och lerigare än någonsin...
Kajsa löper, Freja är  på gång och Isak har blivit MAN. Aptiten är inte på topp, svansföringen desto högre. Han får för tillfället bara vara med sin "plastmamma" Kola som är helt ofarlig i sammanhanget och dessutom har en ängels tålamod med slyngeln som har fler hormoner än hjärnceller.

2008-11-14... novemberrusk, grått, och regnigt. Skulle fota hundar inomhus men ljuset var så dåligt och slutartiden blev så lång att Isak hann flytta på sig. Kvar blev bara hans vänliga hundsjäl...
Läste f ö i YA i morse om en pensionär och tidigare hundägare, som numera var dagmatte bl a till en cocker. Han var den bäste till att förstå och trösta när hon var ledsen och lycka för henne var att passa båda hundarna samma dag och se dom ligga på sängen. Visst är det lycka att ha hund och det riktiga värdet ligger inte i utställningsringen... Faktiskt är det vetenskapligt bevisat att blodtrycket sjunker av att klappa ett djur. Man mår på många sätt bra av fyrbenta. Det finns ett talesätt: det bästa för insidan på en människa är utsidan på en häst. Säkerligen överförbart på hundar, katter och vad vi nu omger oss med i husdjursväg.

Slut på den filosofiska avdelningen - nu skall vi iväg och köpa hundmat.
 

2008-11-12... cockrar på bete, eller? Nej, fick bara ta en bild för att visa på vårt höstliga problem. Inte lätt för en svagsynt (inte svagsint) att hitta och plocka hundskit på gräs översållat med små bruna löv. Vi får nog stämma upp i sången "there is a dogshit in my garden"... Annars ser det rätt mysigt ut med vårt lilla gäng i sin favoritsysselsättning, nosandes, nosandes, nosandes.

2008-11-09... parallellitet, det ni, kan fälla den bäste och somliga kan behöva mer attityd. Det räcker inte att vifta på svansen, Isak, den skall vifta högre!
Undrar just hur det skulle tagit sig ut om hundarna dömt oss i stället... jag vill nog inte veta faktiskt... I alla fall - Isak blev 2:a i sin valpklass med strålande kritik och HP, och Freja vann sin klass med HP och likaledes lysande kritik och blev 2:a bästa tikvalp. (Grattis Mia och Märta som tog hela tjottaballongen!) Det är f ö himla skoj att visa hund som är med på noterna. Freja står som en klippa och travar som en dröm. Men nu är det gudskelov en paus i utställeriet odh vi skall räfsa löv, putsa fönster och gör andra vettiga saker på helgerna.
 

2008-11-08... SSRK Åstorp; nära skjuter ingen hare, inte ens med handgranat... jag behöver väl inte säga mer. Kajsa en placering  från Cert!! 2:a ökl med CK och 3:a bästa tik. Men herregud, det är ju kanonfint ändå, så här klagas inte. Bara gnälls lite...
Freja-Heja blev 2:a i sin juniorklass med CK och fick hänga med en bra stund i gallringen i Bästa tik (tack Ann-Marie "Egonmatte" Ostrenius). Och mycket springa blev det innan domaren bestämt sig. Vad kan man mer säga, jo, vi hade i alla fall tur med vädret, behövde varken långkalsonger eller täcken i Åstorps vanligen svinkalla ridhus.

2008-11-02 ...en gång är ingen gång, två gånger är en vana.
Åk inte till Växjö - förfärligt golv, konstig belysning och domaren gillar bara enfärgat. Tur att vi åkte... Kajsa, vår lilla stjärna, tog sitt andra Cert idag! Domare var Beata Petkevica. Med trevligt handlag med hundarna och snabb och tveklös bedömning. Först vann vårt energiska vitaminpiller Freja sin juniorklass med CK, bara det gjorde ju dagen till ett rosa töcken.! "Ska du häng me får du håll fast" är Frejas stil i ringen, så det är bara att ta det långa benet före och sprinta med. Sedan travar Kajsa in, vinner öppenklassen och slutar som Reserv bästa tik med Cert. Omgivningen får ursäkta en lätt förvirrad handler som till slut inte visste åt vilket håll hon skulle gå. Sådant här händer inte varje dag på vår horisont. Jodå, Pyttan var också med, men fick nöja sig med en slät etta, vi får ha lite tålamod och vänta in lite päls här och var. Tack också alla för glada tillrop och gratulationer - det värmer verkligen i denna konstiga sport där vi är både vänner och konkurrenter på en gång.

2008-10-25... "gammal" är äldst... Kajsa knep en 2:a plac i ökl med CK, föll på snöret mot Travis Rip Off, och blev sedan Reserv Bästa tik i Mjölby ridhus för Fredrik Norgren. Freja och Isak föll inte på läppen, men skötte sig ändå jättefint. Isak börjar bli riktigt "udevan" som det heter i Skåne. Freja fann sig lätt i domarens ovanligt djupgående kontroll av tänderna och bjöd på pussar efteråt.

2008-10-18... Qupoolen. Isak vann sin klass och blev sedan tvåa bland han-valparna, Freja kom tvåa i sin klass, båda fick HP. Så gick det till i Qupoolen när ungdomarna var ute och luftade sig på Gröngölings-utställningen. Trångt och gemytligt och mycket lärorikt för oss alla.

2008-10-08... än är det inte slut. Riddarsporren vägrar ge sig inför hösten och blommar för andra gången i år. Och Kajsa och Freja använder trädgårdsbordet som utkiksplats en härligt solig eftermiddag.

2008-09-29... heja, Charlie! Isak vill helst av allt stanna och hälsa på ursöta Charlie (Strandmarkens Hortensia) som visar fina takter och blir BIR-valp på sin premiärutställning i Veberöd visad av matte, Åsa. Grattis till både uppfödare och ägare säger vi, glada och nöjda över Isaks BIM. Utställningen var som vanligt välordnad av Veberöds BK och vi hade allmänt trevligt trots den isande vinden. Nu var det ändå sista gången tältet var framme detta år, nästa utställning är inomhus, tack och lov. Säger man nu. Men i vår är det lika skönt att börja vara ute igen.

2008-09-28 var är Freja?... undrade vi. Jo, men visst, hon tar sitt arbete som trädgårdsmästare på största allvar. Bilden är inte arrangerad - hon satt faktiskt där och tuggade på fallfrukt. Hon gillar både äpplen och päron. Vitaminer är bra har Freja hört, man blir pigg då... Fast vi kan intyga att hon inte behöver så mycket mer av den varan...

2008-09-27...byggeri carporten börjar arta sig och i förbifarten byggde husse en våningssäng till hundarna. Kajsa, Freja och Kola poserar snällt, Isak snarkar i underslafen och låter sig inte störas av fotograferandet.

2008-09-20...som det kan bli... vår första utställningresa till Danmark resulterade i att våra systrar båda fick Excellent och Pyttan sedan visade var skåpet skall stå genom stå vinna öppna klassen med Kajsa på 2:a plats! Jag måste säga att vi kände oss rätt så nöjda trots att det sedan inte blev något sådant där papper med C-bokstäver på. Cockergold-hundarna var oslagbara för alla och kenneln sopade helt rent på banan med sina flashiga hundar. Domaren dömde så fort att jag åtminsone knappt hann får ner Kajsas tassar på bordet och ännu mindre ställa henne tillrätta innan han började sin bedömning. Vi kanske skall träna in den proffsiga(?) varianten av uppställning där man lyfter sin hund med grepp under hals och svans och direkt s a s landar den i rätt position. Det ser inte trevligt ut men verkar väldigt effektivt...
 

2008-09-13-14 ... Dingtuna/Sofiero. Vi hade i alla fall tur med vädret. Så kan man sammanfatta vår utställningsdag på Sofiero. Excellent på kritiken för både Kajsa och Pyttan, men annars ingen utdelning. Det delades ut en hel del blåa band så… Det var lite svårt att förstå linjen i bedömningen när man såg hanhunds-klasserna, men när tikarna kom var det klart att domaren  i vart fall inte sökte efter upp-på-benen-modell av cocker. Vi var lite körda då om man säger så. Men det är alltid roligt att se en massa fina, glada, väl iordninggjorda cockrar även om ens egen modell inte är gångbar för just den domaren.
Dagen innan höll vi på att frysa rumpan av oss i Dingtuna, inte många grader varmt och marken i och utanför ringarna var täckt med drivor av kallt, vått nyklippt gräs. Kajsa kom  3:a med CK i en stor öppen klass och slutade sedan som 4:a Bästa tik. Med tanke på att domaren (Magdalena Karlsson) var återhållsam med CK får vi betrakta det som ett väldigt godkänt resultat och kritiken var lika positiv som när vi senast ställde ut för samma domare.

En turné genom Sverige ger, om inte infriade förhoppningar om utställningsresultat,  i vart fall en massa annat. Vi hann bl a med att besöka den anrika hästinrättningen på Strömsholm. En sann nostalgitripp för en gammal ryttare och inbiten hästfreak. T o m den gamla ”markan” (marketenteriet) fanns kvar. Vi  fikade och njöt  av en av den berömda drömtårtan, lika himmelskt god som senast.  Si så där 25 år sedan… Vi gick genom stallar och ridhus och insöp doften av hästkultur. Utbudet av matställen f ö i trakten var inte jättestort, så  senare på kvällen fick vi förutom pensionärsbuffé (!) också dragspelsmusik till middagen. Ja, så blev det den här gången! Vem var det som sa att det inte är målet, utan vägen  som gör mödan värd? Det är så sant så, rik på upplevelser blir man i vart fall. Vandrarhem i skogarna är fyllda av osannolika karaktärer. Somliga har bott en tid på Paris flygplats med två schäferhundar varav den ena var opererad i röven (ja, hon sa så). Matten själv hade en kroppshållning och märklig utstrålning som i skymningen vid sista kisserundan fick två cockertjejer att resa ragg och bete sig.
 

2008-09-06... "alles schön" på Böda, Öland.  Pyttan fick en kritik där det stod:  "alles ist schön bei der Hündin". Jag vet inte om det kan bli mycket bättre?! Domare var Bojan Debersek, en frisk fläkt från Slovenien. I sin klädsel (nyss hemkommen från passet i älgskogen?) och antal varv vi fick springa i ringen visade han klart att här dömdes hundar som skulle användas till jakt och inte till prydnad... Kajsa och Pyttan kom 1:a resp 2:a i ökk med CK och slutade sedan som 2:a resp 3:a i Bäta tik. Inte illa av "systrarna Suncox". Att Kajsa än en gång fick se certet gå förbi nosen bekymrar nog inte henne (möjligen matte, hm), hon var på hundars underbara vis lika glad ändå och nöjd med berömmet över att hon än en gång gjort ett bra "jobb". Och visst var juniortiken söt... och visst hade vi rätt så trevligt fast regnet öste ner halva dagen.
 

2008-08-30 och 31... Nästan framme i Visby! Kajsa 2:a BT med CK och 2:a BT med R- CACIB. Det är fantastiskt roligt att så många domare uppskattar henne så mycket. Eftersom Kajsa i princip varit vårt en-hunds-showteam och vi inte precis väljer "lämpliga" domare utan åker dit vi tycker är trevligt, så är det extra uppmuntrande med genomgående fin-fina placeringar. Pyttan fick en 4:e placering båda dagarna och det skäms heller inte för sig.
Tiden blev för knapp för något längre turistande på Gotland, men "systrarna Suncox" hann i alla fall med att studera raukar på  ett iskallt blåsigt Fårö och fika i värmande eftermiddagssol i Visby hamn. Och vi medföljande tvåbenta lärde oss att det är skillnad på fårost och fårost... Allt är inte delikatesser om man säger så...

2008-08-24... Isaks premiär i utställningsringen slutade med BIS!!! Simrishamns BHK ordnade stor jubileumsutställning, officiell för bruksraser och inofficiell för övriga. Regnet strilade ihärdigt från tidiga morgonen och tanken att stanna hemma fanns där, men iväg kom vi ändå. Och vadå, dåligt väder? Vi har ju faktiskt tält så det är inte mycket att gnälla över. Domare för cockrarna var Lars Ramberg som hittade sin BIR-valp i Isak. Jag tror det uppstod lite ömsesidig sympati där... Isak var helt obekymrad och glad i sin premiär och tyckte att det här med utställning var både lite spännande och roligt. Kritiken var alldeles lysande och att han sedan skulle bli BIS-valp var väldigt mycket grädde på moset!
(fler bilder på gång snart)
 

2008-08-10... vi gillar Ronneby SKK!! I fjol vann Kajsa unghundsklassen och blev Reserv BT. I år drämde hon till på riktigt och tog sitt första Cert och blev 2:a bästa tik för domaren Benny Blid von Schedvin. Regnet strilade ner precis hela dagen och nyfönade pälsar hade sett sina bästa stunder efter bara några minuter i ringen. Men Kajsa var inte bekymrad över att det skvätte om tassarna, utan var på sitt allra soligaste (!) humör. Jag tycker ju att våra utställningshundar är beundransvärda som ställer upp på oss och våra ideér om vad en hund bör klara av. Jag måste säga att jag efter söndagen är lätt imponerad av vår domare också. Utan att med en min förråda, att han liksom vi andra tyckte att vädret var ett vått elände, och att det förmodligen strilade innanför kragen och kippade om skorna, tog han sig lugnt an hundarna, gav sig tid att noggrannt känna igenom och titta på rörelserna både en och två gånger innan han bestämde sig. Jag menar, domaren stod i regnet  genom alla klasserna, vi kastade oss in i närmaste tält med hunden i famnen så fort vi kunde. Och han stod där lika lågmält positiv in på eftermiddagen med de andra raserna i ringen. Vi såg, för vi var där. En domares jobb, visst, men strongt genomfört ändå!
Tack också för Sannas jubelvrål och alla uppriktiga gratulationer till Kajsas första Cert!
Bilden med segraren i Bästa tik och sedan även BIM (stort grattis!), S(u)CH Linesam Cute Caroline med husse/handler fick vi arrangera efteråt, alla kastade sig ur ringen och från regnet innan fotografen hunnit fram...
 

2008-07-25... olika falla ödets lotter.
Somliga jobbar, bygger och sliter under sin semester - det måste gå fort när betongen jämnas ut. Andra har semester på riktigt och gör det dom är bäst på - ser söta ut. Kajsa, Pyttan, Kola och Isak i solstolen.

2008-07-25... firade blev vi efter World Dog som om vi hade vunnit hela tjotta ballongen. Pyttan tycker att om hon hade varit med då hade det inte räckt med en andra placering...

2008-07-13... SKK Tvååker, Pyttans debut i officiella sammanhang resulterade direkt i CK och en 2:a plats i ökl. Hon slog minsann sin syster, "world-winner-runner-up Kajsa", som stod 4:a med CK i klassen på 26 tikar. Så det kan bli!! Ljusblå som hon är och glatt travande syns Pyttan  i ringen och Sanna får henne att lysa ännu mer. Dömde gjorde David Whyte från UK. Solen brände, hundar och handlers flämtade ikapp och domaren lossade på slipsknuten. Tack och lov för tält som skyddar både mot regn och sol!
Väl hemma inser vi att vi nog snart får skriva om Isaks hemsida, "filosofen" har mer och mer börjat anta karaktären av "Sjörövar-Fabbe" eller nå´t. Han stjäl allt,  fast och löst, och far ut och omkring i full fart. Trädgrenar in i köket och handdukar ut i trädgården. Och så gillar han öl....Går det måntro att reklamera en fyllehund? Kari??
 

2008-07-08... fortfarande skjuter vi inga harar med bara nära, men domaren Hans Lehtinen  "made our day", den saken är klar. Jisses så otroligt glada vi är över Kajsas prestation på World Dog Show! Först det rosa Excellent-bandet och sedan placerad 2:a i en stenhård konkurrens i en enormt stor öppenklass med verkligen namnkunnigt motstånd från när och fjärran. Kajsa endast slagen av den röda norska championtiken Skjervtun´s in Her Shoes. Domargurun Hans Lehtinen dömer fram det han vill se framme utan övriga hänsyn. Det är så befriande! Domarens kommentar till oss båda främst placerade var att våra tjejer hade de "överlägset bästa rörelserna". Den skrivna lite korthuggna (är det det finska kynnet, måntro?) kritiken talar också om "välgående", "välbyggd" mfl positiva epitet.
På SSRK´s World Dog Circuit-utställning dagen innan för David Shields fick Kajsa också Excellent och travade sig in i "semifinalen" med 8 kvar, men blev sedan oplacerad delad 5:a. Dagen blev f ö ett verkligt storslam för Kajsas farmor, den otroliga ever-green damen "Doris" från Backhills.
Dagarna på World Dog 2008 var minnesvärda och fantastiska på alla sätt. Vilket ståhej och vilken stämning och vad roligt att se alla fina hundar av alla möjliga raser. Finalhundarna som orkade hålla sig på topp hela långa dagen och fortfarande sent på kvällen springa in i strålkastarskenet och visa upp sig från sin bästa sida, vilka fyrbenta proffs!
På rastplatsen fick f ö Kajsa komplimanger av välrenommerad konkurrent från sydligare breddgrader och vi knöt lite kontakter. Mycket trevligt!
Husse fotograferade mest hela tiden och har satt ihop ett litet bildreportage från dagarna i Stockholm.
 

2008-06-20...midsommarafton
Här tar vi det lugnt och gläds åt en hemma-helg fjärran från utställningsstöket. Kajsa och Isak har haft sitt vanliga morgonpass med glatt skäll och morr och rullarunt. Husse har tränat med kameran och tagit söta bilder på midsommarfirande hundar... ja, ja, vi är inte riktigt kloka. Men, se tänkespråket ovan... Isak undrade varför han skulle kläs ut som midsommarbrud... han som är kille, men satt ändå cool som han är helt lugnt och lät sig dirigeras att titta hit eller dit. Kajsa däremot fick övertygas om att sitta still, skulle bara skaka av sig grannlåten och sätta tänderna i den...

2008-06-16... kanske silar vi mygg och sväljer kameler. SKK har antagit Cockerklubbens förslag till hälsoprogram som nu alltså ligger i fem år, med det frivilliga programmet för optigentester bl a. I senste numret av Apportören hade genetikern P-O Sundgren en intressant artikel om nyttan med DNA-tester. Kortfattat: Hur vi än gör kan vi inte helt utrota defekta anlag. Och om vi koncentrerar oss för mycket på ett anlag och avlar i första hand för att undvika det, så kommer naturen att ge oss andra defekter "på köpet". Huvudpunkterna för att behålla rasen frisk är att undvika inavel och att inte överutnyttja enskilda hanar, dvs undvika det vi kallar "matadoravel". Den som inte har Apportören kan gå in på Sundgrens egen sida www.genetica.se och titta in på Läshörnan. Artikeln heter "Kan skadliga gener utrotas".
 

2008-06-15...Gränna x 2!  Kajsa 3:a Bästa tik i stentuff, numerärt stor konkurrens, två dagar i rad, för två olika domare, slagen av samma två hundar!!  På lördagens Cockerklubbs-utställning för Frances Jackson, Kennel Mompesson, England, fick Kajsa en av sina allra finaste kritiker någonsin när hon vann ökl med HP: "Lovely quality blue bitch , lovely confirmation throughout, lovely head, soft expression, short deep body, well ribbed, good topline, good width of chest, moved very well covering ground steadily. Positive, lovely bitch in good coat and condition". Sedan endast slagen av två vassa konkurrenter varav den ena är champion. Dagen efter på SSRK utställningen för domaren Jana Janekova, Slovakien, blev resultatet EXAKT detsamma. Rätt så osannolikt faktiskt. Kajsa vann öppenklassen med CK och blev 3:a Bästa tik igen, slagen av samma två tikar som dagen innan! Ännu en gång, precis som i Hasslarp härom veckan, endast en placering från den där åtråvärda gul-blå saken... Men, vad är väl en bal på slottet... Bara en blågul papperslapp, men ändå, suck.
Man kanske skulle gynna bensinbolagen och sälla sig till dom som beger sig på jakt norröver...
Det är skillnad på 25 anmälda i rasen och 80, liksom...

Kul var det också med lite nya domare i Gränna.  Med helt olika approach, dock, den ena ytterst korrekt och den andra lättsamt pratande med utställarna. Men, tydligen, alla vägar bär till Rom. Rersultatet blev ju helt uppenbart detsamma.
Bilderna tackar vi Sara Larsson för.

Titta på sidan neråt - dags för handlern att byta outfit, eller?
 

Inte fel på Kajsas men däremot handlerns svansansättning...2008-06-07... Reserv i ökk med CK i Hasslarp. Kajsa travade på i värmen och höll sig framme! Varmt så in i attan både igår och idag. Våta handdukar på hundarnas ryggar och sprayflaska för dusch både på huvud och i munnen (!) fungerade ändå hyfsat bra. Och Kajsa anstränger sig gärna lite extra för en "Mamma Scan special". Bitar av torkad köttbulle, en egen uppfinning för att slippa kladd i fickan...
Sammantaget får vi ju säga att helgen blev lyckad. Domaren i går, Anne Buvik från Norge, vann vår aktning med sin modiga bedömning, lite på tvärs mot det förväntade. "Och så tar vi dom en "runde runt", lät så trevligt och blev ett litet skämt i vårt tält som vi delade med Ingrid och Stacy som också hade en bra helg. Att som Kajsa i går bli tvåa ökkl med CK och 2:a bästa tik är så nära man kan skjuta hare utan att träffa... tur att man har trevliga konkurrenter med fina hundar som man kan unna segern.
Pyttans BIG:2 i Trelleborg var min själ inte dåligt heller. Endast slagen av labben som blev BIS. Och nu när Sanna fått upp farten med hårfönen så får vi passa oss.
 

2008-06-06... Kajsa 2: ökk med CK och 2: Bästa tik SSRK Hasslarp, Pyttan BIR och BIG 2:a Trelleborgs brukshundsklubb (inoff) mer info kommer, webmaster måste duscha och ladda för i morgon (Hasslarp igen).

2008-05-26 ... Bilder från Cocker Sydost,
till vänster vakar syrrorna över sina rosetter och till höger står Kajsa som stolt BIS Reserv  med BIS Line Sam Hot Black Pepper och domaren Magdalena Karlsson. Bilden tagen i strålande solsken (Mikael Johansson, tack för den) återger känslan av en på alla sätt fantastiskt trevlig dag! Det är roligt att visa en hund som gillar att röra sig! Och det är roligt med domare som verkligen vill se hundarna i rörelse!

2008-05-25... Vilken dag i Alvesta på Cocker Sydosts utställning! Kajsa BIM (BIS R) och Pyttan Reserv BT!  Domare var Magdalena Karlsson som med vänlighet och pondus sorterade i klasserna. Det är trevligt med domare som tar "snällt" i hundarna och får både fyr- och tvåbenta att känna sig väl till mods och uppskattade oavsett resultat. Bilder från en fantastiskt rolig dag kommer snart!

2008-05-18 Hässleholm SKK. Ivan Vasiljevic...cockerdomare (och uppfödare) från Serbien imponerades av kvalitén på cocker i Sverige och delade ut många CK:n. Roligt att vara en del av den kvalitén och visa en hund som verkligen är med på noterna! Kajsa var riktigt i gasen och travade till sig en reservplats med CK i öppna klassen. 124 cockrar var anmälda, 20 i öppna tikklassen - det är helt sanslöst många och har inte motstycke i någon anna ras tror jag. Det är stenhård konkurrens och vi får bara vara sååå himla nöjda med att vara bland "de fem" även nu när Kajsa går i öppen klass. Väl hemma förvandlades vår utställningsprimadonna till ett vardagsmonster när hon välkomnades av Isak som saknat sin lekkompis. Så var det med den fönade pälsen...

2008-05-14 gå med i bensinskatteupproret...  jag citerar ur ett mail jag fått: "Någon hörde en intervju med vår statsminister. I intervjun sade han att det svenska folket INTE är missnöjt med bensinpriset! Reportern frågade hur han motiverar detta uttalande. - Jo, sa han, det finns ju inga samlade organisationer mot bensinpriset.
Nu får det vara nog!
Dags att protestera. Skicka vidare till vänner och bekanta. Bensinskatteuppror !!!
8 av 10 resor görs med bil. Av ett literpris på bensin på 11.05 är 7.15 kr skatt. När bensinskatten infördes 1924 var skatten på 4 öre. Skatten höjdes vid årsskiftet med 21 öre. Bilisterna betalar in 8 miljoner kronor i bilskatter varje timme, totalt 74 miljarder om året. När man tankar går 70 kr på varje hundralapp i skatt. En genomsnittsbilist kör 1500 mil / år och betalar över 9
.000 kr bara i bensinskatt. Det motsvarar pålägg på 200 procent. Listan fylls på riktigt fort!
Klicka på länken nedan och fyll på med ditt namn

http://www.bensinskatteuppror.se och vidarebefordra tipset!"
Sedan ovanstående drogs i gång har priset höjts ytterligare, själv tankade jag för 13:14 idag. Även om man inte tänker på sina egna långa utställningsresor i första hand kan man fundera över hur det t ex är tänkt att det skall fungera för dom som bor i Norrland och har riktigt långa måste-resor till jobbet. 10-15 mil, enkel resa, är kort avstånd i Norrland. Är det tänkt att dom skall sluta jobba och stanna hemma? Och så länge det inte finns allmänna kommunikationer för oss som bor på landet är vi ju beroende av bilskrället. Jag vet inte vilken värld politiker lever i, men inte är det i min.

2008-05-13 galen näktergal...kan vi lyssna på nu om kvällarna. Den sjunger för full hals och har så många läten att det blir en hel orkester. Lite "bokstavs-syndrom" verkar den allt ha...
Och äppelträdet blommar och ser ut som ett fyrverkeri mot natthimlen, och där kan man stå och lyssna medan hundarna är ute på sista kisssen. Man har det för bra, så är det bara. Det gäller att påminna sig om det emellanåt.

2008-05-11 reserv ökl i Larv...blev resultatet efter många mils körande i tidig sommarvärme. Men resan var rolig, Sanna följde med som allmän påhejare. Vår inkvartering i gamla militära baracker på Tånga Hed var en upplevelse i sig. Vi delade barack med en hel hord softcoated wheaten terriers, en högljudd skara om man säger så. En försynt och tystlåten Kajsa smög in och vi kände oss som katt bland hermeliner eller om det nu var tvärt om.
Domare var Lavinia Steer, från Rumänien... Det är första gången jag varit med om att en domare räknat tänder.  Kajsa knep ihop med lilla underläppen och undrade vad som var å färde och domaren bände och vred, innan vi fick ett "OK". Solen gassade och hundarna fick stå väldigt, väldigt länge medan domaren funderade över placeringarna. Det är inte lätt att hålla ihop munnen och flämta samtidigt! Jag kan inte annat än beundra tålamodet hos våra utställningshundar. Som dom ställer upp för oss!
 

2008-05-09 rumänska gatuhundar... apropå en tidningsartiekl häromveckan där det stod att importerad rumänsk gatuhund medfört smittsam tumörsjukdom. Det är förståss på alla sätt behjärtansvärt att ta hand om behövande individer av alla slag, men just när det gäller hund kan jag inte förstå varför man importerar utländska gatuhundar. Det finns omplaceringshundar tillräckligt här i landet för att täcka behovet, det är jag säker på. Och jag tror inte att alla gatuhundar får ett bättre liv för att de skall anpassas till att bli familjehundar i Sverige. Inte för att de skulle fara illa fysiskt här, mat och tak över huvudet och kärleksfull omvårdnad, visst. Men ibland tror jag att skälet till import är att det är lite "häftigt", såg en annons där valpar utannonserades som varandes något alldeles extra eftersom ena förälderna var grekisk gatuhund och den andra bordercolliekorsning. Käckt. va? Är det inte sådana vi allla vill ha?
Det är säkert inte heller helt billigt att importera gatuhundar, skänk i stället pengarna till en organisation som kan hjälpa till att minska antalet gatuhundar genom insatser på plats med kastrering mm.

Apropå korsningar, vad sägs om en "cockpit", blandning mellan cocker och pitbull?

2008-05-09 mulliga Maj...vet inte hur det gått till men Kajsa har allt blivit lite fet, så nu är det cykling eller springskorna på och små rundor mest varje kväll, rätt så nyttigt för oss båda kan jag säga.

2008-05-07 ny trädgårdsmästare upa... . Fick en trevlig hälsning via mail där vi gratulerades till ny medhjälpare i trädgården så här på våren. Och precis så är det. Nu är nätet runt rabatten uppe igen, Isak är i full gång med omplanteringen av allt han kommer åt. Tidigare valpars "lyckade" omplanteringar har lett till att vi t ex har tulpaner på de mest otroliga ställen, mitt i bokhäcken och så.

2008-05-06 sushi-hunden... Pyttan verkar vara en "rå typ", gillar rå fisk och lösningen på hennes aptitproblem verkar vara färskfoder, dvs rått kött...
Lilla fröken Dracula, eller? Förföriskt söt, men jäklar i det när det kommer till kritan. GE MIG TORSKEN!!
(senare anmärkning: hann inte mer än lägga ut sidan så fick jag veta att det minsann inte var en torsk som Pyttan biter i utan en spätta, så nu vet ni det också...)

2008-05-04 solen skiner, ogräset växer, och med byggprojekt på gång och ny telning i huset känns inte datorn som någon större prioritet. En liten Isak invaderade huset för ett par veckor sedan och gav Kola en "adoptivson" och Kajsa en lekkompis så att hon kan använda sin energi till annat än att vara husets "demolition-woman".

2008-05-03 Pyttans matvanor... nu är det väl färdigtränat för Pyttets del i inofficiella sammanhang och dags för officiell start... Gäller nu bara att få damen att fortsätta att äta, det är lite si och så på den punkten. "Det där med tiden", säger Pyttan, "jag har inte riktigt tid, skall bara först..." o s v. Men klämde glatt i sig verkligen äckligt inkråm från torskrenset i dag, däremot ratades Pro Plan med vispgrädde. Sån är hon. Puh!

2008-05-03 Pyttan BIR - igen! och BIG 4:a... inoff igen visserligen men för Filip Jonsson denna gång.  Pyttet fick jättefin kritik och hon uppförde sig hur rutinerat som helst både på bordet och i rörelse. Nu kan vi nog säga att hon på två gånger har lärt sig det som tog syrran betydligt längre tid. Men Pyttan har "ett ben i varje hörn" och lätt för att stå, och stå, och stå när hon väl fattat vad det rörde sig om. Filip Jonsson dömde även gruppen och det var riktigt roligt att springa in med ett Pytt som glatt stretade på efter de andra när hon skulle trava in i BIG-ringen.

2008-04-28 Pyttan BIR!... i och för sig på inofficiell utställning i Skanör, så vi tar inte till dom värsta krigsrubrikerna, men ändå väldigt välförtjänt för Pyttet eftersom hon skötte sig så fint. Betydligt mer världsvan än vid premiären häromsistens. Nu blev hon bara lite lätt bekymrad när hon i den trånga uppsamlingsringen för BIS blev inklämd med sitt huvud i den stora lurviga ändalykten av en collie och med en spritt språngandes galen Briad klängandes över sin egen bak. Briardhussen var lika spritt språngandes vill jag påpeka och fullständigt i avsaknad av hänsyn och hundvett. Domaren kan inte ens ha sett att det faktiskt stod en cocker under de andra pälsmassorna. Sanna visade så fint, mycket bättre än hon fotograferade... Därför är alla bilder från utställningen tagna med en speciell konstnärlig touch. Fel knapp intryckt på mobilkameran...
 

2008-04-08 inte mycket att skriva hem om...Uddevalla - var då? På lördag? Domare? vem?
Nej då, nu skall jag inte vara sån. Kajsa blev i alla fall placerad med jättefin kritik på söndagen, 4:a i en öppen klass på ca 20 st för Hilda Parkinson, en häftig dame i leopardbyxor, mycket lättsam och trevlig mot både hund och handler. Vi grattade vårt resesällskap som tog storslam (Heja Wilda!) och är glada att vi fick äran att åka i samma bil hem.

2008-04-03 uppdaterat på CK... nu finns det tydlig och bra information om det kommande hälsoprogrammet (förutsatt att SKK accepterar förslagen) på Cockerklubbens sidor. Läs och begrunda  http://www.cockerklubben.com/

2008-04-02 årsmötet igen...
eftersom Cockerklubben fortfarande sen kväll idag inte uppdaterat så kan den som är intreserad läsa kortfattat om resultatet på  http://www.manacas.se/index1.htm. Monica Forsander, Kennel Manacas, var också den som lämnat in motionen om att slopa kravet på HD röntgen för att få registrera avkomma. Läs och begrunda och bilda egen uppfattning. Tvärsäker är bara den som är okunnig. Men jag har kvar mina farhågor att många p g a olika orsaker, ekonomiska inte minst, kommer att underlåta att röntga. Läste en artikel i Hundsport Special i går där det beskrevs problem inom älghundsrasen. Trots rekommendationer från rasklubben(finns alltså inget tvång) så röntgas inte hundar i den omfattning som vore önskvärt. Är cockervärlden så mycket annorlunda?
Den som vill ha ännu mer kött på benen kan också botanisera bland kennel Travis News http://www.traviskennels.com/index.php där Kaari Haave efter hand gett sina synpunkter på hälsoprogrammet.
 

2008-04-01 för tidigt aprilskämt?...
Cockerklubben beslutade på sitt årsmöte den 29 mars, om jag uppfattat saker och ting rätt (CK själv har ännu inte updaterat sin information så bara de som var där vet säkert...). Snälla CK - uppdatera! Men rykten går alltså att avseende hälsoprogram så blev DNA-test frivilligt. Det var väl väntat. Däremot var det högst oväntat att kravet på HD-röntgen avskaffas!! Och om jag fattat det hela, togs även kravet på ögonlysning inom ett år vid parning bort. Beträffande HD-röntgen så har metoder och kvalitet vid avläsning av plåtarna varit under diskussion. Och visst kan vi föra den diskussionen, men det måste vara bättre att behålla och förbättra det verktyg vi har, än att helt kasta bort det? Man skall inte måla f-n på väggen men det känns oroväckande. Eller är alla cockeruppfödare kompetenta och ansvarskännande nog att hantera den här "friheten"?
För att ställa saker och ting på sin spets så kan följande länk angående Konsumentköplagen vara av intresse för både uppfödare och valpköpare http://www.aones.com/cockers/suicidal.htm
Den är drastiskt skriven som så mycket annat av artikelförfattarens penna, men väldigt tänkvärt angående uppfödarens ansvar.

2008-03-29 "sheriffen" Molly...
Molly är helt klart hon-som-har-hand-om-det. Ligg ni och vila så har jag koll tycks Mollan säga till sina tröttare kamrater. Molly och Pyttan har bott hos oss i några dagar och det är som vanligt intressant att studera samspelet i en hundflock. I vanliga fall är det Kola som, ivrigt påhejad av Kajsa, anger tonen och är kravall-general när det händer något intressant utanför staketen. Men när Mollan är här är det hon som tar täten och gänget rättar sig efter henne i hur mycket, och på vad, det skall läppfladdras.

2008-03-14 iskallt i Bollerup...
frysa som hundar kan även människor göra och kallt var det, så in i den kallt i ridhuset. Pyttan var efter långt om länge anmäld till utställning och söt som en karamell. Matte, Sanna, var i Holland och studerade tulpaner, så jag fick förtroendet att visa. Inoff kunde tyckas lagom att träna helt ovan hund på. Hon fick jättefin kritik men kom, ovan som hon var vid utställningsmiljön, till korta mot sina rutinerade klasskonkurrenter. Den tiden tycks förbi när man åkte på inoff för att träna sig själv eller sin hund. Nu tycks det som att tävling till varje pris är grejen. Även hundar som gått mycket bra på nationella utställningar deltar i inofficiella sammanhang. Lite grinig är jag allt, jag vet. Tycker att Pyttan blev bortdömd. Men vi kommer igen!

2008-03-16 Malmö Int...
Kajsa håller sin jämnhet! 3:a i ukk med CK, vi får vara jättenöjda och bugar för våra vassa konkurrenter. Domare var Denis Kuzelj som nog inte dömt cocker förut i Sverige. Han kom med några överraskningar i topp, men ändå är det påfallande att det är ungefär samma hundar som plockas fram i klasserna oavsett om domaren känner till ekipagen eller ej.
Vi hade en jättetrevlig dag och när tävlingsnerverna väl lagt sig kopplade vi av med den sedvanliga glada fikastunden i gott sällskap. Vi är som ett kringresande teatersällskap som åker omkring och springer runt med våra hundar inför varandra...Ja, kors vilka nöjen man kan ha! Men visst är det roligt att visa sin hund som man är stolt över, och se så hon rör sig tjejen!

...här har vi nog fått in en katt bland hermelinerna, eller?
bara välkända cockeransikten, men vad är det som står på bordet??


2008-03-14 bilar...
är ett elände. D vs när dom fungerar är dom förfärande dyra men bra att ha. När dom inte fungerar är dom dyra och inget att ha. När bilen lämnade mig i sticket önskade jag mig ett tag tillbaka till tiden med häst och vagn, men å andra sidan hade väl kraken blivit halt eller istadig och hjulen trillat av vagnen...
Det är bara att se det från den ljusa sidan. Allt kunde varit så mycket värre.

 

2008-03-12 kom igen då, Zlatan...
Klicka på bilden och se blicken! Här är tjejen som kan spela bollen av de flesta. Och när inget annat hjälper lyckas hon få fatt i den med tänderna och springer iväg som ett oljat troll.

  
2008-03-5..vår eller nå´t
trots dis dimma och gråväder lyser det solgult här och var och husse klyver ved. Inte världens roligaste sysselsättning men det blir avsevärt roligare med trevligt sällskap!
Kola och Kajsa är väldigt mycket MED och PÅ så fort man gör något och deltar med stort intresse i precis allt. Vad skulle vi förresten göra utan husse? Frysa och ha det eländigt, ingen som kommer hem mitt på dagen, och vem skulle ta hand om Kola när Kajsa och matte tror att dom är i "karriären" på helgerna?
2008-03-02...bollhall i Moheda
efter ännu en gryningsräd norrut, denna gång "bara" till breddgrad i nivå med Växjö, känns om runt hörnet ungefär för beresta paret Wilda och Kajsa med medföljande chaufför och kartläsare, så kom vi hem med ännu ett CK. Kajsa kom tvåa i unghundskonkurrensen. Nära skjuter vi inga harar, men bättre nära än långt ifrån!
Wilda och Bernice fick en fin debut i öppenklass, seger, CK och fjärde bästa tikplacering.
I sanningens namn var antalet anmälda, liksom i Mjölby häromsistens inte så jättestort, ridhus och bollhallar är väl inte så glamorösa och lockande lokaler.
Domaren, Monica Dreijer, är mycket noggrann och trevlig att ställa ut för. Hon har dömt Kajsa tidigare, som junior, och det är roligt att se att flera av de små minus hon såg då, nu var borta, men att kritikerna annars kunde haft kalkerpapper emellan. Det inger faktiskt respekt.

2008-02-24 puh...apropå
jag tror att jag sagt det förr. Alltså, detta är en hobby och inte "världskrig". 
Och cockrar är det härligaste som finns (även andras). Försök bara knyta skorna med ett par cockrar som entusiastiska medhjälpare så försvinner alla ledsamheter. Snacka om att bli pussad på, och har man dessutom glasögon som jag, så ser man varken vän eller ovän efteråt.

2008-02-23 trassel i skogen...
vi hade lite viltspårträning i går igen. Ginny går som ett strykjärn i spåret medan Kajsa ofta tar sig fram i stora cirklar. Det är minsann inte lätt att vara linförare i skogen då! Varje cirkel hon gör resulterar i fångst av ett antal grenar och kvistar i linan. Det blir tvärstopp runt buskar och träd och rätt som det är stod Kajsa där med linan både mellan frambenen och runt ena bakbenet, en stor grenruska fast i pälsen och tittade frågande på mig. Men, bitvis gick det galant och hon klarar av spåret om jag bara litar på henne trots "ringandet". Matte får bli kvickare i föttterna och händigare med linan, det är nog det som krävs!

2008-02-21 sorgligt...
det enda man vet säkert när man tar en hund till sitt hjärta är att man kommer att drabbas av en stor sorg. Deras liv är alltför kort. Tänker på kennel Manacas "Camilla" som under olyckliga omständigheter fick sluta sitt allför korta liv. Varje gång man själv måste ta farväl är lika tung. Aldrig någonsin att man vänjer sig. Nästan känns det värre med åren tycker jag. MEN: den lycka man fått under tiden tillsammans med dessa fantastiska, tokroliga, charmiga personligheter går bara inte att mäta. Den är helt ovärderlig och sätter guldkant på tillvaron.

2008-02-15 ha på fötterna...
snart är det avelskonferens i Cockerspanielklubben och årsmöte och det skall beslutas om nytt hälsoprogram. Alla uppfödare kommer att beröras av det beslut som kommer att fattas. Det är synd att Sverige är så långt. Om man inte är bosatt i mellansverige så är det väldigt många mil. Många fler skulle säkert annars vilja delta och lyssna och kanske kunna påverka. Varför skulle man inte kunna diskutera avdelningsvis, skicka synpunkter till CK som sammanställer och föreslår. Och sedan kunde man rösta avdelningsvis igen. Eller man kunde få rösta genom ombud eller liknande. Då skulle man få beslut som verkligen var förankrade i hela CK. Nu blir det ett fåtal som kommer att bestämma hur landet skall ligga för alla. Nej, jag vet, det gååår inte, inte med nuvarande regler. Men det kan aldrig vara fel att ändra på det som inte är bra. Eller?
Ja, även jag (!) inser att är det för sent för revolution nu. Men det lär väl komma fler tillfällen när viktiga saker skall diskuteras och beslutas.

2008-02-15 sol, äntligen...
skulle blivit cykeltur i det fina vädret, men det blev rejäl skogspromenad och lite viltspårträning istället tillsammans med Bernice och Ginny. Skogspromenad med sex cockrar och två mattar är definitivt ett roligare sätt än gym att få upp värmen på. Kajsa och Ginny blev inte särskilt utröttade utan fortsatte motionen med springlekar. Men nu är bensinen verkligen slut, både Kola och Kajsa sover och snarkar så gott.

2008-02-10...
Mjölby ridhus var förvånande varmt inomhus så man behövde faktiskt inte frysa, och det var skönt. Det var bara lite problem att komma in i ridhuset, lervällingen utanför var obeskrivlig men inte förvånande. Så är det med hästar, dom trampar sönder.
Domaren, Kari Granaas, hade både elev och aspirant i ringen så hundarna blev bedömda både  länge och väl från alla håll och kanter. Det var ovanligt få hundar anmälda, vi har ju varit vana med siffror uppemot  ca 70-80 i snitt.
Antingen var det domaren som inte drar så många eller så är det så att de flesta är förståndigare och inte anmäler till hundutställning på småländska höglandet i början av februari. Det kunde varit både snöstorm, ishalka och smällkallt, allt på en gång.
Kajsa vann unghundsklassen med HP
. Domaren var överlag väldigt snål med att dela ut CK. F ö blev det som väntat när vi såg konkurrensen mest bara Travis-hundar i topp. Så det var bara att studera "eliten" och se vad man kunde ta till sig av trimning, uppvisning och annat.
Det blev en väldans massa mil i bil, tur att resesällskapet var så trevligt, tack för det Bernice och Vilda, men väldigt konstigt att MAX-hamburgerställena ligger på fel sida av vägen när man är hungrig och vill stanna...
Ingen blåst och solen skiner idag, riktigt ut-och-cykla-med-hund-väder. I går ställde Kajsa glatt upp på utställningsleken. Sitta i bur, bli betittad och springa i ring. Idag gör jag hundarna lyckliga och tar en cykelsväng.
Våra fiskare är ute på sjön idag igen så torsk-middagen är snart fixad!
 

2008-02-03 svimmar av lycka...
gör Kola så fort det börjar ordnas med middagsmat i köket. Det slår aldrig fel. När jag börjar skramla med kastruller och öppnar kylskåpsdörr och skafferi, då lägger sig Kola helt på rygg mitt på golvet och bara ligger still. Alltid, varenda dag. Hon är för go!
Hon bara ligger där som ett rundningsmärke medan vi kliver över och runt henne.
2008-02-01 viltspår "på riktigt"...
I går eftermiddag blev det snabbutryckning. Johnny hade på rådjursjaktens allra sista eftermiddag för säsongen skjutit ett rådjur som "försvunnit". Det hade börjat skymma och eftersom det fort blir mörkt blev det snabbt ett telefonsamtal hem till Sanna som hoppade in i bilen med Molly och Pyttan för ett riktigt eftersök. En vante markerade platsen där Johnny skjutit.
Molly (på bilden) som varit med förr var riktigt i gasen och tog täten direkt. Att man skall vara tyst i skogen har inte Molly riktigt förstått... Hon gormar och svär, framförallt när hon förlorar spåret  för ett tag. Det blåste förskräckligt och vittringen låg inte riktigt där den skulle, men hon fick upp spår och släpade med sig Sanna in i en tät dunge, under ett staket, in bland buskar och bråte och där, där låg rådjuret. Dött av skott som tagit i hjärtat. Pyttan hade entusiastiskt hängt efter med Viktor i snöret. Det puffades och slickades på "fyndet" och en bit av hjärtat blev belöning. Molly tyckte det var kalas, men Pyttet var mer tveksam till den råa anrättningen. Mat, är inte det sånt där som man får ur säckar??

2008-01-26 röra om i grytan...
vi lever i ett fritt land och får uttrycka åsikter. Det är välsignat bra. Vi får däremot inte gå till personangrepp eller förtala någon. Det är också välsignat bra.
Apropå detta med överproduktion av valpar, så kanske det vore en idé att den som vill föda upp väldigt många hundar per år för att det helt enkelt är en inkomstkälla, kanske skulle ha andra villkor när det gäller registrering, hjälp med valphänvisning o dylikt. Man kanske inte skulle få registrera mer än ett begränsat antal valpar, eller kanske ha dyrare registreringsavgift? Jag känner att detta halkar omkring lite, för vi lever ju i ett fritt land och alla har rätt att föda upp så många dom vill. Men en hundorganisation/rasklubb kanske skall värna mer om kvalitet i rasen än kvantitet? Och om jag föder upp hundar utan annat mål än att sälja så många som möjligt, inte har ambitionen att göra en bra kombination för att behålla själv och så småningom bidra med egna linjer till rasens fromma. Då kanske vi inte är på samma planhalva i spelet, vi kanske inte ens spelar samma spel. Invänd inte att det gör inget för dom skall ändå bara bli sällskapshundar. Om vi bara hade uppfödning för att göra sällskapshundar, ja, då har vi snart ingen ras att ta vara på. Sällskapshundarna får man på köpet när man gör seriösa och genomtänkta parningar. Om hästfolk bara betäckte med målet att skapa snälla, måttliga ridskolehästar så skulle vi snart inte ha en häst som kunde gå svår  hoppning eller dressyr, det är säkert!  Nej, utmaningen med aveln är att bibehålla och förbättra!

2008-01-19 little shop of horrors...
Är det lättförtjänta pengar som får nya "månskenskennlar" att poppa upp som svampar ur jorden? Man köper ett knippe cockervalpar av blandade färger och kön. Köper ett kennelnamn och vips är man igång. Grattis och lycka till med din kennel! Para och producera så fort det bara går. Helst så många olika färger i samma kull som möjligt. Som om man startat presentshop eller något. Gene..?? vad sa du? Genetik! ääääh?
Lite elakt och skruvat försåss, men tanken ligger nära till hands när det gäller raser som ökar i popularitet. Precis som nu var cockern föremål för samma popularitetsökning för många tiotal år sedan. Då var det lätt att sälja "bruna" cockrar. Nu är det andra färger som gäller. Eftersom olämpliga hundar användes utan urskillning i aveln kom cockern i vanrykte för dåligt temperament. Populariteten minskade förståss, och så fick uppfödare med genuint av rasen så småningom "städa upp" och få rätsida på problemen. Collie var en annan ras som, då drabbad av "Lassie-febern", fick problem.
Det är ju så att alla hundar inte är lämpliga att föra rasen vidare även om de är söta och snälla. Man får se till annat än ytan och ha lite koll på det där med genetiken också.
En annan väldigt påtaglig avigsida med för stor produktion är att det helt enkelt är svårt att hitta de goda hem till varje valp som den faktiskt inte bara förtjänar utan som det är din förbaskade skyldighet som uppfödare att se till att den får. Sitter man kvar med halvvuxna valpar ur en kull, kanske man skall tänka ett varv till innan man planerar för en ny.

2008-01-19 bensinbolagslycka...Hund x mil = champion
utställare borde sponsras av bensinbolagen! För vad är en utställningschampion annat än en kombination av en bra hund (förståss), men också i de flesta fall väldigt, väldigt många mil i bil.

2008-01-16 Skåne...
Typisk Skånevimpel - vaddå blåst?

2008-01-13 det är något i luften...
förväntan kallas det, och det är kanske inte bara är för att det i dag har varit en liten skvätt sol och det, på sena eftermiddagen vid horisonten, åtminstone gick att ana ett ljus som inte setts på ett tag.
Nu skall vi försöka få ihop en annons till Cockerklubbens årsbok och ge blanka den i Jante där han sitter på axeln. Ja, men säger Jante, du har väl inget att skryta med, lite CKn, tänk på alla som har Cert och BIR och BIS, vad mycket bättre dom är!  Hoppa gubbe! säger jag, vad har du själv? Nej, skämt åsido, men jag har lite svårt att ta till de stora bokstäverna. 
Det är i alla fall mycket länge sedan vi hade en annons, det var julnumret -84 av Hundsport... Strax efter stenåldern...så det kan ju vara hög tid. Jisses kors, så länge man varit med, och så klok man hunnit bli, eller??? Om jag inte misstar mig så har vi 25 års-jubileum för Suncox i år, får väl gräva i arkiven och kolla. Vi har inga jättemängder kullar att skryta med, men faktum är att de få kullarna alla varit på CK tikar.

2008-01-09 roligt, roligt
har fått ett mycket trevligt mail idag, det tackar vi särskilt för, och dessutom har Pyttan börjat komma i päls. Har lagt in ny bild på hennes sida. Handlern i smutsiga jeans och stallkängor är bortklippt...synd att skämma så fin hund.

En reflektion angående exteriör sedan helgens utställning: man ser det rätt ofta, och jag gillar det verkligen inte, cockrar som sänker sig fram i manken under rörelse. Vad hjälper det att man ställer upp och bresar bakbenen så mycket det går för att få topline. Den finns ju inte på riktigt! Ibland undrar jag vad domarna tänker, ser dom inte eller prioriterar vi bara olika. Förmodligen är det så. Och det är ju bara domaren som klämt och känt andra eventuella fel och förtjänster. Det är som att sitta på läktaren och rida. Rätt enkelt, om jag får säga det själv.

2008-01-08
Rony Doedijns, däremot
var inte vår lyckas smed. Lång resa för 15 cm rött plastband och en fantastiskt positiv kritik.
Dagen gav i stället möjlighet att glädjas åt andras framgångar och studera bedömningen och hundarna och jämföra med egna preferenser.

2008-01-05 vem är modigast?
jag tycker domare är modiga. Det kräver mod och integritet att döma efter sitt förstånd och sitt hjärta, utan att snegla på tidigare resultat.

2008-01-05 Zeferino Silva hette han...
cockeruppfödare från Portugal, domaren som förgyllde början av 2008 med ännu ett CK för Kajsa. 2:a i Ukk med CK på den nationella dagen av My Dog i Göteborg. Kajsas 7:e raka CK, man kan inte klaga på jämnheten!
De blå banden gick åt med oroväckande hastighet och med Kajsas pälskondition hade jag inga höga förhoppningar. Domaren hade ett bistert minspel med rynkade ögonbryn som minsann inte gav några antydningar om vad han tyckte förrän det verkligen var klart. Spänningen hölls på topp hela vägen, annat kan man inte säga.
Att ta sig in på utställningen var ett smärre äventyr med avlägsen parkeringplats och krånglande hissar. Varken Bernice, jag eller hundarna hann varva ner innan det var dags att gå in i ringen. Det kändes i Kajsa att jag var spänd, men hon gjorde som vanligt sitt bästa.
Lite andra reflektioner:
Det är tråkigt att se fem hundar hopträngda i en bur under en lång utställningsdag. Hundarna kan inte tycka det är någon höjdare. Den enda som skulle kunna bli lycklig är en eventuell kvällstidningsfotograf som kunde göra fina rubriker. "Hundar plågas osv..." man får tänka lite längre än till eget rosettbegär och näsans längd...
Det kan också tyckas höra till god ton att tacka för hjälp och att besvara ett vänligt Grattis...
Det vi sysslar med är ett spel och en LEK och inte världskrig! Den nytta vi i bästa fall gör är att vi föder upp och bevarar och förbättrar vår ras. Utställning för att få kvitto på avelsresultat är en sak men utställningsTÄVLANDET som vi sysslar med måste ses med distans. Det är inget annat än komiskt att se vanliga sansade personer fullständigt gå upp i limningen inför möjligheten att få springa in på en hundhårig matta på ett smusigt hallgolv....
Så, nu har jag stuckit ut hakan tillräckligt för den här gången. Surrt sa räven, tja, jag vet inte precis, jag är mer än nöjd med Kajsas resultat.
Om det inte blir snöstorm och drivis så kör vi till Göteborg igen i morgon. I går hade hundarna jättekul och Kajsa och hennes fyrbenta gäster från Lund njöt i fulla drag av att spela fotboll i blåsten. En  terrier i gänget sätter onekligen lite sprätt på tillvaron!
 

2007-12-31 slutstökat...
trött tomteJa, så var det nyårsafton igen och vi firar lite smått. Smäller en kork och några raketer och laddar om inför nästa år.

Frost i natt och nu strålande sol. Vindstilla! I Skåne! Det är inte ofta. Kanonväder för promenader. Julgranen förlorar sin julmysighet där den står med släckta lampor i låg men klar middagssol.

Gott slut! Vi hörs nästa år!Pyttan, trött på  tomteluva och julfotograf
tar sig en tupplur.
 

2007-12-21 snart är den över oss...julen
Och snart är den för all del över också. Så övermycket stök för ett par dagar! Alla klagar men ändå kör vi på som förut. Och när vi väl sitter där på julafton är det rätt så trevligt ändå, och när den väl är över så är det också lika skönt. Ja, det är inte till att begripa sig på.

Vi hade spårträning förra helgen (har inte kunnat skriva innan, husse har varit i total besittning av datorn). Frånsett av vi kladdade ner oss alldeles väldigt med blod och lade komplicerade spår så är det väl ingen träning som går till historien precis. Hundarna var rätt så yra i mössan under spårningen, alla fyra, och Johnny som har hand om förståndet när det gäller det jaktliga fick rätt. Vi gjorde det inte lätt för hundarna när vi lade spår på värsta rådjursautostradan.
Rådjursskanken var frusen, iskall och våt och den enda som tyckte den var något att bära på var Kola som är konstant hungrig och greppade som om hon aldrig mer tänkte släppa.

Dagen innan hade vi rejäl hjortskank i spårslutet hemma i hästhagarna. Skanken var jättetung och Kajsa som faktiskt gjorde ett försök att lyfta släppte igen, tittade upp på mig och liksom sa, bär själv om du är så himla intresserad...

2007-12-14 jakthundar...
"Jägare Johnny" har skjutit hjort och Kajsa och Pyttan sitter vakt på logen. Bäst att hålla kolla så ingen far i iväg med maten...(klicka för större bild).
Det blir nog spårträning i helgen med rejäla skankar att kånka på.

Att cockrar är kreativa gav Bernice´s Vilda, Candy och Ginny prov på idag. Hittade väg ut genom staketet och försvann. Hjälp! Kola och Kajsa satt kvar på trappen och undrade vart gästerna tagit vägen.
Allt avlöpte lyckligt, men attans oroligt var det ett tag.
När jag tänker efter är det rätt så typiskt cocker. Så länge den känner att du är med den, "hänger" med den som ungarna säger idag, så är den glad och nöjd och hänger med dig också. Ägnar du dig åt annat så tycker cockern att den minsann kan roa sig själv. Och så gör den det...

2007-12-14 vad är väl en bal på slottet...
Stora Stockholm? Stökigt, trångt, bullrigt, besvikelser? Men, ändå, ändå, helt underbart...
Har äntligen avbeställt hotellrummet. Förnuftet har talat, pälsmängden står bara inte i proportion till antalet mil. Men vädret är torrt och fint, jag är "ledig" idag och Bernice kommer snart och fikar. Herregud - lyxproblem!

2007-12-09 och regnet det bara öser ner...
vått, vått vått, lerigt,lerigt, lerigt. Så har vi haft det i flera dagar nu. Det formligen dröp vatten av både hundar och mig när vi kom hem efter promenaden. Och det är ju inte så där väldigt rent på våra byavägar heller. Den så kallade sockerbetskampanjen är igång och det betyder att varje vägstump är full med åkerlera efter traktorer som kör av och an.  Det hade faktiskt gått prima att odla potatis där hundarna legat och torkat...
Om det inte var för att det är så behövligt med promenader hade det varit bra mycket enklare och renare att bara släppa ut hemma på gräset. Ytan räcker (fråga husse som kör gräsklipparen på sommaren!), men frågar man hundarna så är promenad sååå mycket roligare än att nosa runt i buskarna hemma. Och det är inte fel att matte får röra på sig heller. Om man säger så...
Ja, nästa helg är det stora Stockholm, ack ja, vi blir väl hemma och håller tummarna för våra vänner som ger sig av till hetluften. Kom igen Stacy!

2007-11-26 Kajsa skogsmulle
Vi har  (med god hjälp) sågat ner en stor kastanj. Idag har hundarna och jag jobbat med att köra bort grenverket. Det blåste säkert tio sekundmeter nordvästlig vind och var kallt som bara den. Hundarna tyckte det var tjosans livat och Kajsa for upp och ner på den fällda trädstammen och lät blåsten fläkta genom pälsen medan öronen stod som segel.

2007-11-25 andra glädjeämnen
Tänk att det skulle inträffa, att vi skulle få beklaga oss över utfälld Kajsa, men så är det faktiskt nu. Från att ha haft mycket gott om päls till att vara mindre välklädd gick det väldigt fort. Alldeles oavsett de tussar hon hjälpte till att plocka ur, så har det gått från tjocka sammetsdraperier till den tunnaste spetsgardinen på nolltid. Suck... Vårt en-hunds-showteam lär nog få stanna hemma ett tag. Det är nu man skulle haft en till...
Men Kajsa är nog inte ledsen för det. Idag har vi lagt spår. Johnny hade skjutit rådjur och vi hade färska klövar att tillgå. Det både blåste och regnade och var väl inte så där helt lätta förhållanden. Men båda Kajsa och Pyttan, skötte sig fint och klarade både högt gräs och vinklar.
Kajsa var bara så himla mallig när hon med klöven i munnen och högburet huvud  forsade fram genom det höga gräset i sin omisskännliga trav. Då blir man alldeles varm i hjärtat och svär inte sååå mycket över missade utställningar. Till slut gick Sanna ett litet överkurs-spår med Molly som går som en dammsugare från A till Ö. Bara för att visa ungdomarna hur det verkligen skall gå till.
2007-10-17
Surfade runt på kennelsidor igår. Lite intresserad av en tikvalp. Men beklämd blev jag av en uppfödare som på sidan "Till salu" hade "pensionärer" som sökte nya hem. Jag har uppriktigt svårt att klara av den här branschen när hundarna blir handelsvara med ett bäst-före-datum.
Jag har också svårt att förstå att tre kullar om året kan kallas "liten hemuppfödning". Men jag är väl för blödig och för korkad!
2007-10-12
Två dagar efter Åstorp och några veckor innan Stora Stockholm har Kajsa tagit sig orådet för att tugga av sig en stor del av behänget på vänster bak. Sablar också! Nog för att hon hade päls kanske i övermått, men detta ser inte klokt ut. Det blir nog till att syssla med annat än utställningar i några månader. Förmodligen har hon kliat med tänderna tills det blev en tova som hon sedan galant knipsade av. Det är väl mitt straff för några onda tankar.
2007-11-10
4 ukk med CK
, i Åstorps kalla ridhus. Det är synd att inte klaga :) så därför gör vi inte det. Bedömningen pratar vi heller inte så mycket om. Men jag måste säga att när jag står där utanför ringen kan jag faktiskt uppskatta de flesta cockrarna och tycka att dom är himla fina. Inte så konstigt kanske, det är ju min ras. Men ibland kan man väl tycka att det gott kunde få var lite färre konkurrenter...det är väldigt stora klasser jämfört med när jag sist var aktiv. En god vän i stallet (med labradorkorsning i huset) undrar med förvåning var alla kommer ifrån eftersom han tycker att man sällan ser cockrar annars.
2007-11-01
Minnesvärd kan jag nog säga att utställningsresan till Växjö blev. Upp i ottan och hem sent. Det var dimmigt och kolsvart och jag hittade knappt fram till Bernice, min reskompis, som snällt lovat köra. Hon väntade och såg med förvåning mig köra förbi infarten i mörkret. Nåväl, vi kom fram till Växjö i god tid och släpade in vårt hela gepäck med tre hundar. Det är obegripligt mycket grejor man har med sig!
Golvet i Tipshallen var en smärre chock. Gult, fult och förfärligt halt. Hundarna travade tveksamt som på blankis eller såg ut som Skooby-Doo med rivstartande tassar som bara spann runt på stället. Kajsa övervann efter en stund lite av förskräckelsen och visade sig hyfsat bra ändå, men det var inte roligt att visa hund när man kände att den inte kunde göra sig rättvisa. Det gick knappt att ställa upp Kajsa utan att tassarna kasade bakåt på golvet. Ja, jisses.
Domaren Gert Christensen från Danmark var en klar motsats till förra helgens Marjorie Martorella. Hon uppträdde efter devisen "no talk, not touch, no eyecontact"  medan Gert Christensen verkligen sökte kontakt och pratade avspänt med alla. Två motpoler, men båda säkra i sin roll. Det känns bra med domare som inte verkar ha förläst sig på tidigare resultatlistor.
Vårt resultat då? Jo, det gick bra för vårt en-hunds-showteam igen: Kajsa kom 2:a i ukk med ännu ett CK och vi är förståss helnöjda igen! Med tanke på att vi bara har en hund att visa så har det gått strålande bra hittills.
Bernice var också nöjd med sin fina kritik på Candy och vi anträdde så småningom en sen hemfärd. Övertrötta och glada blev allting roligt på hemvägen. T o m en felkörning i de mörka skogarna kring Hässleholm resulterade i ändlösa skrattanfall. Så roligt vi hade! (Foto:Bernice)
 
2007-10-31
Promenad på lerig grusväg idag och i morgon schamponerar vi för utställning igen. Säg inte annat än att vi har varierande nöjen i det här huset! Från lervälling till primadonna. Det är förvandlingskonst på hög nivå.
Söta Mollan var här på trim i går och vi fotade henne efteråt, synd att vi inte tog ett före-kort också...det gör vi nästa gång hon grott igen. När vi får väldigt mycket tid över (det är då det blir två torsdagar i samma vecka också) skall vi nog fixa en galleri-sida med alla roliga vardagsfoton.
2007-10-28
Jaha, så var då Mjölby-utställningen avverkad. Upp i gryningen och iväg 40 mil för att tillbringa dagen i ett kallt ridhus- man borde spärras in.
Kajsa blev 3:a med CK i unghundsklassen så vi får vara nöjda och glada med det. Kompis Ingrid (Brightwoods) vann med Stacy, så det blev glad fikastund efteråt. Domare för dagen var Marjorie Martorella från USA. Lite undrar man hur hon hamnat i ett svinkallt ridhus i Mölby i Sverige i slutet av oktober. Visste hon måntro vad hon gav sig in på? I vart fall dömde hon bra, lite oväntat i vissa stycken, men tveklöst med pondus.
 
2007-10-17
Hjälp!
Kajsa leker elektriker och drar ur kontakter till kyl och frys. Mamma Kola har nog glömt att tala med henne om DÖDEN!
Annars har vi varit ute och cyklat och roat oss väldeliga. Dom tycker det är så himla roligt! Det fullkomligt lyser om Kola. Högburet huvud och en fantastisk trav, lycklig och målinriktad. Kajsa ägnar sig mest åt galoppträning än så länge, och så några tvärstopp mest bara för att testa mattes balans på cykeln tror jag.
2007-10-08
Kajsas HD-resultat kom häromdagen. A - det var skönt. Även om jag inte väntade något annat, så vet man ju aldrig...även om bilderna såg bra ut i mina och ögon.
Apropå att se, så är der reflexväst på till kvällspromenaden nu. Vår K-märkta grusväg är inte upplyst annat än av stjärnhimlen och ett och annat flygplan på väg till och från Sturup. Vi bor under ett flygstråk och det är rätt häftigt att se planen i mörkret på rätt så låg höjd underifrån.
Kola som är ljus syns i mörket men den andra busan får man bara gissa sig till.

 

2007-09-23
Hundar och hundliv i all ära, men ett lyckat torskfiske är inte heller fel. Uffe och Sanna stolta fiskare i Hörte hamn!

2007-09-18
Glädjande resultat av DNA-testet! Mailet från Optigen kom igår kväll. Kola Normal/Clear!! Vi får nog fira lite!

2007-09-15
Jag säger bara en sak. Äppelkaka!

2007-09-15
Skånsk blåst, 20 sekundmeter i byarna. Hundarnas öron stod som segel i motvinden. Deras lycka över att trots allt vara ute gör att man själv känner sig glad och nöjd fast huvudet känns som ett urblåst ägg efter en kvart.

2007-09-08
SKK internationella på Sofiero. Malta 10 points! Domaren Harry Vella kom från Malta och dömde med fart och fläkt och hade helt klart för sig hur han ville ha det. Vi gladdes åt att Kajsa erövrade ännu ett CK och stod 3:a i unghundskonkurrensen!
Det är roligt när det går bra, men det är ocskå kul att träffa alla glada människor. Jag hade en ryttarkompis som en gång suckande sa: här klär vi oss i bästa ridkläderna och rider runt för varandra (läs tävlar) helg efte helg. Och i hunderiet är det likadant, samma gäng, helg efter helg... Men rätt så trevligt är det ändå mitt i konkurrerandet.

2007-08-28
Blodprov på Kola för DNA-test för PRA idag. Nu väntar vi och håller tummar. 

2007-08-11
SKK internationella i Ronneby, trevlig domare, Magdalena Karlsson. Hiskeligt varmt, men Kajsa knatar på med glatt mod och vinner unghundskonkurrensen med CK före kompisen Brightwoods Famous Grouse med Ingrid i snöret. Blir sedan Reserv Bästa tik. På bilden en glad trio, Bernice,som också hade en mycket lyckad dag, Ingrid och jag.  Puh, så solen gassade! Men det hade varit sämre om det regnat!

2007-07-28
Cockerklubbens utställning i Bjuv. Roligt att ställa ut för engelsk specialist, Geoff Parkin. Regnet hängde hotande över oss alla, men frånsett en skur så klarade det sig fint. Kajsa får fin kritik och blir 3:a i Ukk med HP. "Lovely type, lovely head and eye, short & compact, osv". Bara rosor med andra ord. Jag kan väl inte annat än hålla med...

2007-07-13
SKK Tvååker. Första gången i Unghundsklass för Kajsa. David Wong var en lite speciell, men trivsam, domare som dirigerade utställarna med anvisningar typ "visa som ni vill bara hunden kommer till sin rätt". Han gillade helt klart glada hundar med spring i benen och Kajsa blev 2:a i Ukk med CK, slagen på målsnöret av Stacy (Brightwoods Famous Grouse).

2007-06-16-17
Gränna för hela slanten Cockerklubben och SSRK. Angela Hackett och Douglad Telford. Engelska rasspecialister och Kajsa får bra kritik och blir Reserv Jkk ena dagen och får HP andra dagen, så det kändes helt OK. Kajsa börjar komma ur sin "spökålder" och känna sig hemma i utställningsmiljön och behöver inte längre hålla koll på ALLT som rör sig i och utanför ringen.

 

 

Hur var det nu man säger,  den som gräver en grop åt andra - lägger sig själv i den?Smutsigast är nöjdast?!
Trädgårdsanläggare upa Kajsa.

free hit counter script